Interviu Neculai Nichitean: "Sunt voluntar la U Cluj. Din pacate nu suntem pregatiti pentru SuperLiga"
Universitatea Cluj ne propune un interviu cu antrenorul echipei de rugby, Neculai Nichitean, prin intermediul periodicul bilunar Numai "U", al Clubului Sportiv Universitatea Cluj (ajuns la numarul 48). Puteti citi ce crede Nichitean despre rugbyul romanesc din acest moment, dar si cum a gasit echipa clujeana in momentul preluarii ei si care sunt eforturile care se fac la aceasta formatie.
..se salveaza Cluj de la retrogradare? Discutii pe Forum >>
Nicolae Nichitean, „regele transformarilor”, asa cum a fost numit, este antrenorul echipei de rugby a Clubului Sportiv Universitatea Cluj din luna decembrie a anului trecut. S-a nascut pe 27 septembrie 1969 la Suceava, este casatorit cu o fosta handbalista si este tatal unui baietel, Luca, de 12 ani, care joaca fotbal. A jucat impotriva Frantei, Canadei, Fiji, Africii de Sud si a evoluat in Italia, iar acum antreneaza echipa de rugby a Universitatii.
Cum ati inceput sa jucati rugby?
E o veche intrebare si buna. Nici nu-mi amintesc acum (rade). Nu stiu, prin clasa a opta jucam fotbal si un prieten, un vecin de bloc juca rugby si zice „Nu vii sa sutezi si tu in minge?” si uite asa am ajuns la rugby, la minge ovala.
De ce ati renuntat la fotbal si ati ales rugby?
La varsta aia nu-ti dai seama. Te-ai dus pentru ca faceai gasca, faceai prietenii mai repede la rugby decat la fotbal pentru ca, de mici, la rugby suntem educati fara injuraturi, fara alte ... Intre noi ne mai scapam, dar de fata cu antrenorul sau antrenorul sa ne injure pe noi sau sa zica ceva nu exista. Si mi-a placut mai mult, s-a adaptat caracterului meu mai rigid decat fotbalul, unde erau un pic mai libertini copiii.
De care rezultate de pana acum sunteti mandru?
Mai multe promovari, cam astea sunt. Castigarea campionatului, promovarea cu Cluj atunci cand am jucat in anii 94 sau 95, promovare cu echipa Bologniei, promovare cu echipa Modenei, din B in A sau din A in Super Ten. Mai multe.
Ce sacrificii sau compromisuri ati facut de-a lungul timpului pentru sport?
Imense, foarte multe. Unul dintre cele mai dure a fost sa imi creez rezistenta fizica. Asta era pe la varsta de 18-19 ani cand cochetam cu echipa nationala de seniori si am avut un antrenor care spunea ca sunt slab la rezistenta. Si atunci am inceput sa-mi creez aceasta rezistenta apeland la un antrenor de atletism. Apoi, dupa varsta de 30 de ani, cand kilogramele incepeau sa-si spuna cuvantul, aveam un regim ca mancam seara doar proteine, adica doar carne goala, fara paine. Si am jucat pana la 36 de ani.
Ce altceva va vedeti facand?
Eu sunt voluntar la sectia de rugby pana cand o sa vedem cum se reglementeaza situatia din punct de vedere financiar. Eu lucrez pe cont propriu, am o societate a mea care face sa mergem inainte.
Ce pasiuni aveti?
Gradinarit. Florile (rade). Gradinarit, vanatoare.
Cum va definiti ca persoana?
Exigent.
Cum definiti experienta din strainatate?
Din punct de vedere profesional, afara sunt mult mai organizati si mai bine dezvoltati din punctul de vedere al structurii. Fiecare echipa are sediul ei. De exemplu o echipa, o sectie de rugby a orasului, are terenul ei, are vestiarele ei. Acolo au generatii de la 10 pana la 19 ani in fiecare an. Sunt multi voluntari in jurul echipei. Cei care au trecut prin rugby si isi permit, au timpul necesar, vin si fac voluntariat pentru echipele de juniori, de copii mici.
Care sunt diferentele intre Romania si Italia in ceea ce priveste acest sport?
Cel mai mult mi-a placut organizarea, organigrama unei sectii, e bine stabilita si voluntariatul mare care, din pacate, la noi nu exista. Un alt lucru care mi-a placut, si la noi nu se practica, este faptul ca oamenii potenti ai orasului, se stiu cati sunt si cum sunt prin camera de comert, se stiu ca au activitati puternice, in momentul in care se prezinta si solicita un parteneriat de publicitate sau de sponsorizare nu refuza niciodata nimeni. In sensul ca, si 100 de euro daca le dau, este ok. Stie ca participa la mai multe discipline, dar participa. Fiecare societate isi aloca un buget pentru sportul orasului, dar asta vine si din colaborarea cu institutiile statului sa zicem asa.
