ROMÂNIA / CLUBURI: CSM Constanța în mare impas, cu salarii restante pe 3 luni la echipa de rugby!
De Marian Burlacu, 02 Dec. 2024
Sportul românesc nu se află în cea mai bună perioadă a sa. Iar rugbyul se confruntă cu și mai multe probleme. Iar una dintre cauzele declinului este legată de cluburile sportive din țara noastră, care trăiesc de pe o zi pe alta, fiind subordonate unor interese care se schimbă de la an la an, de la persoană la persoană. O dovadă că situația este extrem de gravă a dat-o astăzi CSM Constanța. Gruparea din cel mai mare port al României a tras un semnal de alarmă, enumerând problemele cu care se confruntă performerii și echipele sale. Rugbyștii de la CSM Constanța au restanțe salariale de 3 luni. Și aceasta în condițiile în care echipa pentru care evoluează a terminat pe locul 1 în ediția 2024 a Diviziei Naționale de seniori. (Foto: CSM Constanța)
România este o țară originală, în care nu performanța este cea care contează. O demonstrează și situația de la Clubul Sportiv Municipal Constanța. O grupare la care sportivii nu-și mai primesc salariile cu lunile...
Nu este pentru prima dată când sportul din Constanța este tratat cu indiferență. Îmi amintesc că în anii 90 am întrebat reprezentanți ai sportului de acolo cum se explică faptul că deși pe litoralul Marii Negre se învârt mulți bani rezultatele nu se ridică la un nivel înalt decât în câteva discipline. Atunci mi s-a spus că majoritatea firmelor care fac afaceri în Constanța și pe Litoral au sediul în alte zone ale țării, îndeosebi în București. Și ca banii obținuți în sezonul estival, de pildă, nu râmân acolo.
Rugby-ul constanțean nu face nici el excepție, fiind confruntat cu probleme. Și deși a ocupat locul 1 în ediția 2024 a Diviziei Naționale de seniori și ar avea drept de promovare în prima ligă, formația de seniori a CSM Constanța se confruntă cu mari dificultăți. De altfel, CSMC ar fi putut participa chiar de anul acesta în Liga de Rugby Kaufland, însă nu a făcut-o tot din motive financiare. S-a estimat că nu se poate asigura un buget care să permită formației să înregistreze, dacă nu rezultate pozitive, atunci măcar evoluții decente, curajoase.
Trebuie amintit că rugbyul din Constanța a fost unul dintre cele mai performante din România. Echipa de seniori Farul Constanța a câștigat 6 titluri naționale, fiind printre cele mai galonate din Provincie alături de CSM Știința Baia Mare (9 titluri) și SCM USV Timișoara (7 titluri). Aceasta a fost vicecampioană mondială la nivel de cluburi în anii 80, când a disputat finala Mastersului, cu Stade Toulousain. De asemenea, Farul a disputat și primul meci din istoria Cupei Europei, în 1997, tot contra grupării din Toulouse. Pe de altă parte, din orașul și județul Constanța au fost lansați numeroși rugbyști de valoare, unii dintre aceștia, deloc puțini, participând la victoriile României în fața Franței, Scoției, Țării Galilor și Italiei.
Iată comunicatul remis presei de CSM Constanța:
„La nici trei ani de la înființare, Clubul Sportiv Municipal Constanța a readus sportul constănțean sub aceeași umbrelă, cu performanțe remarcabile obținute pentru prima dată în istoria orașului Constanța, cu peste 1.000 de medalii, printre care medalii europene și mondiale în sporturile individuale, Cupa României obținută în handbalul masculin, titlul de campioană a României la baschet feminin, Cupa României cucerită în competiția de baschet feminin, trei echipe de seniori calificare în Cupele Europene, acum CSM Constanța se află în fața unui moment de răscruce.
CSM Constanța traversează una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa, în ciuda tuturor rezultatelor extraordinare obținute de-a lungul celor două sezoane încheiate de la înființare și unul în plină desfășurare.
„Clubul a fost pus în fața unei situații care a necesitat luarea unor decizii extrem de dificile, cu un impact major asupra clubului și comunității sportive. Fără fondurile promise, clubul a fost nevoit și obligat să facă pasul spre următorul nivel de performanță și să continue drumul în cupele europene, chiar dacă acest lucru a presupus sacrificii financiare considerabile. Gravitatea și consecințele ireversibile ale retragerii celor trei echipe din cupele europene – amenzi, penalizări, interzicerea transferurilor și pierderea credibilității clubului la nivel național și internațional – au făcut imposibilă opțiunea de a renunța. Fără acest pas, sportul constănțean ar fi avut de suferit profund”, a declarat Talpeș Andrei, directorul CSM Constanța.
