Ellis Meachen despre nationala Romaniei: "Frumos! Lucrurile incep sa se miste"
De Redactia Rugby , 05 Feb. 2009

Lotul national de rugby pregateste in aceste zile debutul in preliminariile Cupei Mondiale 2011 si, totodata, in Cupa Europeana a Natiunilor, editia 2009/10. Iar daca rugbystii autohtoni au intrat in cantonament, la Snagov, saptamana trecuta (pe 27 ianuarie), de luni s-a facut jonctiunea cu "stranierii". Ceea ce l-a facut pe directorul tehnic Ellis Meachen sa exclame atunci cand i-a vazut pe toti antrenandu-se pe terenul de la Izvorani: "Frumos! Acum lucrurile se misca mult mai bine".
Si lucrurile promit sa se miste bine, amosfera fiind prielnica obtinerii unor rezultate pozitive. Este adevarat, cei 28 de jucatori convocati in lotul largit reprezinta generatii diferite, insa ele si-au dovedit valoarea in diferite ocazii. Ramane ca acum toti sa stranga randurile, sa uite de ceea ce ii desparte si sa joace pentru calificarea la Cupa Mondiala, visul oricarui rugbyst.
Aflat pe margine, alaturi de Marin Mot, antrenorul Stelei si component al staff-ului selectionatei U21, si Gheorghe Varzaru, vicepresedintele FRR, antrenorul federal Daniel Mitrea vorbeste despre acest grup cu speranta: "Ne bucura revenirea jucatorilor din Franta. A lui Petre Mitu, a lui Florin Corodeanu. Au aparut fratii Giucal, Laurentiu si Alexandru, de la sperantele lui Perpignan. Sunt trecuti putin de 20 de ani, insa au un fizic impresionant. A venit si Paulica Ion, de la Bath Rugby. Si sunt jucatorii care au evoluat in Challenge Cup, tineri si talentati. Acest Ionut Botezatu, de pilda, de la Universitatea Baia Mare, sau Madalin Lemnaru, de la Arad, au dovedit ca au calitati. Le lipseste experienta, insa aceasta se capata in timp".
Mitrea n-a uitat sa vorbeasca despre rugbystii deja consacrati care evolueaza la cluburi din tara, pentru fiecare avand cateo vorba buna, dar si o povata. "Au dovedit ce pot. La Worcester, de pilda (n.r. 18-39). Pacat de meciul de la Bourgoin, cand au facut o repriza a doua slaba (n.r. 10-50). Puteau obtine mai mult acolo".
Legat de meciul cu Spania, de sambata (7 februarie), de la Madrid, primul din CEN, Daniel Mitrea nu are multe motive de ingrijorare. "Ce echipa ar putea alinia adversarii pentru a ne invinge? Avem in lot cei mai buni rugbysti ai momentului, cu cateva exceptii. Mie nu mi-e frica de spanioli, ci de... noi. Este si primul joc, dupa cateva luni de pauza. Probleme poate sa ne faca si vremea, Spania, ca mai toata Europa de Vest, fiind sub zapada".
Cat timp vorbeste Daniel, "Stejarii" repeta la nesfarsit declansarea atacului pe treisferturi dupa momentele fixe ale jocului (repuneri din margine si gramezi ordonate). "Batranii" Mitu si Corodeanu colaboreaza perfect cu tinerii Lemnaru si Giucal - Ionut Dimofte, Florin Vlaicu, Valentin Calafeteanu, Nicolae Nere, ca sa dau doar cateva nume, cu scuzele de rigoare pentru cei omisi din motive estetice (lista ar fi prea mare, ea fiind postata mai jos), fiind inclusi in categoria "intermediari"... Trag cateva fotografii, mai schimb cateva vorbe cu antrenorul federal, iar timpul se scurge pe nevazute. E frig la Izvorani, insa in iuresul antrenamentului nimeni nu prea are timp sa-i acorde importanta.
Aflat undeva in spatele terenului, managerul Radu Constantin vorbeste despre conditiile de care dispune lotul national: "Stam la Snagov, unde avem tot ce ne trebuie, inclusiv o spalatorie pentru echipament. Ne antrenam aici, la Izvorani. Facem un sfert de ora cu autocarul. Dupa ce am jucat la Worcester, am plecat direct in Franta. N-a fost rau, insa e mai greu asa. Dupa meciul cu Spania, lotul va reveni la Snagov, unde va pregati partida cu Germania, din 14 februarie. Este mult mai bine asa".
Convocat in premiera la lot, pilierul Vasile Mariscariu are toate motivele sa fie incantat. "Am fost bine primit de colegi. De altfel, pe unii dintre ei ii cunosc de la Gura Humorului. Si antrenorii sunt OK. Cel de pe inaintare vorbeste si franceza, asa ca ma inteleg bine cu el. Sper sa raman in lot. Ar fi foarte frumos sa particip la Cupa Mondiala din Noua Zeelanda", ne spune cel care a renuntat la handbal pentru rugby. Iar ceilalti colegi ai sai gandesc, cu siguranta, la fel. Pana atunci mai este insa de tras, primul obstacol numindu-se Spania. Pana vineri, cand se va pleca la Madrid, lotul national isi va continua pregatirea in linistea de langa Bucuresti.
Acest material a aparut in cotidianul PROSPORT, sub semnatura Marian BURLACU.
Articole similare

26 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / ROMÂNIA: Bucur, Graure și Nichitean i-au înlocuit în lot pe Gontineac, Vaovasa și Pop, accidentați
Vești nu tocmai bune din cantonamentul Stejarilor de la Libourne. Accidentanți, Gabriel Pop, Taylor Gontineac și Hinckley Vaovasa au părăsit lotul, iar în locul lor au fost convocați...

25 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA C: Australia a fost învinsă clar de Țara Galilor și are șanse infime să ajungă în sferturile de finală
Depășită (15-22) de Fiji, în urmă cu o săptămână, echipa de rugby a Australiei a fost învinsă clar (6-40) și de Țara Galilor. Dubla campioană mondială (1991 și 1999)...

25 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA C: Echipele din emisfera Nordică s-au impus în 13 din cele 16 meciuri contra Sudiștilor
La ediția din acest an a Rugby World Cup participă 10 națiuni din emisfera Nordică și tot atâtea reprezentante ale unor țări aflate la sud de ecuator. Și cum în sportul cu balonul...

25 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA C: Echipele care țin în „viață” balonul au și cele mai bune rezultate
Așa cum am mai spus-o, rugby-ul nu este un „sport mincinos”. În sensul că, de regulă, echipa care are mai mult balonul, adică joacă mai mult se impune și pe tabela de marcaj. O...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.