ROMÂNIA / ECHIPĂ NAȚIONALĂ: În urmă cu 50 de ani, naționala de rugby a obținut a 4-a victorie cu Franța
De Marian Burlacu, 12 Oct. 2024
După succesele din anii 60 (11-5, în 1960, 3-0, în 1962, și 15-14, în 1968), echipa de rugby a României a reușit o nouă victorie în fața Franței, 15-12, în 13 octombrie 1974, adică în urmă cu exact 50 de ani. S-a întâmplat tot la București, pe Stadionul „23 august”, iar punctele naționalei lui Petre Cosmănescu și Valeriu Irimescu au fost reușită de Durbac (8), Marica (4) și Nica (3). Conduși clar (3-10), în minutul 41, rugbyștii români au revenit în partea a doua a confruntării. (Facsimil: ziarul „Sportul”)
Semnatari ai cronicii din singurul cotidian de sport care apărea în țara noastră, la acea vreme, Dimitrie Callimachi și Tiberiu Stama au scris: „A trebuit să aşteptăm 6 ani pentru a vedea din nou echipa noastră naţională de rugby învingătoare în faţa XV-lui Franţei. Un succes reconfortant, cu atât mai mult cu cât el a fost realizat intr-o partidă de mare luptă, de un bun nivel (mai ales în cea de a doua parte a sa) şi după abundente răsturnări de situaţie şi scor. Satisfacţiile iubitorilor rugbyului din ţara noastră sunt cu atât mai mari, cu cât succesul de ieri a fost obţinut într-o partidă oficială, care deschide echipei noastre frumoase perspective către câştigarea actualei ediţii a campionatului european. Reamintim că această întâlnire a deschis seria meciurilor din grupa de elită a rugbyului continental (România, Franţa, Spania, Italia, Cehoslovacia). Apare îmbucurător şi faptul că tânăra generaţie a onorat Jubileul de 60 de ani al rugbyului românesc printr-un succes de mare prestigiu, care atestă că eforturile atâtor generaţii de rugbyşti pe pământ românesc nu au fost zadarnice. Suntem astăzi la nivelul celor mai buni!”.
După ce adresează felicitări jucătorilor şi antrenorilor Petre Cosmănescu şi Valeriu Irimescu, autorii cronicii se referă și la ceea ce lipsea rugbyului românesc pentru a fi și mai competitiv: „S-ar impune însă asigurarea unui calendar internaţional mai bogat, corespunzător, care să anuleze handicapul lipsei de experienţă cu care întotdeauna echipa noastră abordează partide importante, de talia celor cu formaţia Franţel. De altfel, s-a văzut chiar ieri cât de crispat a început jocul echipa noastră, deşi buna ei pregătire i-ar fi permis să acţioneze mai dezinvolt. Socotim că victoria rugbyştilor noştri este firească şi ea nu trebuie să surprindă pe nimeni, prestaţia de anul trecut de la Valence, anunţînd, de fapt, succesul de astăzi. Un succes cu atât mai notabil, cu cât echipa Franţei s-a prezentat şi ea bine pusă la punct, evoluând remarcabil, mai ales în prima parte a întâlnirii, şi, paradoxal, mai bine ca in meciul precedent, când a câştigat. Ar mai fi interesant de relevat că rugbyul nostru (cu doar 10 000 de practicanţi) a răspuns mai mult decât curajos unui adversar care reprezintă câteva sute de mii de adepţi ai sportului cu balonul oval. Se pare că echipa noastră naţională este bine structurată, găsindu-se o bună bază de plecare spre alte viitoare succese. Fundaşul Radu Durbac, atacanţii Ion Constantin, Gheorghe Nica și Ion Marica au corespuns şi ne-au dat senzaţia că pot oferi un rugby mai spectaculos şi, implicit, mai eficace. Şi înaintaşii, bătăioşi ca în zilele de aur ale rugbyului, ne-au părut bine puşi la punct, activi, extrem de mobili, apţi de prestaţii şi mai concludente. Neconvingător, în schimb, aportul mijlocaşilor, compartiment-cheie într-o echipă de rugby. Suntem încrezători, însă, că se vor găsi soluţii pentru eliminarea acestei insuficienţe. Nădăjduim că rugbyul nostru va profita, in ansamblul său (atât la nivelul echipei naţionale, cât şi la cel al echipelor de club — seniori şi juniori) de fericita conjunctură de ieri, salutăm încă odată acest frumos succes al sportului românesc!”.