De ce Universitatea Cluj?
Pentru ca sa faci voluntariat la distanta nu se poate. Eu locuiesc si in Cluj si in Baia Mare. Am simtit asa ca putem face ceva impreuna si cand te propui, te propui cu inima deschisa fara interese.
Cum este rubgyul in Romania?
Profesionistii din rugbyul romanesc, din pacate, sunt din ce in ce mai putini, din punctul meu de vedere. Intampina foarte multe greutati ca sa-si intretina echipa. Din pacate nu este un sport de prima mana cum ar fi fotbalul, baschetul, handbalul, sporturile de sala, stiu eu, voleiul. Din ce in ce selectia a scazut, dar asta nu din cauza ca nu mai este materie prima la juniori, la selectie. Cauza e ca Ministerul a redus foarte mult din scolile sportive. Existau asa-zisele scoli sportive in toate orasele, ori reducandu-se catedrele scolilor sportive nu mai are cine sa initieze foarte multi copii si au ramas destul de putine. Numarul de selectii este mic si de aici numarul redus de jucatori.
Care sunt rigorile pe care le impuneti echipei pe care o antrenati?
Pot sa mearga la fete ca e benefic si pentru ei si pentru ele, important este sa se antreneze dupa programele antrenorului. Sa nu piarda noptile, bineinteles. Avem un regulament de ordine interioara care ramane in interiorul echipei, nu-l spunem, dar ceea ce le cer eu este multa seriozitate. Din pacate, avem unii jucatori, si asta o subliniez, avem unii jucatori care au ajuns la Cluj nu stiu prin ce metoda de selectie si incerc sa trag de ei sa creasca, dar e foarte greu, foarte greu pentru ca nu au calitatile motrice pentru a juca in Superliga.
Care este programul de antrenament?
Programul este de trei ori pe saptamana, dimineata de la 11 antrenament pe teren, de doua ori sala de forta dimineata si in fiecare zi de la 4 la 6 antrenament pe teren. Acum asta e programul pre-competitinal, cand o sa avem competitii o sa schimbam un pic programul.
..se salveaza Cluj de la retrogradare? Discutii pe Forum >>
Cum s-au purtat jucatorii in cantonamentul din Poiana Brasov?
Au raspuns foarte bine pregatirii chiar daca antrenamentele au fost 3-3-2, adica trei antrenamente pe zi pe durata de doua zile, a treia zi doar 2 antrenamente. Nu s-au plans, au tras. Au fost seriosi.
Sunteti pregatiti pentru Superliga?
Nu. Nu suntem pregatiti. Din mai multe puncte de vedere: jucatori fara experieta, jucatori cu care de-abia ne cunoastem, cei patru de la Baia Mare si de la Timisoara inca unul. Valoric, jucatorii nu sunt jucatori de Superliga, nu toti. Din 30 cam, sa zicem, 7-8 sunt jucatori de Superliga din lotul actual.
Ce va propuneti pentru acest sezon?
Obiectul nostru este sa ne salvam de la retrogradare, iar pe termen mediu ne propunem sa reconstruim o echipa punand bazele, asta e foarte important, pe noul proiect „Juniorii judetului Cluj”. Acest proiect este in mintea unora de mai mult timp, dar acum incepem sa-l conturam si sa reorganizam in asa fel incat toti sportivi, toti juniorii, din ultimul an de juniorat trebuie sa joace sub Universitatea, iar pe categorie de varsta sa joace la cluburile lor in asa fel incat in ultimul an cei care pot sa aiba dubla legitimare sa joace si pentru echipa mare. Probabil ca la anul reusim sa formam o echipa de juniori de la aceste 4 cluburi care sunt Viitorul CSS II, Campia Turzii si Mihai Viteazul impreuna cu clubul privat Gens.
Veti reveni in strainatate?
Nu. Voi ramane la echipa atata timp cat este nevoie. Nu cred. Posibil. Nu se stie niciodata. Primul meci din Superliga pe care echipa de rugby a Clubului Sportiv Universitatea Cluj il va disputa va avea loc acasa, pe 24 martie.
Autor: Ana Giol
Sursa: Numai "U"
Articole similare
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA A 3-A: Steaua și Dinamo au terminat la egalitate, Timișoara a câștigat cu Rapid
ROMÂNIA / ECHIPA NAȚIONALĂ DE SENIORI: Ce program au Stejarii până la meciurile cu Germania, Belgia și Portugalia din REC 2025
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA A 3-A: Steaua și Dinamo luptă pentru locul 1, Rapid și Timișoara se bat pentru semifinale
CLASAMENTUL WORLD RUGBY: România staționează pe 20, Uruguay a urcat pe 17
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.