„Performanțele clubului ne-au obligat să continuăm drumul în cupele europene – drumul către marea performanță, un drum fără altă cale, asumat de atât de municipalitate și de către club. Nu poți pune stop sau pune pe pauză desfășurarea competițiilor, retragerea echipelor din competiții ar fi fost o lovitură irecuperabilă nu doar pentru club, ci și pentru întreaga comunitate sportivă din Constanța. În sport, nu există opțiunea de a renunța sau de a pune pe pauză”, a adăugat Talpeș.
Bugetul clubului în anul 2024 a fost redus cu 30% față de 2023, și nici măcar această sumă diminuată nu a fost virată în totalitate. Din cele 34 de milioane de lei încasate, alocate activității sportive, o proporție semnificativă – 26%, adică peste un sfert din buget – a fost direcționată către secția de handbal, care este cea mai bine susținută financiar dintre jocurile sportive. Restul bugetului, reprezentând 74%, a fost împărțit între celelalte 21 de secții sportive, printre care se numără și disciplinele individuale. Dintre acestea, tenisul de masă s-a bucurat de cea mai mare susținere financiară.
Consecințele directe ale acestei subfinanțari sunt grave:
Întârzieri semnificative la plata remunerațiilor sportivilor și antrenorilor, care au ajuns la:
- 3 luni pentru echipa de handbal, remunerați 12 luni din 12;
- 2 luni pentru echipele de baschet (masculin și feminin) și volei, remunerați 8 luni din 12;
- 3 luni pentru echipa de rugby, remunerați 12 luni din 12;
În cazul sporturilor individuale, plățile restante sunt de 5-6 luni, iar premierile pentru rezultatele internaționale remarcabile nu au fost acordate din luna iunie 2024.
„Nu m-am gândit niciodată că voi fi „certat” pentru performanță. Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucurie imensă pentru Constanța s-a transformat într-o provocare extrem de dificilă. Performanțele obținute nu doar că nu sunt susținute, dar riscă să fie compromise de lipsa resurselor bugetate. Este revoltător ca municipiul Constanța, unul dintre cele mai mari orașe din România, să aibă o infrastructură sportivă mai slabă decât multe comune. Avem în acest moment aprobați prin hotărârea Consiliului Local indicatorii tehnici și financiari pentru reabilitarea sălii de sport „Badea Cârțan", pe care am preluat-o în septembrie anul trecut, ca bază dezafectată din administrarea Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru. De asemenea au mai fost preluate de către CSM Constanța 3 terenuri în incinta unor unități de învățamânt cu scopul de a construi săli de sport de care ar beneficia și elevii instituțiilor de învățamânt cât și sportivii clubului. Am introdus în proiectul de buget pentru anul 2025 sumele necesare pentru aceste proiecte. Sportivii sunt nevoiți să parcurgă zilnic distanțe de 10-15 km în afara orașului pentru antrenamente. Copiii Constanței vor să facă sport, dar fără sprijin financiar și infrastructură, riscăm să pierdem nu doar performanțele actuale, ci și viitorul sportului în orașul nostru”, a subliniat directorul Clubului Sportiv Municipal Constanța.
Dacă subfinanțarea va continua și nici măcar sumele aprobate prin buget nu vor fi virate integral în conturile CSM Constanța, clubul va ajunge în pragul colapsului. Lipsa fondurilor necesare pentru plata remunerațiilor, participarea în competiții și susținerea activităților curente va face imposibilă continuarea activității. Sportivii vor pleca, antrenorii vor abandona proiectele, iar cele 22 de secții sportive care reprezintă mii de sportivi, majoritatea copii și juniori, vor rămâne fără susținere.
„Nu este doar o criză financiară, ci un moment critic care poate închide porțile sportului de performanță în Constanța. Este un apel disperat pentru susținerea unui pilon esențial al comunității noastre. Dacă nu acționăm acum, viitorul sportului constănțean va fi pierdut, iar munca și performanțele obținute până acum vor fi doar amintiri”, a declarat Talpeș Andrei.
CSM Constanța face un apel urgent către autoritățile locale, sponsori și comunitatea constănțeană să se implice pentru a salva sportul local. Sportul nu este doar despre medalii și podiumuri, ci despre investiția în sănătatea, educația și viitorul copiilor noștri. Fără un sprijin real și imediat, clubul se va afla în imposibilitatea de a-și continua activitatea.