Sub semnătura lui Emanuel Fântâneanu, în pagina a 4-a din ziarul „Sportul” a fost prezentat și obișnuitul film al meciului. S-a subliniat că partida „a început în nota de dominare a oaspeţilor, care pătrund periculos spre buturile noastre, jucătorii români fiind dominaţi, evident, de emoţie”. Așa se explică și faptul că francezii au deschis rapid scorul. În min. 4, în apropierea liniei noastre de 22 de metri, Florescu a placat un adversar fără balon, iar lovitura de pedeapsă a fost concretizată de Romeu. După ce Durbac (min. 8) și Fouroux (min. 15) au irosit penalități, oaspeții s-au detașat în minutul 20. „Florescu a obstrucționat în propriul 22, iar Romeu a majorat avantajul tot dintr-o lovitură de pedeapsă (România - Franța 0-6). „Întâlnirea a continuat în nota de dominare franceză, timp în care, totuşi, jucătorii noştri au iniţiat câteva acţiuni spectaculoase, iar Durbac a ratat un drop. În min. 35, Fouroux comite o infracţiune într-o grămadă deschisă, iar Nica a concretizat, de la 16 metri, lovitura de pedeapsă (România - Franța 3—6). Repriza s-a încheiat cu acest scor”.
Partea a doua a confruntării a început la fel de prost pentru echipa noastră. „În min. 41, abia repus balonul de la centru, treisferturile franceze au atacat debordant, surprinzîndu-i nepregătiți pe apărătorii noștri. Gourdon a înscris o încercare, rămasă netransformată (România - Franța 3—10)”, a notat Fântâneanu, care a continuat: „Din acest moment, însă, XV-le României a revenit puternic, a echilibrat jocul, pătrunzând tot mai adânc spre terenul de ţintă francez. În min. 50, o acţiune pe linia Constantin — Nicolescu — Nica a eşuat de puţin. În min 52, înaintarea franceză a obstrucţionat în tuşă şi Durbac, de la 35 m, a redus din handicap (România - Franța 6—10). Rugbyştii noştri simt că pot mai mult şi încearcă mai mult. În min. 54, o splendidă acţiune pe firul Florescu — Dinu — Nica — Marica şi ultimul a adus egalarea, realizând o frumoasă încercare, pe care acelaşi Durbac a transformat-o (România - Franța 12—10). Echipa României atacă tot mai susţinut, francezii dau vădite semne de oboseală, Romeu ratând două lovituri de pedeapsă. În min. 70, Durbac s-a evidenţiat din nou, trimîţând precis balonul printre stâlpi la o lovitură de pedeapsă dictată în urma unei greşeli in tușă a francezilor (România - Franța 15—10). Sportivii francezi încearcă să întoarcă rezultatul, atacând în trombă, în ultimele minute (în min. 74, Romeu a trimis balonul în bară la o lovitură de pedeapsă!), dar echipa noastră se apară calm și precis pînă la sfîrşitul meciului”.
Iată câteva declarații făcute după meci de principalii protagoniști:
Petre Cosmănescu, antrenor al echipei de rugby a României: „Sunt fericit că am reluat firul victoriilor asupra XV-lui Franţei. Am avut încredere în posibilităţile băieţilor, care au demonstrat în final buna lor pregătire. În felul acesta, cred că a fost reparată justeţea rezultatului de anul trecut, de la Valence. Meritam această revanşă”.
Valeriu Irimescu, antrenor federal: „Am trăit ieri o mare satisfacţie. După un început timid, echipa noastră s-a regăsit, a jucat mai deschis şi s-a impus în faţa unei formaţii mai bună decât aceea de anul trecut. Mi-au plăcut, în mod deosebit, Pop, Constantin, Durbac, Nicolescu, Marica şi Dinu, alături de Fouroux şi Gourdon”.
