Un fost All Blacks le transmite jucatorilor Romaniei: “Turneul din Noua Zeelanda va ramane in memoria tuturor”
De Redactia Rugby , 07 Aug. 2008

Preparator fizic al Romaniei este unul dintre cei mai cunoscuti jucatori din nationala Noii Zeelande de acum cativa ani, un pilier cu 46 de selectii in aceasta superechipa. Steve McDowall ii pregateste pe “stejari” de la IRB Nations Cup si am incercat sa aflam de la el cum simte echipa noastra si unde crede ca o poate duce. “Cel mai bun exemplu este faptul ca Romania a trecut in scurt timp, pe durata IRB Nations Cup, de la nivelul meciului cu Uruguay la cel cu Africa de Sud. Noi vrem sa ii aducem la un nivel similar cu cel practicat pe plan mondial. Cred ca suntem undeva la nivelul NPC din Noua Zeelanda, adica acel campionat aflat imediat sub Super 14. Mai sunt insa 3 ani pana la Cupa Mondiala in care putem creste si eu sper sa urcam pana la Super 14”, ne-a explicat el. Tot fostul titular All Blacks i-a anuntat pe jucatorii Romaniei. “In turneul din Noua Zeelanda va fi multa educatie rugbystica. Vor vedea o lume care respira rugby profesionist. Astfel fiecare isi va putea masura fortele si isi va da seama de nivelul la care se afla. Stiu sigur ca acest turneu va ramane in memoria tuturor celor care vor merge acolo”.
RUGBY.RO: Spuneti-ne mai intai cum i-ati gasit pe jucatorii Romaniei la prima intalnire din postura de preparator fizic
STEVE MCDOWALL: Majoritatea venea de la un nivel de club, acolo unde sunt alte cerinte de obicei, multe pastrate prin traditie. Jucatorii care au fost insa la Cupa Mondiala incercasera deja sa imprime o alta mentalitate si sa dea un curs nou pregatirii. Per ansamblu, jucatorii de la nationala Romaniei se prezentau in parametri normali.
RUGBY.RO: Cum vi se par acum, dupa saptamani de lucru impreuna?
STEVE MCDOWALL: In ceea ce priveste pregatirea fizica exista mai multe moduri de a fi pregatit. Daca alergi la maraton, spre exemplu, iti trebuie un anume tip de pregatire, daca joci rugby sunt alte cerinte. Cel mai bun exemplu despre ce s-a lucrat este insa faptul ca Romania a trecut intr-o scurta perioada de timp, pe durata IRB Nations Cup, de la nivelul meciului cu Uruguay la cel cu Africa de Sud. Asta spune totul despre felul in care au lucrat acesti jucatori. Noi vrem sa ii aducem la un nivel similar cu cel practicat pe plan mondial, insa pentru asta nu este nevoie numai de fizic ci si de cunostinte individuale, responsabilizare si constientizarea acestei situatii de catre fiecare jucator.
RUGBY.RO: Cat ar putea dura aceasta perioada de tranzitie spre o forma fizica de nivel inalt?
STEVE MCDOWALL: Pentru un jucator de top este vorba de 5-7 ani .Nu poti face totul deodata, se lucreaza in etape. Trebuie sa ajungi mai intai undeva, sa mentii acel standard, dupa care sa urci iarasi. Nu poti forta, sa explodezi rapid, fiindca pierzi mai tarziu. E drept ca pentru unii jucatori perioada in care pot ajunge la nivel maxim se poate reduce la 3 ani. Sa va dau un exemplu. Tana Umaga. Am jucat cu el pe final de cariera si atunci era un rugbyst care facea foarte multe greseli si nu avea deloc un fizic perfect. In cativa ani insa a reusit sa progreseze uimitor, tocmai pentru ca a parcurs acesti pasi necesari. Acum stiti cu totii cine este Tana Umaga.
RUGBY.RO: Cand ati venit prima oara si ati pus antrenament fizic la ora 06:30 au fost niste oameni care au ridicat din sprancene…
STEVE MCDOWALL: Este evident ca nu poti face performanta daca te trezesti la ora 09:00. Dimineata se lucreaza cel mai bine, pentru ca mintea si corpul sunt proaspete. In plus, asta ii ajuta acum sa se apropie de ora din Noua Zeelanda, acolo unde vor sta aproape o luna pe un alt fus orar. Jucatorii s-au adaptat.
RUGBY.RO: Daca ar fi sa comparati cu Noua Zeelanda, care este nivelul Romaniei de acum?
STEVE MCDOWALL: Cred ca suntem undeva la nivelul NPC, adica acel campionat aflat imediat sub Super 14. Mai sunt insa 3 ani in care putem creste pana la Cupa Mondiala si eu sper sa urcam pana la Super 14. In aceasta perioada a rugbyului nivelul de pregatire fizica este foarte important. Poate ati vazut meciul dintre Noua Zeelanda si Australia, pierdut de All Blacks. Australia i-a impins atunci si i-a dominat fizic, iar de aici a venit victoria. Chiar si la acel nivel un astfel de amanunt poate fi decisiv. De aceea este foarte important sa fii la un nivel cat mai inalt.
RUGBY.RO: Sunteti un pilier cu 46 de selectii pentru All Blacks si v-am vazut ca lucrati uneori si cu gramada Romaniei. Ce le puteti spune si arata jucatorilor nostri?
STEVE MCDOWALL: Gramada este pasiunea mea. Am avut sansa de a fi si in timpul carierei un jucator preocupat de aspectele tehnice ori tactice. Dupa parerea mea gramada este cel mai important aspect al jocului. Daca iti domini adversarul in gramada poti castiga baloane si de acolo poate pleca totul. In plus, dai incredere si treisferturilor tale. Gramada este primul loc in care apare contactul unul la unul intre jucatori. Aici intervine ego-ul masculin si dorinta de a castiga, de a fi mai bun. La acest nivel detaliile pot schimba totul. Incerc sa le explica jucatorilor lucruri mici, dar importante, cum se leaga in gramada, cum se schimba pozitia la un moment dat. Trebuie ca ei sa citeasca jocul. Este ca la sah, muti si gandesti cu 4-5 mutari inainte incercand sa anticipezi adversarul.
RUGBY.RO: Exista lideri la nationala Romaniei la capitolul fizic?
STEVE MCDOWALL: Exista, pe segmente, atat la anaerob cat si la forta. Este insa foarte important cum foloseste aceasta forta in teren, pentru ca noi nu ne pregatim sa ridicam greutati.
RUGBY.RO: Sunteti poate unul dintre cei mai in masura oameni sa ne spuna la ce sa se astepte nationala Romaniei in turneul din Noua Zeelanda. Cum va fi in patria All Blacks?
STEVE MCDOWALL: In primul rand va fi multa educatie rugbystica. Jucatorii vor vedea o lume care respira rugby profesionist. Vor vedea cum joaca neozeelandezii la ei acasa si cand nu este vorba de All Blacks, ce mentalitate au si ce pregatire fizica. Astfel fiecare isi va putea masura fortele si isi va da seama de nivelul la care se afla .Vom intalni formatii puternice, Marist, Waikato si Auckland sunt formatii, chiar regiuni, de mare traditie. La fiecare dintre ele joaca rugbysti selectati si formati dupa standardele Super 14, fizic si tehnic. De aceea va fi o mare provocare pentru jucatorii nostri. Stiu sigur ca acest turneu va ramane in memoria tuturor celor care vor merge acolo.
Steve McDowall – preparator fizic Romania
- 47 ani
- 46 de selectii in nationala All Blacks, pe postul de pilier.
- campion mondial cu All Blacks la Cupa Mondiala din 1987
- antrenorul inaintarii al echipei de Super 14 Auckland Blues
- preparator fizic in cadrul programul de dezvoltare al jucatorilor de elita din Noua Zeelanda
- preparatorul fizic personal al lui Jonah Lomu intre 1997 si 2003
- antrenor al inaintarii nationalei Tonga la Cupa Mondiala din 2007
- campion national de judo in Noua Zeelanda si participant la JO 1980, din Moscova
- instructor de judo cu centura neagra
McDowell i-a explicat si arbitrului Horatiu Bargaunas ce inseamna pregatirea fizica

