MEMORIALUL CRISTACHE MITREA 2023: Florin Surugiu si-a incurajat baietelul de pe marginea terenului
Terenurile din "Parcul Copilului" au gazduit, sambata, 1 aprilie, meciurile editiei 2023 a Memorialului "Cristache Mitrea". Au participat echipe de rugby U8, U10, U12 si U14 de la Steaua, Olimpia, Academy Rugby, Grivita si Soimii, toate din Bucuresti. Printre cei veniti la teren s-a numarat si internationalul român Florin Surugiu.
Între meciuri, Daniel Mitrea, unul dintre initiatorii acestei competitii ajunsa la editia cu numarul 5 a declarat: „Am reusit înca o data sa adunam la terenul de rugby destul de multi copii. Aceasta editie este una internationala, fiindca îi avem invitati pe cei de la Boroughmuir cu echipa de Under 16 care viziteaza pentru prima oara România Si avem onoarea de a juca în premiera cu ei”.
Participant în seara de vineri, 31 martie, în echipa de seniori a Stelei care a câstigat (63-6) meciul cu „U” Cluj din etapa inaugurala a editiei 2023 a Ligii Nationale de Rugby seniori, Florin Surugiu (38 de ani) a fost prezent a a doua zi pe Parc în dubla calitate de antrenor în cadrul Rugby Academy, dar si de tata de rugbyst. Înainte de startul în noul campionat, bucuresteanul declarase pentru Rugby România: „Mai am de jucat, înca vreo doi ani, ultimul meu contract. Ma ajuta foarte mult ceea ce fac acum cu copii si vedem pe viitor ce se va întâmpla cu antrenoratul", a spus bucuresteanul, dupa care s-a referit si la al doilea job al sau: „Nu credeam ca e atât de greu sa antrenezi, sa coordonezi cu atat mai mult la copii, dar este si frumos. Trebuie sa ma gândesc ca si cum as explica copiilor mei, oricum sunt în aceasta postura, însa e destul de dificil pentru ca sunt multi. Unul întelege, altul nu. Se întreaba între ei. Tot timpul sunt într-o explicatie de când începe antrenamentul pâna se termina. Antrenorul Florin Surugiu i-ar spune jucatorului Florin Surugiu sa munceasca mult. Cred ca asta am si facut de mic (râde). Si sa se distreze, sa se deconecteze de la viata de la zi cu zi, sa se bucure de aceste momente”.
Surugiu i-a încurajat pe micutii jucatorii de rugby de la Academy, printre acestia aflându-se si baietelul sau, Adam. „L-am dat si la arte martiale. A facut în paralel si rugby. I-am spus sa aleaga între cele doua sporturi si a ales rugby-ul. Îl voi da si la înot. E important sa faca sport, sa se miste, sa alerge. Nu conteaza ce sport”, ne-a spus cel care si-a cerut iubita de sotie chiar pe gazonul stadionului Wembley, la meciul cu Irlanda de la Cupa Mondiala din 2015. El se pregateste cu gândul de a participa cu România la Cupa Mondiala din Franta, la toamna, si de a aduce trofeul de campioana în Ghencea, dupa 17 ani.
După meciurile din Memorialul „Cristache Mitrea”, sâmbătă, 1 aprilie, pe terenul numărul 1 din „Parcul Copilului” s-a disputat partida dintre echipele U16 de la Rugby Șoimii București și Boroughmuir Rugby. Scoțienii au pătruns pe teren având în frunte un jucător care a cântat la cimpoi cunoscuta baladă „Floare de Scoția”, imnul echipei de rugby a Scoției. Antrenor la formația scoțiană este Mihai Boldor, cel care a inițiat acest mini-turneu în București. Stabilit în Scoția, la Edinburgh, în primăvara anului 2014, fostul jucător de treisferturi de la Steaua s-a apucat de antrenorat acolo, pregătind la început pe una dintre formațiile de copii ale clubului Portobello Hornets. Actualmente este antrenor la Boroughmuir Rugby, din care face parte și fiul său cel mare, Alex, care a fost și el prezent în meciul de sâmbătă, de pe Parcul Copilului.
Născut în 27 februarie 1949, în București, Cristache Mitrea a descoperit rugby-ul la 6 ani, vârstă la care a început să participe la antrenamentele echipei de copii a Rapidului. De aici a fost promovat la juniorii Griviței, acolo unde i-a avut ca antrenori pe Milică Constantin, Constantin „Titi” Cocor sau Tudor George „Ahoe”. În paralel cu rugby-ul, a practicat și atletismul, specializându-se în probele de aruncări (greutate, disc și suliță).
Admis la Institutul de Educație Fizică și Sport din București, Cristache Mitrea a decis să se dedice exclusiv rugby-ului. A jucat la echipa Institului, în linia a doua, avându-l ca antrenor pe Rene Chiriac. Ca senior, a evoluat la Contactoare Buzău, iar după cutremurul din 1977 a decis să devina antrenor la CSȘ Triumf București.
Ulterior, a ocupat funcția de secretar general al Federației Române de Rugby (1986-1990), fiind membru în Biroul Federal până în 2004. Timp de câțiva ani, a ocupat funcția de șef de serviciu în Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), precum și pe aceea de secretar general al Federației Române de Patinaj. În 2001, s-a numărat printre cei care au înființat Asociația Municipală de Rugby București. În 2013, pe când ocupa funcția de inspector de specialitate în MTS, este nevoit a se pensiona pe caz de boală.
Cristache Mitrea a transmis pasiunea pentru rugby și celor doi fii ai lui, Daniel și Stefan.
Articole similare
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Victorii clare pentru CSM Știința Baia Mare și Steaua București
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Rapid și Steaua au deplasări dificile la Baia Mare, respectiv la Gura Humorului
FRANTA / PRO D2 / ETAPA A 5-A: Adrian Moțoc a marcat un eseu pentru Biarritz în meciul victorios cu Grenoble
THE RUGBY CHAMPIONSHIP 2024: Springboks au învins Argentina și au câștigat trofeul pentru a 5-a oară
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.