Alexandru Pop, căpitanul echipei României: „Am întâlnit un adversar dificil, care a început jocul mai bine ca noi. Dar compartimentul înaintării noastre a blocat majoritatea acţiunilor adverse, deschizind drumul spre victorie...“
Jean Desclaux, antrenor principal al echipei Franţei : „Echipa noastră a jucat destul de bine, la nivelul posibilităţilor ei actuale. Victoria a surâs însă românilor, mai proaspeţi, lor aparţinindu-le total ultimele 20 de minute, decisive. Rezultatul este just“.
Alain Esteve: „A fost un joc bun, mai ales după pauză. Prima noastră repriză a fost remarcabilă. Nu puteam pretinde mai mult, după o pregătire sumară. Deznodământul apare firesc“.
T. Pattinson, arbitrul meciului: „Apreciez că au câștigat cei mai buni. Mi-au plăcut liniile de treisferturi — francezii, în prima repriză, românii, în a doua“
România - Franța 15-10 (3-6)
BUCUREȘTI (13 octombrie 1974) * Stadion: „23 August" * Spectatori: aproximativ 10 000 de spectatori * Timp: excelent. * Au marcat: Marica 1e (min. 54), Durbac 1t, 2lp (min. 52, 70), Nica 1lp (min. 35), respectiv Gourdon 1e (min. 41), Romeu 2lp (min. 4 şi 20)
ROMÂNIA : DURBAC - CONSTANTIN, NICA, MARICA, BURGHELEA — (md) NICOLESCU, (mg) FLORESCU — TĂTUCU, DUMITRU, POP (cpt.) — POSTOLACHE, DĂRĂBAN - CIORNEI, MUNTEANU, DINU.
Antrenor: Petre Cosmănescu. Antrenor federal: Valeriu Irimescu
FRANȚA : Aguirre — GOURDON. Bertranne, Etchenique, DESNOYER - (md) Romeu, (mg) FOUROUX - BOFFELLI. CI. SPANGHERO, Slrrela — ESTÉVE, Senal — Azaréte, PACO, Vaquerin.
Antrenor: Jean Desclaux
Arbitru: T. Pattinson (Anglia), ajutat de A. Lapciuk (Franța) și Th. Witting (România).
Meciurile România – Franța la rugby
4 mai 1924 (Paris): ROMÂNIA – Franța 3-59 (Jocurile Olimpice)
15 mai 1938 (București): ROMÂNIA – Franța 8-11 (Campionatul European)
19 mai 1957 (București): ROMÂNIA – Franța 15-18 (meci-test)
15 decembrie 1957 (Bordeaux): Franța – ROMÂNIA 39-0 (meci-test)
5 iunie 1960 (București): ROMÂNIA – Franța 11-5 (meci-test)
12 noiembrie 1961 (Bayonne): Franța – ROMÂNIA 5-5 (meci-test)
11 noiembrie 1962 (București): ROMÂNIA – Franța 3-0 (meci-test)
15 decembrie 1963 (Toulouse): Franța – ROMÂNIA 6-6 (meci-test)
29 noiembrie 1964 (București): ROMÂNIA – Franța 6-9 (meci-test)
28 noiembrie 1965 (Lyon): Franța – ROMÂNIA 8-3 (Cupa Națiunilor FIRA)
27 noiembrie 1966 (București): ROMÂNIA – Franța 3-9 (Cupa Națiunilor FIRA)
10 decembrie 1967 (Nantes): Franța – ROMÂNIA 11-3 (Cupa Națiunilor FIRA)
1 decembrie 1968 (București): ROMÂNIA – Franța 15-14 (Cupa Națiunilor FIRA)
14 decembrie 1969 (Tarbes): Franța – ROMÂNIA 14-9 (Cupa Națiunilor FIRA)
29 noiembrie 1970 (București): ROMÂNIA – Franța 3-14 (Cupa Națiunilor FIRA)
12 decembrie 1971 (Béziers): Franța – ROMÂNIA 31-12 (Cupa Națiunilor FIRA)
27 noiembrie 1972 (Constanța): ROMÂNIA – Franța 6-15 (Cupa Națiunilor FIRA)
11 noiembrie 1973 (Valence): Franța – ROMÂNIA 7-6 (Cupa Națiunilor FIRA)
13 octombrie 1974 (București): ROMÂNIA – Franța 15-10 (Cupa Națiunilor FIRA)
23 noiembrie 1975 (Bordeaux): Franța – ROMÂNIA 36-12 (CE FIRA)
