Franta- Irlanda: „Furia francese” mai puternica decat „the Irish fighting spirit”
De Redactia Rugby , 11 Feb. 2008

Franta a invins Irlanda, 26-21, pe Stade de France, dupa o partida spectaculoasa care a avut doua reprize complet diferite. „Furia francese” s-a impus in prima parte, in timp ce „the Irish fighting spirit” a dominat cea de-a doua repriza.
A fost un meci frumos, intens, plin de ritm si disputat in mare viteza. Francezii au inceput in tromba prima repriza iar „focul de artificii” aprins de „cavaleria usoara” a insemnat o absoluta incantare. Vincent Clerc, Aurelien Rougerie si Cedric Heymans au zburdat ca niste „mustangi” scapati din capastru, sarjele lor spulberand defensiva irlandeza si producand, in acelasi timp, faze de mare frumusete. In aceasta perioada, explozia ofensiva a liniei de treisferturi franceze a aruncat, pur si simplu, in aer fortificatiile irlandezilor.
Gazdele au etalat un joc deschis, de mare inspiratie, atacand in valuri, din toate zonele terenului, trio-ul Rougerie-Clerc-Heymans creand faze spectaculoase care au pus in dificultate apararea oaspetilor. Vincent Clerc a fost dezlantuit, marcand trei eseuri superbe, surclasandu-l pe experimentatul Geordan Murphy, depasit net de sprintul „electronic” al aripei de la Toulouse.
Nallet si colegii sai au reusit sa exercite o presiune continua asupra adversarilor, profitand apoi, din plin, de greselile comise de acestia. De altfel, doua dintre eseurile marcate de Clerc au fost rezultatul direct al unor faze create in urma recuperarii unor baloane controlate, initial, de irlandezi.
Dominand posesia balonului, francezii au avut suficiente „munitii” pentru a mentine sub presiune defensiva adversa. Rougerie si Heymans s-au intercalat, deseori, in centrul liniei de treisferturi, cautand mereu punctele slabe in zidul defensiv irlandez.
De cealalta parte, irlandezii au aratat un nivel de joc superior celui din partida anterioara cu Italia. Ei au jucat destul de bine, dar au comis prea multe greseli care s-au dovedit a fi decisive. Spre exemplu, faza primului eseu inscris de Clerc a fost creata de Nallet care a recuperat un balon pierdut de oaspeti intr-o aglomerare. Cel de-al treilea eseu a fost, de asemenea, rezultatul unui „turn over” irlandez, Heymans sprintand irezistibil si lansandu-l pe Clerc catre eseu.
Greselile elementare au anulat tot efortul depus de irlandezi in fazele ofensive. In minutul 11, treisferturile au construit un atac periculos, dar s-a comis un „inainte” si oaspetii au pierdut balonul. In minutul 24, ei au beneficiat de o repunere in tuse la 5 metri de butul francez, dar Jackman nu si-a gasit prinzatorul, irlandezii pierzand, astfel, o foarte buna faza de atac. De altfel, tusa a reprezentat unul dintre punctele vulnerabile ale Irlandei, nesiguranta talonerului Jackman precum si lipsa de coordonare dintre acesta si „saritorii” sai conducand la pierderea a doua baloane si a oportunitatii de a construi o platforma eficienta de atac.
Cea de-a doua repriza a inceput tot in avantajul francezilor. In minutul 48, Heymans a marcat un nou eseu, profitand de un „rebond” perfect la o lovitura de urmarire a lui Skrela, balonul ricosand din O’Driscoll chiar in bratele fundasului francez. Din minutul 55, insa, oaspetii si-au regasit faimosul „fighting spirit” revenind puternic, datorita, in primul rand, superioritatii la nivelul gramezii.
In mod neasteptat, inaintasii irlandezi si-au dominat, uneori extrem de clar, adversarii directi in gramezile ordonate. Schimbarile efectuate de Lievremont - Brugnaut si Servat inlocuindu-i pe Faure si Szarszewski - au parut a fi slabit, in mod considerabil, forta gramada franceza, Brugnaut fiind dominat de Hayes.