„În ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă CSM Constanța, vreau să fiu foarte clar: sportivii, antrenorii și membrii staff-urilor își vor primi drepturile salariale restante, fie mai devreme, fie mai târziu. Ii respect pe toți cei care muncesc din greu pentru a duce mai departe numele clubului nostru. Este o situație care poate crea incertitudine, dar pot să vă asigur că, indiferent de circumstanțe, eu voi face tot ce este necesar pentru ca aceștia să fie plătiți pentru munca lor”, a declarat Talpeș Andrei”.
Divizia Națională de seniori 2024
Etapa 1
Sâmbătă, 6 aprilie 2024
RC Grivița București - Știința Petroșani 17-17
CS Politehnica Iași - CSU Alba Iulia 76-5
RC Bârlad - Sportul Studențesc 33-17
Duminică, 7 aprilie 2024
CSM Constanța - CSM Bucovina Suceava 76-21
CSM Galați - RC Gura Humorului 31-24
Etapa a 2-a
Sâmbătă, 13 aprilie 2024
CSU Alba Iulia - CS Știința Petroșani 8-40
CS Politehnica Iași - Rugby Club Bârlad 42-19
Joi, 13 iunie 2024
Sportul Studențesc - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
Sâmbătă, 15 iunie 2024
RC Gura Humorului - RC Grivița București 34-24
Sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Ora 11.00: CSM Bucovina Suceava - CSM Galați
Etapa a 3-a
Sâmbătă, 20 aprilie 2024
RC Bârlad - CSU Alba Iulia 46-7
CSM Constanța - CS Politehnica Iași 10-12
CSM Galați - Sportul Studențesc 61-0
15 septembrie 2024
RC Grivița București - CSM Bucovina Suceava 62-7
23 noiembrie 2024
Știința Petroșani - RC Gura Humorului 22-32
Etapa a 4-a
27 aprilie 2024
CS Politehnica Iași - CSM Galați 27-21
RC Bârlad - CSM Constanța 13-32
RC Gura Humorului - CSU Alba Iulia 35-14
CSM Bucovina Suceava - Știința Petroșani 18-41
28 aprilie 2024
RC Grivița București - Sportul Studențesc 12-24
Etapa a 5-a
Sâmbătă, 11 mai 2024
CSM Constanța - CSU Alba Iulia 58-7
CSM Galați - RC Bârlad 37-20
RC Grivița București - CS Poli Iași 10-31
Duminică, 12 mai 2024
Știința Petroșani - Sportul Studențesc 54-18
RC Gura Humorului - CSM Bucovina Suceava 37-19
Etapa a 6-a
18 mai 2024
CSU Alba Iulia - CSM Bucovina Suceava 22-16
CS Politehnica Iași - Știința Petroșani 20-7
RC Bârlad - RC Grivița București 29-14
Duminică, 19 mai 2024
CSM Constanța - CSM Galați 69-23
Duminică, 23 iunie 2024
Sportul Studențesc - RC Gura Humorului 20-75
Etapa a 7-a
Sâmbătă, 25 mai 2024
RC Grivița București - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
CS Știința Petroșani - RC Bârlad 19-71
CSM Bucovina Suceava - Sportul Studențesc 38-18
Duminică, 30 iunie 2024
RC Gura Humorului - CS Politehnica Iași 16-20
Sâmbătă, 14 septembrie 2024
CSM Galați - CSU Alba Iulia 5-0 (neprezentare)
Etapa a 8-a
Sâmbătă, 1 iunie 2024
CSM Constanța - Știința Petroșani 5-0 (neprezentare)
CSM Galați - RC Grivița București 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - RC Gura Humorului 31-45
Duminică, 2 iunie 2024
CS Politehnica Iași - CSM Bucovina Suceava 62-3
7 septembrie 2024
CSU Alba Iulia - Sportul Studențesc 29-31
Etapa a 9-a
Sâmbătă, 8 iunie 2024
RC Grivița București - CSU Alba Iulia 25-5
Știința Petroșani - CSM Galați 28-22
RC Gura Humorului - CSM Constanța 19-36
CSM Bucovina Suceava - RC Bârlad 20-36
Duminică, 9 iunie 2024
Sportul Studențesc - CS Politehnica Iași 0-45
Etapa a 10-a
Sâmbătă, 21 septembrie 2024
Sportul Studențesc - RC Bârlad 17-36
CS Politehnica Iași - CSU Alba Iulia 36-15