14 noiembrie 1976 (București): ROMÂNIA – Franța 15-12 (CE FIRA)
10 decembrie 1977 (Clérmont-Ferrand): Franța – ROMÂNIA 9-6 (CE FIRA)
3 decembrie 1978 (București): ROMÂNIA – Franța 6-9 (CE FIRA)
2 decembrie 1979 (Montauban): Franța – ROMÂNIA 30-12 (CE FIRA)
23 noiembrie 1980 (București): ROMÂNIA – Franța 15-0 (CE FIRA)
1 noiembrie 1981 (Narbonne): Franța – ROMÂNIA 17-9 (CE FIRA)
31 octombrie 1982 (București): ROMÂNIA – Franța 13-9 (CE FIRA)
4 decembrie 1983 (Toulouse): Franța – ROMÂNIA 26-15 (CE FIRA)
10 noiembrie 1984 (București): ROMÂNIA – Franța 3-18 (CE FIRA)
12 aprilie 1986 (Lille): Franța – ROMÂNIA 25-13 (meci test)
25 octombrie 1986 (București): ROMÂNIA – Franța 3-20 (CE FIRA)
28 mai 1987 (Wellington): Franța – ROMÂNIA 55-12 (Cupa Mondială)
11 noiembrie 1987 (Agen): Franța – ROMÂNIA 49-3 (CE FIRA)
26 noiembrie 1988 (București): ROMÂNIA – Franța 12-16 (CE FIRA)
24 mai 1990 (Auch): Franța – ROMÂNIA 6-12 (meci-test)
22 iunie 1991 (București): ROMÂNIA – Franța 21-33 (meci test)
6 octombrie 1991 (Béziers): Franța – ROMÂNIA 30-3 (Cupa Mondială)
28 mai 1992 (Le Havre): Franța – ROMÂNIA 25-6 (CE FIRA)
20 mai 1993 (București): ROMÂNIA – Franța 20-37 (CE FIRA)
17 octombrie 1993 (Brive): Franța – ROMÂNIA 51-0 (CE FIRA)
8 aprilie 1995 (București): ROMÂNIA – Franța 15-24 (meci-test)
17 octombrie 1995 (Tucuman): ROMÂNIA – Franța 8-52 (Cupa Latină)
20 aprilie 1996 (Aurillac): Franța – ROMÂNIA 64-12 (meci-test)
1 iunie 1997 (București): ROMÂNIA – Franța 20-51 (meci-test)
22 octombrie 1997 (Lourdes): Franța – ROMÂNIA 39-3 (Cupa Latină)
3 iunie 1999 (Castres): Franța – ROMÂNIA 62-8 (meci-test)
28 mai 2000 (București): ROMÂNIA – Franța 20-67 (meci-test)
22 august 2003 (Lens): Franța – ROMÂNIA 56-8 (meci test)
17 iunie 2006 (București): ROMÂNIA – Franța 14-62 (meci test)
23 septembrie 2015 (Londra): Franța – ROMÂNIA 38-11 (Cupa Mondială)
50 meciuri, 40 victorii Franța, 8 victorii România, 2 rezultate de egalitate
Semnatari ai cronicii din singurul cotidian de sport care apărea în țara noastră, la acea vreme, Dimitrie Callimachi și Tiberiu Stama au scris: „A trebuit să aşteptăm 6 ani pentru a vedea din nou echipa noastră naţională de rugby învingătoare în faţa XV-lui Franţei. Un succes reconfortant, cu atât mai mult cu cât el a fost realizat intr-o partidă de mare luptă, de un bun nivel (mai ales în cea de a doua parte a sa) şi după abundente răsturnări de situaţie şi scor. Satisfacţiile iubitorilor rugbyului din ţara noastră sunt cu atât mai mari, cu cât succesul de ieri a fost obţinut într-o partidă oficială, care deschide echipei noastre frumoase perspective către câştigarea actualei ediţii a campionatului european. Reamintim că această întâlnire a deschis seria meciurilor din grupa de elită a rugbyului continental (România, Franţa, Spania, Italia, Cehoslovacia). Apare îmbucurător şi faptul că tânăra generaţie a onorat Jubileul de 60 de ani al rugbyului românesc printr-un succes de mare prestigiu, care atestă că eforturile atâtor generaţii de rugbyşti pe pământ românesc nu au fost zadarnice. Suntem astăzi la nivelul celor mai buni!”.
