ROMÂNIA / INFRASTRUCTURĂ: S-a jucat fotbal pe terenul de „La Șosea”, acolo unde se află acum „Arcul de Triumf”?
De Marian Burlacu, 04 Mai 2024
Astăzi, 4 mai, este Ziua Națională a Rugbyului. O zi care a fost legiferată în 2023, de Parlamentul României. O zi care nu a fost aleasă întâmplător fiindcă în 4 mai 1924, adică acum fix 100 de ani, echipa de rugby a țării noastre a susținut primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris (a pierdut, 3-61, cu Franța). Din nefericire, Ziua Națională a Rugbyului nu poate fi celebrată, astăzi, în ceea ce trebuia să fie „Casa Rugbyului”... Și aceasta fiindcă Stadionul „Arcul de Triumf” este ocupat de congresul unei confesiuni religioase. Ceea ce nu este o surpriză, în ultimii ani, practicanții sportului cu balonul oval devenind tot mai străini de locul unde s-a jucat rugby mai bine de o sută de ani. Și cum sunt destui care consideră firesc ca pe „Arc” fotbalul să fie sportul care are prioritate, prezint astăzi un articol cu trecutul acestui sport acolo. Iar întrebarea principală este: S-a jucat fotbal pe terenul de „La Șosea”, acolo unde se află acum „Arcul de Triumf”? Și dacă da, când s-a jucat?
O primă relatare a apărut în numărul din 20 martie 1912 al cotidianului „Adevărul”. Acolo este prezentată cronica meciului de fotbal Olympia – București (3-2), disputat pe terenul de „La Șosea”. Iată un fragment: „Un moment întreg câmpul se afla grămadă în faţa goalului şi a păzitorului ei. S-ar fi zis că ne aflăm la vreun faimos match de Rugby. Bucureşti n-a avut nici un punct în acest interval”, a relatat autorul articolului, G. Cost.
Se observă respectiva trimitere la rugby, ceea ce arată că acest sport era deja cunoscut la noi. Pe de altă parte, în articol s-a pomenit despre fotbal pe terenul de „La Șosea”. Era, însă, acel teren același cu cel care mai apoi s-a numit „Tineretului”, iar astăzi e cunoscut drept „Arcul de Triumf”?
Înclin să cred că nu. Sau, oricum, dacă s-a jucat fotbal pe locul unde astazi este „Arcul de Triumf” a fost vorba doar despre un număr mic de meciuri. Și, desigur, știut fiind că sunt un ziarist specializat pe rugby, se va spune că sunt subiectiv. Se uită (sau nu se știe) că am scris și fotbal. Am publicat mai întâi în programele de meci ale echipei Steaua în perioada ei de glorie (1987-1990). Am scris despre CM de fotbal 1994 în cotidianul „Ora” și despre CM de fotbal 1998 în cotidianul „ProSport”. Așadar, nu sunt străin de fotbal. Ba aș spune că am prins și cea mai frumoasă perioadă din istoria acestui sport de la noi.
De ce spun că acel teren pe care se juca fotbal nu pare să fie același cu cel pe care s-a jucat mai mereu rugby?
Primele meciuri de rugby pe teritoriul țării noastre (cele despre care s-a relatat în presă) s-au desfășurat în toamna lui 1913. În octombrie, mai exact. Iar în aceste meciuri s-au înfruntat primele două echipe de rugby de la noi: Tennis Club Român și Sporting Club.
Interesant este că aceste meciuri nu s-au jucat pe terenul de „La Șosea”, ci pe unul aflat undeva pe actuala șosea Iancu de Hunedoara (Bonaparte i se spunea înainte de Război, iar apoi, în perioada comunistă, a purtat numele lui Ilie Pintilie). Mai precis, în spatele Moarei Stancovici, aflată peste drum de locul unde se găsește acum Crystal Tower. După război, în anii 50, terenul a fost utilizat pentru antrenamente îndeosebi de echipele de fotbal, dar și din alte sporturi cu mingea ale CCA (Steaua de mai apoi).