Articole similare

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA B: Africa de Sud mizează pe înaintare în disputa cu Irlanda, iar victoria îi poate asigura un loc în sferturile de finală
Incluse printre favoritele la câștigarea titlului mondial, alături de Franța și Noua Zeelandă, echipele Africii de Sud și Irlandei se înfruntă în această seară...

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA C: Egale în meci direct, Georgia și Portugalia și-au diminuat șansele la locul 3
Pentru a 3-a oară în cele 21 de meciuri directe, echipele de rugby ale Georgiei și Portugaliei au terminat la egalitate! S-a întâmplat astăzi (sâmbătă, 23 septembrie), la...

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA D: Cu origini românești, Theo Dan a înscris două eseuri pentru Anglia în meciul cu Chile
În timp ce echipa de rugby a României nu are nicio șansă să se califice în sferturile de finală ale ediției 2023 a Cupei Mondiale, un jucător cu origini în țara noastră...

22 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA A / FRA - NAM 96-0: „Cocoșii” au înregistrat cel mai categoric succes al lor în istoria acestei competiții
Cu 14 încercări marcate, echipa de rugby seniori a Franței a câștigat cu 96-0 (54-0) meciul cu Namibia, vineri, 21 septembrie, la Marsilia. Confruntarea a contat pentru Grupa B de la...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.