După ce adresează felicitări jucătorilor şi antrenorilor Petre Cosmănescu şi Valeriu Irimescu, autorii cronicii se referă și la ceea ce lipsea rugbyului românesc pentru a fi și mai competitiv: „S-ar impune însă asigurarea unui calendar internaţional mai bogat, corespunzător, care să anuleze handicapul lipsei de experienţă cu care întotdeauna echipa noastră abordează partide importante, de talia celor cu formaţia Franţel. De altfel, s-a văzut chiar ieri cât de crispat a început jocul echipa noastră, deşi buna ei pregătire i-ar fi permis să acţioneze mai dezinvolt. Socotim că victoria rugbyştilor noştri este firească şi ea nu trebuie să surprindă pe nimeni, prestaţia de anul trecut de la Valence, anunţînd, de fapt, succesul de astăzi. Un succes cu atât mai notabil, cu cât echipa Franţei s-a prezentat şi ea bine pusă la punct, evoluând remarcabil, mai ales în prima parte a întâlnirii, şi, paradoxal, mai bine ca in meciul precedent, când a câştigat. Ar mai fi interesant de relevat că rugbyul nostru (cu doar 10 000 de practicanţi) a răspuns mai mult decât curajos unui adversar care reprezintă câteva sute de mii de adepţi ai sportului cu balonul oval. Se pare că echipa noastră naţională este bine structurată, găsindu-se o bună bază de plecare spre alte viitoare succese. Fundaşul Radu Durbac, atacanţii Ion Constantin, Gheorghe Nica și Ion Marica au corespuns şi ne-au dat senzaţia că pot oferi un rugby mai spectaculos şi, implicit, mai eficace. Şi înaintaşii, bătăioşi ca în zilele de aur ale rugbyului, ne-au părut bine puşi la punct, activi, extrem de mobili, apţi de prestaţii şi mai concludente. Neconvingător, în schimb, aportul mijlocaşilor, compartiment-cheie într-o echipă de rugby. Suntem încrezători, însă, că se vor găsi soluţii pentru eliminarea acestei insuficienţe. Nădăjduim că rugbyul nostru va profita, in ansamblul său (atât la nivelul echipei naţionale, cât şi la cel al echipelor de club — seniori şi juniori) de fericita conjunctură de ieri, salutăm încă odată acest frumos succes al sportului românesc!”.
Sub semnătura lui Emanuel Fântâneanu, în pagina a 4-a din ziarul „Sportul” a fost prezentat și obișnuitul film al meciului. S-a subliniat că partida „a început în nota de dominare a oaspeţilor, care pătrund periculos spre buturile noastre, jucătorii români fiind dominaţi, evident, de emoţie”. Așa se explică și faptul că francezii au deschis rapid scorul. În min. 4, în apropierea liniei noastre de 22 de metri, Florescu a placat un adversar fără balon, iar lovitura de pedeapsă a fost concretizată de Romeu. După ce Durbac (min. 8) și Fouroux (min. 15) au irosit penalități, oaspeții s-au detașat în minutul 20. „Florescu a obstrucționat în propriul 22, iar Romeu a majorat avantajul tot dintr-o lovitură de pedeapsă (România - Franța 0-6). „Întâlnirea a continuat în nota de dominare franceză, timp în care, totuşi, jucătorii noştri au iniţiat câteva acţiuni spectaculoase, iar Durbac a ratat un drop. În min. 35, Fouroux comite o infracţiune într-o grămadă deschisă, iar Nica a concretizat, de la 16 metri, lovitura de pedeapsă (România - Franța 3—6). Repriza s-a încheiat cu acest scor”.