E ciudat, nu-i așa, că acele meciuri de rugby nu s-au jucat „La Șosea”. Există, însă, o explicație. La începutul lunii iunie 1913, la cererea Comitetului Central al Federațiunii Societăților Sportive din România (FSSR - era un fel de Minister al Sporturilor), Grigore Cantacuzino, primarul de atunci al Capitalei, a cedat un teren aflat în vecinătatea locului unde se află acum Arcul de Triumf (mă refer la monumentul istoric, desigur). S-a stabilit și o chirie, însă una simbolică de un leu pe an. De asemenea, concesionarea s-a făcut cu precizarea că ea va fi valabilă atâta vreme cât va exista FSSR.
Așadar, terenul a fost al Primăriei. Nu avea legătură cu sportul. Și în 1913 a fost cedat spre folosință FSSR-ului. Înclin să cred că primele meciuri de rugby, cele din octombrie 1913, nu s-au jucat „La Șosea” fiindcă nu se amenajase încă un teren acolo.
Și aflăm acest amănunt din presa bucureșteană. În numărul din 27 septembrie 1913 al ziarului „Sportul”, de pildă, s-a precizat: „Trecând pe șoseaua Kiseleff am zărit la rondul al doilea o mare și frumoasă firmă pe care sta scris Parcul Sportiv al FSSR... În sfârșit!... Am intrat și m-am găsit pe un câmp care este tot ce poate fi mai splendid pentru un asemenea parc. Pe teren, câțiva membri ai FSSR măsurau niște provizorii pentru football și alergări pe jos. Așadar, în curând vom asista la match-uri și campionate oficiale, la șosea, pe terenul pus de actualii edili la dispozițiunea Federațiunei Sporturilor”.
Bun. Se pomenește iarăși de fotbal. În sensul că se fac măsurători provizorii... Și atunci cum se jucase acolo, adică „La Șosea”, un meci de fotbal în martie 1912? Dacă terenul abia fusese concesionat? Și dacă în 1913 se făceau măsurători... Nu vi se pare ciudat?
Trebuie spus că și în perioada următoare s-a scris despre amenajarea terenului de „La Șosea”... Ziarul „Viitorul”, de pildă, a scris în decembrie 1913, că „A.S.R. Principele Carol împreună cu dl. dr. I. Costinescu au vizitat terenul de la Șosea, dăruit Federației Societăților Române de Sport de către primăria Capitalei. Alteța Sa Regală și dl. dr. Costinescu au intervenit pe lângă direcția școalii de agricultură de la Herăstrău pentru a ara tot terenul și a-l semăna cu gazon de cea mai bună calitate care durează mai mulți ani. Terenul astfel nivelat și plantat cu copaci va fi la primăvară cel mai potrivit pentru diferite exerciții gimnastice și jocuri sportive. Iar dr. Costinescu ne-a mai spus că a făcut intervenții pentru ca federația să obțină și un pavilion în mod gratuit, care să servească de adăpost în timp de ploaie și în care să se păstreze hainele și diferitele unelte de sport”.
La începutul anului 1914, presa pomenește despre primele meciuri de rugby disputate „La Șosea”. Ceea ce înseamnă că terenul a fost, în sfârșit, amenajat. Cum vremea a fost nefavorabilă, afectând starea terenurilor din București, înaintea disputelor oficiale s-au desfășurat unele de antrenament. Unul dintre aceste meciuri s-a disputat „La Șosea”, duminică, 2 martie. Iar confruntarea Sporting Club - Tenis Club Român 16-3 a fost una prin care s-a și inagurat acel spațiu de joc. „Public numeros, care a încurajat cum se cuvenea o astfel de exibițiune. Când toate amenajările care se pregătesc vor fi gata, publicul va avea o incintă rezervată de unde va putea urmări cu ușurință fazele jocului”, a scris cotidianul „Dimineața” din 4 martie 1914. Apoi, în 16 martie s-a disputat meciul-revanșă dintre Sporting Club și Tenis Club Român. De această dată a câștigat (6-3) cea de-a doua formație. Au urmat meciurile oficiale. Iar în 30 martie 1914, Tennis Club Român a devenit prima campioană la rugby din istoria țării noastre la categoria I. TCR s-a impus cu 6-3 în disputa cu Sporting Club București după ce câștigase cu 8-0 meciul tur (au marcat: Trifu - un eseu, Mircea Iconomu - un eseu și Drotz - o transformare). Punctele din a doua manșă a finalei au fost înscrise de Polizu - un eseu, M. Iconomu - o penalitate, respectiv Schmetau - un eseu. Cu mențiunea că la acea vreme pentru un eseu se acordau 3 puncte.