CSM Bucovina Suceava - CSM Constanța 3-110
Știința Petroșani - RC Grivița București 23-28
RC Gura Humorului - CSM Galați 20-19
Etapa a 11-a
Sâmbătă, 28 septembrie 2024
Știința Petroșani - CSU Alba Iulia 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - CS Politehnica Iași 22-20
CSM Constanța - Sportul Studențesc 90-5
Duminică, 29 septembrie 2024
RC Grivița București - RC Gura Humorului 35-31
CSM Galați - CSM Bucovina Suceava 134-0
Etapa a 12-a
5 octombrie 2024
Sportul Studențesc - CSM Galați 21-52
CSM Bucovina Suceava - RC Grivița București 0-47
CSU Alba Iulia - RC Bârlad (amânat)
Duminică, 24 noiembrie 2024
Ora 11.00: RC Gura Humorului - Știința Petroșani (amânat)
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Ora 11.00: CS Politehnica Iași - CSM Constanța (amânat)
Etapa a 13-a
Sâmbătă, 12 octombrie 2024
CSM Constanța - RC Bârlad 55-5
CSM Galați - CS Poli Iași 10-20
Duminică, 13 octombrie 2024
RC Grivița București - Sportul Studențesc 22-16
CSU Alba Iulia - RC Gura Humorului 12-27
Știința Petroșani - CSM Bucovina Suceava 5-0 (neprezentare)
Etapa a 14-a
19 octombrie 2024
CSU Alba Iulia - CSM Constanța 5-67
RC Bârlad - CSM Galați 16-26
CS Politehnica Iași - RC Grivița București 32-16
Sportul Studențesc - Știința Petroșani 21-47
Duminică, 20 octombrie 2024
CSM Bucovina Suceava - RC Gura Humorului 8-74
Etapa a 15-a
Sâmbătă, 26 octombrie 2024
RC Grivița București - RC Bârlad 45-13
CSM Bucovina Suceava - CSU Alba Iulia 8-31
Știința Petroșani - CS Politehnica Iași 23-53
CSM Galați - CSM Constanța 7-73
Miercuri, 30 octombrie 2024
RC Gura Humorului - Sportul Studențesc 5-0 (neprezentare)
Etapa a 16-a
2 noiembrie 2024
CSU Alba Iulia - CSM Galați 12-40
CSM Constanța - RC Grivița București 55-5
RC Bârlad - Știința Petroșani 5-0 (neprezentare)
CS Politehnica Iași - RC Gura Humorului 21-22
Sportul Studențesc - CSM Bucovina Suceava 47-21
Etapa a 17-a
Sâmbătă, 9 noiembrie 2024
RC Gura Humorului - RC Bârlad 18-7
RC Grivița București - CSM Galați 3-20
Sportul Studențesc - CSU Alba Iulia 27-26
CSM Bucovina Suceava - CS Politehnica Iași 3-68
Știința Petroșani - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
Etapa a 18-a
16 noiembrie 2024
CSU Alba Iulia - RC Grivița București 19-45
CSM Galați - Știința Petroșani 36-13
CSM Constanța - RC Gura Humorului 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - CSM Bucovina Suceava 5-0 (neprezentare)
CS Politehnica Iași - Sportul Studențesc 5-0 (neprezentare)
Clasament
1. Constanța 81 puncte (17 puncte bonus / 17 meciuri)
2. Iași 72 puncte (12 puncte bonus / 17 meciuri)
3. Galați 61 puncte (13 puncte bonus / 18 meciuri)
4. Gura Humorului 58 puncte (11 puncte bonus / 17 meciuri *)
5. Bârlad 49 puncte (9 puncte bonus / 18 meciuri)
6. Grivița 42 puncte (6 puncte bonus / 18 meciuri **)
7. Petroșani 34 puncte (7 puncte bonus / 17 meciuri ***)
8. Sportul 11 puncte (2 puncte bonus / 18 meciuri ***)
9. Alba Iulia 8 puncte (3 puncte bonus / 18 meciuri ***)
10. Suceava 3 puncte (2 puncte bonus / 18 meciuri***)
(*) echipă penalizată cu un punct
(**) echipă penalizată cu 2 puncte
(***) echipă penalizată cu 3 puncte
România este o țară originală, în care nu performanța este cea care contează. O demonstrează și situația de la Clubul Sportiv Municipal Constanța. O grupare la care sportivii nu-și mai primesc salariile cu lunile...