Partea a doua a confruntării a început la fel de prost pentru echipa noastră. „În min. 41, abia repus balonul de la centru, treisferturile franceze au atacat debordant, surprinzîndu-i nepregătiți pe apărătorii noștri. Gourdon a înscris o încercare, rămasă netransformată (România - Franța 3—10)”, a notat Fântâneanu, care a continuat: „Din acest moment, însă, XV-le României a revenit puternic, a echilibrat jocul, pătrunzând tot mai adânc spre terenul de ţintă francez. În min. 50, o acţiune pe linia Constantin — Nicolescu — Nica a eşuat de puţin. În min 52, înaintarea franceză a obstrucţionat în tuşă şi Durbac, de la 35 m, a redus din handicap (România - Franța 6—10). Rugbyştii noştri simt că pot mai mult şi încearcă mai mult. În min. 54, o splendidă acţiune pe firul Florescu — Dinu — Nica — Marica şi ultimul a adus egalarea, realizând o frumoasă încercare, pe care acelaşi Durbac a transformat-o (România - Franța 12—10). Echipa României atacă tot mai susţinut, francezii dau vădite semne de oboseală, Romeu ratând două lovituri de pedeapsă. În min. 70, Durbac s-a evidenţiat din nou, trimîţând precis balonul printre stâlpi la o lovitură de pedeapsă dictată în urma unei greşeli in tușă a francezilor (România - Franța 15—10). Sportivii francezi încearcă să întoarcă rezultatul, atacând în trombă, în ultimele minute (în min. 74, Romeu a trimis balonul în bară la o lovitură de pedeapsă!), dar echipa noastră se apară calm și precis pînă la sfîrşitul meciului”.
Iată câteva declarații făcute după meci de principalii protagoniști:
Petre Cosmănescu, antrenor al echipei de rugby a României: „Sunt fericit că am reluat firul victoriilor asupra XV-lui Franţei. Am avut încredere în posibilităţile băieţilor, care au demonstrat în final buna lor pregătire. În felul acesta, cred că a fost reparată justeţea rezultatului de anul trecut, de la Valence. Meritam această revanşă”.
Valeriu Irimescu, antrenor federal: „Am trăit ieri o mare satisfacţie. După un început timid, echipa noastră s-a regăsit, a jucat mai deschis şi s-a impus în faţa unei formaţii mai bună decât aceea de anul trecut. Mi-au plăcut, în mod deosebit, Pop, Constantin, Durbac, Nicolescu, Marica şi Dinu, alături de Fouroux şi Gourdon”.
Alexandru Pop, căpitanul echipei României: „Am întâlnit un adversar dificil, care a început jocul mai bine ca noi. Dar compartimentul înaintării noastre a blocat majoritatea acţiunilor adverse, deschizind drumul spre victorie...“
Jean Desclaux, antrenor principal al echipei Franţei : „Echipa noastră a jucat destul de bine, la nivelul posibilităţilor ei actuale. Victoria a surâs însă românilor, mai proaspeţi, lor aparţinindu-le total ultimele 20 de minute, decisive. Rezultatul este just“.
Alain Esteve: „A fost un joc bun, mai ales după pauză. Prima noastră repriză a fost remarcabilă. Nu puteam pretinde mai mult, după o pregătire sumară. Deznodământul apare firesc“.