Probabil că susținătorii ideii că s-a jucat fotbal pe locul unde se află acum Stadionul „Arcul de Triumf” vor invoca faptul că presa a folosit sintagma „La Șosea”. După mine, această formulă este una vagă. „La Șosea” era prescurtarea de la „Șoseaua Kiseleff”. Care șosea nu era deloc una scurtă.
Este ca și cum aș spune „ne vedem în Herăstrău”... În Herăstrău unde? La intrarea dinspre Televiziune? La cea dinspre Casa Presei? La aceea dinspre Arcul de Triumf? Cam la fel este și cu „La Șosea”...
Așadar, după mine „La Șosea” putea să fie și peste drum de actualul loc unde se ridică acum Stadionul „Arcul de Triumf”.
Pe ce îmi bazez această afirmație.
În site-ul Ripensia Sport Magazin, unul realizat de cunoscutul ziarist timișorean Octavian Stăncioiu, apare o pagină cu titlul: Bolta Rece, „leagănul” fotbalistic al Vechiului Regat. Iată ce scrie autorul: „Numele localului bucureștean Bolta Rece va fi asimilat şi terenului de joc, teren care va reprezenta, până în 1915, când se va inaugura terenul FSSR, principala “arenă” fotbalistică a Capitalei şi, implicit, a Vechiului Regat. După cum se vede, zona de la “Şosea” (e vorba de Şos. Kiseleff) este “leagănul” fotbalului regăţean. Într-un perimetru restrâns s-au găsit atât terenul de la capătul Podului Mogoşoaia (unde au avut loc primele jocuri de fotbal din Bucureşti), cât şi Bolta Rece şi, ulterior, FSSR”. (Articolul integral poate să fie citit la linkul: https://www.ripensia-sport-magazin.ro/istoria-fotbalului/bolta-rece-leaganul-fotbalistic-al-vechiului-regat/)
Doar că restaurantul Bolta Rece nu s-a aflat (și nu se află) în zona unde se ridică astăzi stadionul „Arcul de Triumf”, ci peste drum. Adică în zona care dă spre Piața Charles de Gaulle.
Ceea ce mă face să cred că și terenul (stadionul) Bolta Rece se găsea în apropiere. Adică vis-a-vis de locul unde se află acum „Arcul de Triumf”.
De altfel, într-un blog intitulat Baciu dixit (bacisme.wordpress.com) găsim o pagină dedicată stadioanelor dispărute din București:
https://bacisme.wordpress.com/2011/04/12/stadioanele-uitate-ale-bucurestilor-epilog/
Și autorul pomenește despre CAB. Stadionul Cercului Atletic București. Autorul blogului scrie așa: „CAB - la șosea, locul unde a jucat Rapid București până la construcția stadionului Giulești. Stadionul a fost construit în 1923. Este unul din primele terenuri de fotbal din București”.
Interesant este că acest stadion CAB se afla cam în aceeași zonă unde a fost terenul „Bolta Rece”. E posibil, de altfel, să fie vorba despre același teren... Iar construcția din 1923 a fost, de fapt, o modernizare a arenei existente deja.
La linkul de mai jos găsiți o listă a meciurilor care s-au disputat pe stadionul „Bolta Rece” din București:
https://retro.tikitaka.ro/stadion/bolta-rece-bucuresti/
În concluzie, fotbal s-a jucat la Șosea Kiseleff. E greu de spus, însă, cu certitudine când și câte meciuri s-au jucat pe locul unde se află acum Stadionul „Arcul de Triumf”. Probabil că au fost puține partide. Și susțin asta și pentru că echipele de fotbal și-au făcut rapid stadioane. Sigur este că, în cei 110 ani care s-au scurs de atunci, pe „Arc” (FSSR, OSP, Tineretului) sportul rege a fost rugbyul. Și această afirmație poate să fie dovedită foarte ușor.