Nu este pentru prima dată când sportul din Constanța este tratat cu indiferență. Îmi amintesc că în anii 90 am întrebat reprezentanți ai sportului de acolo cum se explică faptul că deși pe litoralul Marii Negre se învârt mulți bani rezultatele nu se ridică la un nivel înalt decât în câteva discipline. Atunci mi s-a spus că majoritatea firmelor care fac afaceri în Constanța și pe Litoral au sediul în alte zone ale țării, îndeosebi în București. Și ca banii obținuți în sezonul estival, de pildă, nu râmân acolo.
Rugby-ul constanțean nu face nici el excepție, fiind confruntat cu probleme. Și deși a ocupat locul 1 în ediția 2024 a Diviziei Naționale de seniori și ar avea drept de promovare în prima ligă, formația de seniori a CSM Constanța se confruntă cu mari dificultăți. De altfel, CSMC ar fi putut participa chiar de anul acesta în Liga de Rugby Kaufland, însă nu a făcut-o tot din motive financiare. S-a estimat că nu se poate asigura un buget care să permită formației să înregistreze, dacă nu rezultate pozitive, atunci măcar evoluții decente, curajoase.
Trebuie amintit că rugbyul din Constanța a fost unul dintre cele mai performante din România. Echipa de seniori Farul Constanța a câștigat 6 titluri naționale, fiind printre cele mai galonate din Provincie alături de CSM Știința Baia Mare (9 titluri) și SCM USV Timișoara (7 titluri). Aceasta a fost vicecampioană mondială la nivel de cluburi în anii 80, când a disputat finala Mastersului, cu Stade Toulousain. De asemenea, Farul a disputat și primul meci din istoria Cupei Europei, în 1997, tot contra grupării din Toulouse. Pe de altă parte, din orașul și județul Constanța au fost lansați numeroși rugbyști de valoare, unii dintre aceștia, deloc puțini, participând la victoriile României în fața Franței, Scoției, Țării Galilor și Italiei.
Iată comunicatul remis presei de CSM Constanța:
„La nici trei ani de la înființare, Clubul Sportiv Municipal Constanța a readus sportul constănțean sub aceeași umbrelă, cu performanțe remarcabile obținute pentru prima dată în istoria orașului Constanța, cu peste 1.000 de medalii, printre care medalii europene și mondiale în sporturile individuale, Cupa României obținută în handbalul masculin, titlul de campioană a României la baschet feminin, Cupa României cucerită în competiția de baschet feminin, trei echipe de seniori calificare în Cupele Europene, acum CSM Constanța se află în fața unui moment de răscruce.
CSM Constanța traversează una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa, în ciuda tuturor rezultatelor extraordinare obținute de-a lungul celor două sezoane încheiate de la înființare și unul în plină desfășurare.
„Clubul a fost pus în fața unei situații care a necesitat luarea unor decizii extrem de dificile, cu un impact major asupra clubului și comunității sportive. Fără fondurile promise, clubul a fost nevoit și obligat să facă pasul spre următorul nivel de performanță și să continue drumul în cupele europene, chiar dacă acest lucru a presupus sacrificii financiare considerabile. Gravitatea și consecințele ireversibile ale retragerii celor trei echipe din cupele europene – amenzi, penalizări, interzicerea transferurilor și pierderea credibilității clubului la nivel național și internațional – au făcut imposibilă opțiunea de a renunța. Fără acest pas, sportul constănțean ar fi avut de suferit profund”, a declarat Talpeș Andrei, directorul CSM Constanța.
„Performanțele clubului ne-au obligat să continuăm drumul în cupele europene – drumul către marea performanță, un drum fără altă cale, asumat de atât de municipalitate și de către club. Nu poți pune stop sau pune pe pauză desfășurarea competițiilor, retragerea echipelor din competiții ar fi fost o lovitură irecuperabilă nu doar pentru club, ci și pentru întreaga comunitate sportivă din Constanța. În sport, nu există opțiunea de a renunța sau de a pune pe pauză”, a adăugat Talpeș.
Bugetul clubului în anul 2024 a fost redus cu 30% față de 2023, și nici măcar această sumă diminuată nu a fost virată în totalitate. Din cele 34 de milioane de lei încasate, alocate activității sportive, o proporție semnificativă – 26%, adică peste un sfert din buget – a fost direcționată către secția de handbal, care este cea mai bine susținută financiar dintre jocurile sportive. Restul bugetului, reprezentând 74%, a fost împărțit între celelalte 21 de secții sportive, printre care se numără și disciplinele individuale. Dintre acestea, tenisul de masă s-a bucurat de cea mai mare susținere financiară.