T. Pattinson, arbitrul meciului: „Apreciez că au câștigat cei mai buni. Mi-au plăcut liniile de treisferturi — francezii, în prima repriză, românii, în a doua“
România - Franța 15-10 (3-6)
BUCUREȘTI (13 octombrie 1974) * Stadion: „23 August" * Spectatori: aproximativ 10 000 de spectatori * Timp: excelent. * Au marcat: Marica 1e (min. 54), Durbac 1t, 2lp (min. 52, 70), Nica 1lp (min. 35), respectiv Gourdon 1e (min. 41), Romeu 2lp (min. 4 şi 20)
ROMÂNIA : DURBAC - CONSTANTIN, NICA, MARICA, BURGHELEA — (md) NICOLESCU, (mg) FLORESCU — TĂTUCU, DUMITRU, POP (cpt.) — POSTOLACHE, DĂRĂBAN - CIORNEI, MUNTEANU, DINU.
Antrenor: Petre Cosmănescu. Antrenor federal: Valeriu Irimescu
FRANȚA : Aguirre — GOURDON. Bertranne, Etchenique, DESNOYER - (md) Romeu, (mg) FOUROUX - BOFFELLI. CI. SPANGHERO, Slrrela — ESTÉVE, Senal — Azaréte, PACO, Vaquerin.
Antrenor: Jean Desclaux
Arbitru: T. Pattinson (Anglia), ajutat de A. Lapciuk (Franța) și Th. Witting (România).
Meciurile România – Franța la rugby
4 mai 1924 (Paris): ROMÂNIA – Franța 3-59 (Jocurile Olimpice)
15 mai 1938 (București): ROMÂNIA – Franța 8-11 (Campionatul European)
19 mai 1957 (București): ROMÂNIA – Franța 15-18 (meci-test)
15 decembrie 1957 (Bordeaux): Franța – ROMÂNIA 39-0 (meci-test)
5 iunie 1960 (București): ROMÂNIA – Franța 11-5 (meci-test)
12 noiembrie 1961 (Bayonne): Franța – ROMÂNIA 5-5 (meci-test)
11 noiembrie 1962 (București): ROMÂNIA – Franța 3-0 (meci-test)
15 decembrie 1963 (Toulouse): Franța – ROMÂNIA 6-6 (meci-test)
29 noiembrie 1964 (București): ROMÂNIA – Franța 6-9 (meci-test)
28 noiembrie 1965 (Lyon): Franța – ROMÂNIA 8-3 (Cupa Națiunilor FIRA)
27 noiembrie 1966 (București): ROMÂNIA – Franța 3-9 (Cupa Națiunilor FIRA)
10 decembrie 1967 (Nantes): Franța – ROMÂNIA 11-3 (Cupa Națiunilor FIRA)
1 decembrie 1968 (București): ROMÂNIA – Franța 15-14 (Cupa Națiunilor FIRA)
14 decembrie 1969 (Tarbes): Franța – ROMÂNIA 14-9 (Cupa Națiunilor FIRA)
29 noiembrie 1970 (București): ROMÂNIA – Franța 3-14 (Cupa Națiunilor FIRA)
12 decembrie 1971 (Béziers): Franța – ROMÂNIA 31-12 (Cupa Națiunilor FIRA)
27 noiembrie 1972 (Constanța): ROMÂNIA – Franța 6-15 (Cupa Națiunilor FIRA)
11 noiembrie 1973 (Valence): Franța – ROMÂNIA 7-6 (Cupa Națiunilor FIRA)
13 octombrie 1974 (București): ROMÂNIA – Franța 15-10 (Cupa Națiunilor FIRA)
23 noiembrie 1975 (Bordeaux): Franța – ROMÂNIA 36-12 (CE FIRA)
14 noiembrie 1976 (București): ROMÂNIA – Franța 15-12 (CE FIRA)
10 decembrie 1977 (Clérmont-Ferrand): Franța – ROMÂNIA 9-6 (CE FIRA)
3 decembrie 1978 (București): ROMÂNIA – Franța 6-9 (CE FIRA)
2 decembrie 1979 (Montauban): Franța – ROMÂNIA 30-12 (CE FIRA)
23 noiembrie 1980 (București): ROMÂNIA – Franța 15-0 (CE FIRA)
1 noiembrie 1981 (Narbonne): Franța – ROMÂNIA 17-9 (CE FIRA)
31 octombrie 1982 (București): ROMÂNIA – Franța 13-9 (CE FIRA)