O primă relatare a apărut în numărul din 20 martie 1912 al cotidianului „Adevărul”. Acolo este prezentată cronica meciului de fotbal Olympia – București (3-2), disputat pe terenul de „La Șosea”. Iată un fragment: „Un moment întreg câmpul se afla grămadă în faţa goalului şi a păzitorului ei. S-ar fi zis că ne aflăm la vreun faimos match de Rugby. Bucureşti n-a avut nici un punct în acest interval”, a relatat autorul articolului, G. Cost.
Se observă respectiva trimitere la rugby, ceea ce arată că acest sport era deja cunoscut la noi. Pe de altă parte, în articol s-a pomenit despre fotbal pe terenul de „La Șosea”. Era, însă, acel teren același cu cel care mai apoi s-a numit „Tineretului”, iar astăzi e cunoscut drept „Arcul de Triumf”?
Înclin să cred că nu. Sau, oricum, dacă s-a jucat fotbal pe locul unde astazi este „Arcul de Triumf” a fost vorba doar despre un număr mic de meciuri. Și, desigur, știut fiind că sunt un ziarist specializat pe rugby, se va spune că sunt subiectiv. Se uită (sau nu se știe) că am scris și fotbal. Am publicat mai întâi în programele de meci ale echipei Steaua în perioada ei de glorie (1987-1990). Am scris despre CM de fotbal 1994 în cotidianul „Ora” și despre CM de fotbal 1998 în cotidianul „ProSport”. Așadar, nu sunt străin de fotbal. Ba aș spune că am prins și cea mai frumoasă perioadă din istoria acestui sport de la noi.
De ce spun că acel teren pe care se juca fotbal nu pare să fie același cu cel pe care s-a jucat mai mereu rugby?
Primele meciuri de rugby pe teritoriul țării noastre (cele despre care s-a relatat în presă) s-au desfășurat în toamna lui 1913. În octombrie, mai exact. Iar în aceste meciuri s-au înfruntat primele două echipe de rugby de la noi: Tennis Club Român și Sporting Club.
Interesant este că aceste meciuri nu s-au jucat pe terenul de „La Șosea”, ci pe unul aflat undeva pe actuala șosea Iancu de Hunedoara (Bonaparte i se spunea înainte de Război, iar apoi, în perioada comunistă, a purtat numele lui Ilie Pintilie). Mai precis, în spatele Moarei Stancovici, aflată peste drum de locul unde se găsește acum Crystal Tower. După război, în anii 50, terenul a fost utilizat pentru antrenamente îndeosebi de echipele de fotbal, dar și din alte sporturi cu mingea ale CCA (Steaua de mai apoi).
E ciudat, nu-i așa, că acele meciuri de rugby nu s-au jucat „La Șosea”. Există, însă, o explicație. La începutul lunii iunie 1913, la cererea Comitetului Central al Federațiunii Societăților Sportive din România (FSSR - era un fel de Minister al Sporturilor), Grigore Cantacuzino, primarul de atunci al Capitalei, a cedat un teren aflat în vecinătatea locului unde se află acum Arcul de Triumf (mă refer la monumentul istoric, desigur). S-a stabilit și o chirie, însă una simbolică de un leu pe an. De asemenea, concesionarea s-a făcut cu precizarea că ea va fi valabilă atâta vreme cât va exista FSSR.
Așadar, terenul a fost al Primăriei. Nu avea legătură cu sportul. Și în 1913 a fost cedat spre folosință FSSR-ului. Înclin să cred că primele meciuri de rugby, cele din octombrie 1913, nu s-au jucat „La Șosea” fiindcă nu se amenajase încă un teren acolo.
Și aflăm acest amănunt din presa bucureșteană. În numărul din 27 septembrie 1913 al ziarului „Sportul”, de pildă, s-a precizat: „Trecând pe șoseaua Kiseleff am zărit la rondul al doilea o mare și frumoasă firmă pe care sta scris Parcul Sportiv al FSSR... În sfârșit!... Am intrat și m-am găsit pe un câmp care este tot ce poate fi mai splendid pentru un asemenea parc. Pe teren, câțiva membri ai FSSR măsurau niște provizorii pentru football și alergări pe jos. Așadar, în curând vom asista la match-uri și campionate oficiale, la șosea, pe terenul pus de actualii edili la dispozițiunea Federațiunei Sporturilor”.