Consecințele directe ale acestei subfinanțari sunt grave:
Întârzieri semnificative la plata remunerațiilor sportivilor și antrenorilor, care au ajuns la:
- 3 luni pentru echipa de handbal, remunerați 12 luni din 12;
- 2 luni pentru echipele de baschet (masculin și feminin) și volei, remunerați 8 luni din 12;
- 3 luni pentru echipa de rugby, remunerați 12 luni din 12;
În cazul sporturilor individuale, plățile restante sunt de 5-6 luni, iar premierile pentru rezultatele internaționale remarcabile nu au fost acordate din luna iunie 2024.
„Nu m-am gândit niciodată că voi fi „certat” pentru performanță. Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucurie imensă pentru Constanța s-a transformat într-o provocare extrem de dificilă. Performanțele obținute nu doar că nu sunt susținute, dar riscă să fie compromise de lipsa resurselor bugetate. Este revoltător ca municipiul Constanța, unul dintre cele mai mari orașe din România, să aibă o infrastructură sportivă mai slabă decât multe comune. Avem în acest moment aprobați prin hotărârea Consiliului Local indicatorii tehnici și financiari pentru reabilitarea sălii de sport „Badea Cârțan", pe care am preluat-o în septembrie anul trecut, ca bază dezafectată din administrarea Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru. De asemenea au mai fost preluate de către CSM Constanța 3 terenuri în incinta unor unități de învățamânt cu scopul de a construi săli de sport de care ar beneficia și elevii instituțiilor de învățamânt cât și sportivii clubului. Am introdus în proiectul de buget pentru anul 2025 sumele necesare pentru aceste proiecte. Sportivii sunt nevoiți să parcurgă zilnic distanțe de 10-15 km în afara orașului pentru antrenamente. Copiii Constanței vor să facă sport, dar fără sprijin financiar și infrastructură, riscăm să pierdem nu doar performanțele actuale, ci și viitorul sportului în orașul nostru”, a subliniat directorul Clubului Sportiv Municipal Constanța.
Dacă subfinanțarea va continua și nici măcar sumele aprobate prin buget nu vor fi virate integral în conturile CSM Constanța, clubul va ajunge în pragul colapsului. Lipsa fondurilor necesare pentru plata remunerațiilor, participarea în competiții și susținerea activităților curente va face imposibilă continuarea activității. Sportivii vor pleca, antrenorii vor abandona proiectele, iar cele 22 de secții sportive care reprezintă mii de sportivi, majoritatea copii și juniori, vor rămâne fără susținere.
„Nu este doar o criză financiară, ci un moment critic care poate închide porțile sportului de performanță în Constanța. Este un apel disperat pentru susținerea unui pilon esențial al comunității noastre. Dacă nu acționăm acum, viitorul sportului constănțean va fi pierdut, iar munca și performanțele obținute până acum vor fi doar amintiri”, a declarat Talpeș Andrei.
CSM Constanța face un apel urgent către autoritățile locale, sponsori și comunitatea constănțeană să se implice pentru a salva sportul local. Sportul nu este doar despre medalii și podiumuri, ci despre investiția în sănătatea, educația și viitorul copiilor noștri. Fără un sprijin real și imediat, clubul se va afla în imposibilitatea de a-și continua activitatea.
„În ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă CSM Constanța, vreau să fiu foarte clar: sportivii, antrenorii și membrii staff-urilor își vor primi drepturile salariale restante, fie mai devreme, fie mai târziu. Ii respect pe toți cei care muncesc din greu pentru a duce mai departe numele clubului nostru. Este o situație care poate crea incertitudine, dar pot să vă asigur că, indiferent de circumstanțe, eu voi face tot ce este necesar pentru ca aceștia să fie plătiți pentru munca lor”, a declarat Talpeș Andrei”.