4 decembrie 1983 (Toulouse): Franța – ROMÂNIA 26-15 (CE FIRA)
10 noiembrie 1984 (București): ROMÂNIA – Franța 3-18 (CE FIRA)
12 aprilie 1986 (Lille): Franța – ROMÂNIA 25-13 (meci test)
25 octombrie 1986 (București): ROMÂNIA – Franța 3-20 (CE FIRA)
28 mai 1987 (Wellington): Franța – ROMÂNIA 55-12 (Cupa Mondială)
11 noiembrie 1987 (Agen): Franța – ROMÂNIA 49-3 (CE FIRA)
26 noiembrie 1988 (București): ROMÂNIA – Franța 12-16 (CE FIRA)
24 mai 1990 (Auch): Franța – ROMÂNIA 6-12 (meci-test)
22 iunie 1991 (București): ROMÂNIA – Franța 21-33 (meci test)
6 octombrie 1991 (Béziers): Franța – ROMÂNIA 30-3 (Cupa Mondială)
28 mai 1992 (Le Havre): Franța – ROMÂNIA 25-6 (CE FIRA)
20 mai 1993 (București): ROMÂNIA – Franța 20-37 (CE FIRA)
17 octombrie 1993 (Brive): Franța – ROMÂNIA 51-0 (CE FIRA)
8 aprilie 1995 (București): ROMÂNIA – Franța 15-24 (meci-test)
17 octombrie 1995 (Tucuman): ROMÂNIA – Franța 8-52 (Cupa Latină)
20 aprilie 1996 (Aurillac): Franța – ROMÂNIA 64-12 (meci-test)
1 iunie 1997 (București): ROMÂNIA – Franța 20-51 (meci-test)
22 octombrie 1997 (Lourdes): Franța – ROMÂNIA 39-3 (Cupa Latină)
3 iunie 1999 (Castres): Franța – ROMÂNIA 62-8 (meci-test)
28 mai 2000 (București): ROMÂNIA – Franța 20-67 (meci-test)
22 august 2003 (Lens): Franța – ROMÂNIA 56-8 (meci test)
17 iunie 2006 (București): ROMÂNIA – Franța 14-62 (meci test)
23 septembrie 2015 (Londra): Franța – ROMÂNIA 38-11 (Cupa Mondială)
50 meciuri, 40 victorii Franța, 8 victorii România, 2 rezultate de egalitate
Articole similare
10 Nov. 2024
MECI TEST / ROM - TON 25-15: Conduși la pauză, Stejarii au reușit o victorie prețioasă după o revenire spectaculoasă
La aproape un an de la numirea lui David Gerard ca antrenor al echipei de rugby a României, aceasta a obținut primul succes important. Susținuți de câteva mii de suporteri, care au...
08 Nov. 2024
CLASAMENTUL WORLD RUGBY: Aflată pe locul 20, România ar putea urca în ierarhia mondială dacă se impune în meciurile test din această lună
Naționala de rugby va susține trei meciuri test luna aceasta, iar aceste partide sunt importante fiindcă îi oferă posibilitatea de a pregăti participarea la Rugby Europe Championship 2025,...
08 Nov. 2024
MECI TEST / ROMÂNIA - TONGA: Marius Simionescu va fi căpitan, Virgil Ghenea e gata pentru debut
Echipa de rugby a României va disputa mâine (sâmbătă, 9 noiembrie), la ora 18.00, pe stadionul „Arcul de Triumf” din București, primul meci test din acestă toamnă....
08 Nov. 2024
MECIURI TEST: Irlanda - Noua Zeelandă va fi transmis, astăzi, pe Digi Sport 2
Digi Sport va transmite și în acest weekend rugby. Astăzi (vineri, 8 noiembrie 2024), începând cu ora 22.03, va fi difuzată confruntarea dintre Irlanda și Noua Zeelandă...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.