Bun. Se pomenește iarăși de fotbal. În sensul că se fac măsurători provizorii... Și atunci cum se jucase acolo, adică „La Șosea”, un meci de fotbal în martie 1912? Dacă terenul abia fusese concesionat? Și dacă în 1913 se făceau măsurători... Nu vi se pare ciudat?
Trebuie spus că și în perioada următoare s-a scris despre amenajarea terenului de „La Șosea”... Ziarul „Viitorul”, de pildă, a scris în decembrie 1913, că „A.S.R. Principele Carol împreună cu dl. dr. I. Costinescu au vizitat terenul de la Șosea, dăruit Federației Societăților Române de Sport de către primăria Capitalei. Alteța Sa Regală și dl. dr. Costinescu au intervenit pe lângă direcția școalii de agricultură de la Herăstrău pentru a ara tot terenul și a-l semăna cu gazon de cea mai bună calitate care durează mai mulți ani. Terenul astfel nivelat și plantat cu copaci va fi la primăvară cel mai potrivit pentru diferite exerciții gimnastice și jocuri sportive. Iar dr. Costinescu ne-a mai spus că a făcut intervenții pentru ca federația să obțină și un pavilion în mod gratuit, care să servească de adăpost în timp de ploaie și în care să se păstreze hainele și diferitele unelte de sport”.
La începutul anului 1914, presa pomenește despre primele meciuri de rugby disputate „La Șosea”. Ceea ce înseamnă că terenul a fost, în sfârșit, amenajat. Cum vremea a fost nefavorabilă, afectând starea terenurilor din București, înaintea disputelor oficiale s-au desfășurat unele de antrenament. Unul dintre aceste meciuri s-a disputat „La Șosea”, duminică, 2 martie. Iar confruntarea Sporting Club - Tenis Club Român 16-3 a fost una prin care s-a și inagurat acel spațiu de joc. „Public numeros, care a încurajat cum se cuvenea o astfel de exibițiune. Când toate amenajările care se pregătesc vor fi gata, publicul va avea o incintă rezervată de unde va putea urmări cu ușurință fazele jocului”, a scris cotidianul „Dimineața” din 4 martie 1914. Apoi, în 16 martie s-a disputat meciul-revanșă dintre Sporting Club și Tenis Club Român. De această dată a câștigat (6-3) cea de-a doua formație. Au urmat meciurile oficiale. Iar în 30 martie 1914, Tennis Club Român a devenit prima campioană la rugby din istoria țării noastre la categoria I. TCR s-a impus cu 6-3 în disputa cu Sporting Club București după ce câștigase cu 8-0 meciul tur (au marcat: Trifu - un eseu, Mircea Iconomu - un eseu și Drotz - o transformare). Punctele din a doua manșă a finalei au fost înscrise de Polizu - un eseu, M. Iconomu - o penalitate, respectiv Schmetau - un eseu. Cu mențiunea că la acea vreme pentru un eseu se acordau 3 puncte.
Probabil că susținătorii ideii că s-a jucat fotbal pe locul unde se află acum Stadionul „Arcul de Triumf” vor invoca faptul că presa a folosit sintagma „La Șosea”. După mine, această formulă este una vagă. „La Șosea” era prescurtarea de la „Șoseaua Kiseleff”. Care șosea nu era deloc una scurtă.
Este ca și cum aș spune „ne vedem în Herăstrău”... În Herăstrău unde? La intrarea dinspre Televiziune? La cea dinspre Casa Presei? La aceea dinspre Arcul de Triumf? Cam la fel este și cu „La Șosea”...
Așadar, după mine „La Șosea” putea să fie și peste drum de actualul loc unde se ridică acum Stadionul „Arcul de Triumf”.
Pe ce îmi bazez această afirmație.