Divizia Națională de seniori 2024
Etapa 1
Sâmbătă, 6 aprilie 2024
RC Grivița București - Știința Petroșani 17-17
CS Politehnica Iași - CSU Alba Iulia 76-5
RC Bârlad - Sportul Studențesc 33-17
Duminică, 7 aprilie 2024
CSM Constanța - CSM Bucovina Suceava 76-21
CSM Galați - RC Gura Humorului 31-24
Etapa a 2-a
Sâmbătă, 13 aprilie 2024
CSU Alba Iulia - CS Știința Petroșani 8-40
CS Politehnica Iași - Rugby Club Bârlad 42-19
Joi, 13 iunie 2024
Sportul Studențesc - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
Sâmbătă, 15 iunie 2024
RC Gura Humorului - RC Grivița București 34-24
Sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Ora 11.00: CSM Bucovina Suceava - CSM Galați
Etapa a 3-a
Sâmbătă, 20 aprilie 2024
RC Bârlad - CSU Alba Iulia 46-7
CSM Constanța - CS Politehnica Iași 10-12
CSM Galați - Sportul Studențesc 61-0
15 septembrie 2024
RC Grivița București - CSM Bucovina Suceava 62-7
23 noiembrie 2024
Știința Petroșani - RC Gura Humorului 22-32
Etapa a 4-a
27 aprilie 2024
CS Politehnica Iași - CSM Galați 27-21
RC Bârlad - CSM Constanța 13-32
RC Gura Humorului - CSU Alba Iulia 35-14
CSM Bucovina Suceava - Știința Petroșani 18-41
28 aprilie 2024
RC Grivița București - Sportul Studențesc 12-24
Etapa a 5-a
Sâmbătă, 11 mai 2024
CSM Constanța - CSU Alba Iulia 58-7
CSM Galați - RC Bârlad 37-20
RC Grivița București - CS Poli Iași 10-31
Duminică, 12 mai 2024
Știința Petroșani - Sportul Studențesc 54-18
RC Gura Humorului - CSM Bucovina Suceava 37-19
Etapa a 6-a
18 mai 2024
CSU Alba Iulia - CSM Bucovina Suceava 22-16
CS Politehnica Iași - Știința Petroșani 20-7
RC Bârlad - RC Grivița București 29-14
Duminică, 19 mai 2024
CSM Constanța - CSM Galați 69-23
Duminică, 23 iunie 2024
Sportul Studențesc - RC Gura Humorului 20-75
Etapa a 7-a
Sâmbătă, 25 mai 2024
RC Grivița București - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
CS Știința Petroșani - RC Bârlad 19-71
CSM Bucovina Suceava - Sportul Studențesc 38-18
Duminică, 30 iunie 2024
RC Gura Humorului - CS Politehnica Iași 16-20
Sâmbătă, 14 septembrie 2024
CSM Galați - CSU Alba Iulia 5-0 (neprezentare)
Etapa a 8-a
Sâmbătă, 1 iunie 2024
CSM Constanța - Știința Petroșani 5-0 (neprezentare)
CSM Galați - RC Grivița București 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - RC Gura Humorului 31-45
Duminică, 2 iunie 2024
CS Politehnica Iași - CSM Bucovina Suceava 62-3
7 septembrie 2024
CSU Alba Iulia - Sportul Studențesc 29-31
Etapa a 9-a
Sâmbătă, 8 iunie 2024
RC Grivița București - CSU Alba Iulia 25-5
Știința Petroșani - CSM Galați 28-22
RC Gura Humorului - CSM Constanța 19-36
CSM Bucovina Suceava - RC Bârlad 20-36
Duminică, 9 iunie 2024
Sportul Studențesc - CS Politehnica Iași 0-45
Etapa a 10-a
Sâmbătă, 21 septembrie 2024
Sportul Studențesc - RC Bârlad 17-36
CS Politehnica Iași - CSU Alba Iulia 36-15
CSM Bucovina Suceava - CSM Constanța 3-110
Știința Petroșani - RC Grivița București 23-28
RC Gura Humorului - CSM Galați 20-19
Etapa a 11-a
Sâmbătă, 28 septembrie 2024
Știința Petroșani - CSU Alba Iulia 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - CS Politehnica Iași 22-20
CSM Constanța - Sportul Studențesc 90-5
Duminică, 29 septembrie 2024
RC Grivița București - RC Gura Humorului 35-31
CSM Galați - CSM Bucovina Suceava 134-0
Etapa a 12-a
5 octombrie 2024
Sportul Studențesc - CSM Galați 21-52
CSM Bucovina Suceava - RC Grivița București 0-47
CSU Alba Iulia - RC Bârlad (amânat)
Duminică, 24 noiembrie 2024
Ora 11.00: RC Gura Humorului - Știința Petroșani (amânat)
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Ora 11.00: CS Politehnica Iași - CSM Constanța (amânat)
Etapa a 13-a
Sâmbătă, 12 octombrie 2024
CSM Constanța - RC Bârlad 55-5
CSM Galați - CS Poli Iași 10-20
Duminică, 13 octombrie 2024
RC Grivița București - Sportul Studențesc 22-16
CSU Alba Iulia - RC Gura Humorului 12-27
Știința Petroșani - CSM Bucovina Suceava 5-0 (neprezentare)
Etapa a 14-a
19 octombrie 2024
CSU Alba Iulia - CSM Constanța 5-67
RC Bârlad - CSM Galați 16-26
CS Politehnica Iași - RC Grivița București 32-16
Sportul Studențesc - Știința Petroșani 21-47
Duminică, 20 octombrie 2024
CSM Bucovina Suceava - RC Gura Humorului 8-74
Etapa a 15-a
Sâmbătă, 26 octombrie 2024
RC Grivița București - RC Bârlad 45-13
CSM Bucovina Suceava - CSU Alba Iulia 8-31
Știința Petroșani - CS Politehnica Iași 23-53
CSM Galați - CSM Constanța 7-73
Miercuri, 30 octombrie 2024
RC Gura Humorului - Sportul Studențesc 5-0 (neprezentare)
Etapa a 16-a
2 noiembrie 2024
CSU Alba Iulia - CSM Galați 12-40
CSM Constanța - RC Grivița București 55-5
RC Bârlad - Știința Petroșani 5-0 (neprezentare)
CS Politehnica Iași - RC Gura Humorului 21-22
Sportul Studențesc - CSM Bucovina Suceava 47-21
Etapa a 17-a
Sâmbătă, 9 noiembrie 2024
RC Gura Humorului - RC Bârlad 18-7
RC Grivița București - CSM Galați 3-20
Sportul Studențesc - CSU Alba Iulia 27-26
CSM Bucovina Suceava - CS Politehnica Iași 3-68
Știința Petroșani - CSM Constanța 0-5 (neprezentare)
Etapa a 18-a
16 noiembrie 2024
CSU Alba Iulia - RC Grivița București 19-45
CSM Galați - Știința Petroșani 36-13
CSM Constanța - RC Gura Humorului 5-0 (neprezentare)
RC Bârlad - CSM Bucovina Suceava 5-0 (neprezentare)
CS Politehnica Iași - Sportul Studențesc 5-0 (neprezentare)
Clasament
1. Constanța 81 puncte (17 puncte bonus / 17 meciuri)
2. Iași 72 puncte (12 puncte bonus / 17 meciuri)
3. Galați 61 puncte (13 puncte bonus / 18 meciuri)
4. Gura Humorului 58 puncte (11 puncte bonus / 17 meciuri *)
5. Bârlad 49 puncte (9 puncte bonus / 18 meciuri)
6. Grivița 42 puncte (6 puncte bonus / 18 meciuri **)
7. Petroșani 34 puncte (7 puncte bonus / 17 meciuri ***)
8. Sportul 11 puncte (2 puncte bonus / 18 meciuri ***)
9. Alba Iulia 8 puncte (3 puncte bonus / 18 meciuri ***)
10. Suceava 3 puncte (2 puncte bonus / 18 meciuri***)
(*) echipă penalizată cu un punct
(**) echipă penalizată cu 2 puncte
(***) echipă penalizată cu 3 puncte
Articole similare
23 Ian. 2025
ROMÂNIA / REMEMBER: TVR Sport va difuza înregistrarea meciului România - Franța din 1976, cel în care s-a revenit de la 0-12
TVR Sport va face o surpriză plăcută iubitorilor rugbyului din țara noastră. Mâine (vineri, 24 ianuarie), la ora 18.00, va fi difuzată înregistrarea unui meci memorabil. Mai precis,...
23 Ian. 2025
ROMÂNIA / CINEMA: Filmul despre George Baltă poate să fie văzut pe platforma Max
Lansat în toamna anului 2023, filmul inspirational care i-a fost dedicat rugbystului George Baltă poate să fie văzut pe platforma Max. În regia lui Tedy Necula, „Mai...
22 Ian. 2025
FRANȚA / PRO D2 / ETAPA A 17-A: FRANȚA / PRO D2: Meciul echipelor lui Romeo Gontineac și Gheorghe Gajion a fost amânat!
În timp ce în România avem parte de o vreme primăvăratică, în alte părții ale Europei iarna își face de cap. În Franța, de pildă, meciul dintre Aurillac,...
22 Ian. 2025
REC 2025 / ROMÂNIA: David Gerard a anunțat lotul pentru meciul cu Germania, 9 din cei 36 de Stejari vin din Franța
Pauza de iarnă se apropie de sfârșit pentru echipa de rugby seniori a României. Pentru Stejari anul competițional 2025 va debuta sâmbătă, 31 ianuarie, la ora 18.00, când...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.