În site-ul Ripensia Sport Magazin, unul realizat de cunoscutul ziarist timișorean Octavian Stăncioiu, apare o pagină cu titlul: Bolta Rece, „leagănul” fotbalistic al Vechiului Regat. Iată ce scrie autorul: „Numele localului bucureștean Bolta Rece va fi asimilat şi terenului de joc, teren care va reprezenta, până în 1915, când se va inaugura terenul FSSR, principala “arenă” fotbalistică a Capitalei şi, implicit, a Vechiului Regat. După cum se vede, zona de la “Şosea” (e vorba de Şos. Kiseleff) este “leagănul” fotbalului regăţean. Într-un perimetru restrâns s-au găsit atât terenul de la capătul Podului Mogoşoaia (unde au avut loc primele jocuri de fotbal din Bucureşti), cât şi Bolta Rece şi, ulterior, FSSR”. (Articolul integral poate să fie citit la linkul: https://www.ripensia-sport-magazin.ro/istoria-fotbalului/bolta-rece-leaganul-fotbalistic-al-vechiului-regat/)
Doar că restaurantul Bolta Rece nu s-a aflat (și nu se află) în zona unde se ridică astăzi stadionul „Arcul de Triumf”, ci peste drum. Adică în zona care dă spre Piața Charles de Gaulle.
Ceea ce mă face să cred că și terenul (stadionul) Bolta Rece se găsea în apropiere. Adică vis-a-vis de locul unde se află acum „Arcul de Triumf”.
De altfel, într-un blog intitulat Baciu dixit (bacisme.wordpress.com) găsim o pagină dedicată stadioanelor dispărute din București:
https://bacisme.wordpress.com/2011/04/12/stadioanele-uitate-ale-bucurestilor-epilog/
Și autorul pomenește despre CAB. Stadionul Cercului Atletic București. Autorul blogului scrie așa: „CAB - la șosea, locul unde a jucat Rapid București până la construcția stadionului Giulești. Stadionul a fost construit în 1923. Este unul din primele terenuri de fotbal din București”.
Interesant este că acest stadion CAB se afla cam în aceeași zonă unde a fost terenul „Bolta Rece”. E posibil, de altfel, să fie vorba despre același teren... Iar construcția din 1923 a fost, de fapt, o modernizare a arenei existente deja.
La linkul de mai jos găsiți o listă a meciurilor care s-au disputat pe stadionul „Bolta Rece” din București:
https://retro.tikitaka.ro/stadion/bolta-rece-bucuresti/
În concluzie, fotbal s-a jucat la Șosea Kiseleff. E greu de spus, însă, cu certitudine când și câte meciuri s-au jucat pe locul unde se află acum Stadionul „Arcul de Triumf”. Probabil că au fost puține partide. Și susțin asta și pentru că echipele de fotbal și-au făcut rapid stadioane. Sigur este că, în cei 110 ani care s-au scurs de atunci, pe „Arc” (FSSR, OSP, Tineretului) sportul rege a fost rugbyul. Și această afirmație poate să fie dovedită foarte ușor.
Articole similare
05 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Victorii clare pentru CSM Știința Baia Mare și Steaua București
Favoritele s-au impus fără probleme în prima rundă din faza grupelor ediției 2024 a Cupei României la rugby seniori. La Gura Humorului, într-un meci care a contat pentru Grupa A,...
04 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Rapid și Steaua au deplasări dificile la Baia Mare, respectiv la Gura Humorului
Și ediția din acest an a Cupei României la rugby seniori a adunat la start un număr extrem de mic de echipe. Mai precis, șapte. Și dintre acestea șase se vor lupta în prima fază,...
03 Oct. 2024
FRANTA / PRO D2 / ETAPA A 5-A: Adrian Moțoc a marcat un eseu pentru Biarritz în meciul victorios cu Grenoble
Vești bune din Franța. Titular în echipa lui Biarritz Olympique, Adrian Moțoc a marcat un eseu în partida pe care fosta formație a lui Petru Balan a câștigat-o (35-15) cu...
29 Sep. 2024
THE RUGBY CHAMPIONSHIP 2024: Springboks au învins Argentina și au câștigat trofeul pentru a 5-a oară
Africa de Sud a confirmat că rămâne cea mai valoroasă echipă de rugby din lume. La un an după triumful în finala Cupei Mondiale, Springboks au câștigat ediția 2024 a The Rugby...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.