Slabiciunea la nivelul gramezii a avut repercusiuni profunde asupra jocului de ansamblu al „cocosilor”. Irlandezii au dominat posesia balonului iar atacurile lor au devenit din ce in ce mai periculoase. Simtind ca rivalii lor se clatina, inaintasii irlandezi au fortat, ori de cate ori au avut ocazia, mol-urile penetrante marind presiunea in gramezile ordonate.
De altfel, in minutul 57, sub formidabila presiune a irlandezilor, francezii prabusesc gramada ordonata la doar cativa metri de but, Brugnaut cedand pe flancul stang si arbitrul galez Nigel Owen acorda, fara ezitare, eseu de penalitate. Iar in minutul 59, dupa un mol foarte bine executat, David Wallace marcheaza cel de-al doilea eseu, Irlanda apropiindu-se amenintator la doar opt puncte: 18-26.
Franta mai are o zvancire in minutul 65, Heymans contraataca dar nu mai are forta din prima repriza. Irlandezii continua sa atace dezlantuit, O’Driscoll paseaza gresit (in tuse!), in faza de eseu, inaintarea oaspetilor impinge extraordinar, avanseaza pana la cativa metri de but, dar apararea disperata a francezilor respinge atac dupa atac. Irlanda se apropie la 21-26, insa nu reuseste sa inscrie eseul victoriei.
Cu siguranta, acest meci a constituit un bun prilej pentru antrenorii francezi si cei irlandezi de a evalua posibilitatile propriilor echipe.
Echipa Frantei este o echipa in formare, iar partida de pe Stade de France a scos in evidenta atat calitatile cat si slabiciunile acestei formatii. Setea ofensiva din prima repriza, „cavalcada” condusa de Clerc, Heymans si Rougerie, cele patru eseuri marcate, toate acestea au demonstrat potentialul ofensiv si talentul indiscutabil al noii echipe a Frantei, antrenate de Marc Lievremont.
Caderea din cea de-a doua repriza, datorita, in special, vulnerabilitatii gramezii, dominata net de adversara sa directa, a relevat probleme majore la nivelul inaintarii. Gramada franceza a fost umilita in repriza a doua si nu imi amintesc ca echipa Frantei sa fi incasat, in anii din urma, un eseu de penalizare din cauza prabusirii gramezii ordonate, asa cum s-a intamplat in meciul cu Irlanda. Gramada trebuie reconstruita iar integrarea inaintasilor debutanti - Brugnaut, Mela, Ouedraogo, Picamoles - in rugby-ul de nivel international, necesita timp.
In privinta Irlandei, revenirea din cea de-a doua repriza constituie unul dintre aspectele pozitive ale evolutiei echipei lui Eddie O’Sullivan. Gramada a declansat spectaculoasa cursa de urmarire, dar povara primei reprize a atarnat prea greu in balanta meciului. Hayes, Horan, O’Callaghan, Wallace si ceilalti au jucat bine in cea de-a doua repriza, dar, trebuie subliniat faptul ca dominarea gramezii irlandeze s-a datorat si schimbarilor efectuate de Lievremont in linia intai. Inlocuirile lui Lionel Faure cu Julien Brugnaut si a lui Dimitri Szarzewski cu William Servat au slabit, in mod semnificativ, forta liniei intai ingaduindu-le irlandezilor sa castige duelul gramezilor.
Prin urmare, Irlanda a jucat mai bine decat in meciul cu Italia, dar evolutia curajoasa de pe Stade de France nu a putut face uitat dezastrul campaniei de la Cupa Mondiala. Pentru sterge imaginea esecului de atunci, selectionata „Trifoiului” are nevoie de mult mai mult decat de o victorie chinuita in fata Italiei si o infrangere onorabila in fata Frantei.
Eugen Cionga – Toronto
Articole similare

22 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA A / FRA - NAM 96-0: „Cocoșii” au înregistrat cel mai categoric succes al lor în istoria acestei competiții
Cu 14 încercări marcate, echipa de rugby seniori a Franței a câștigat cu 96-0 (54-0) meciul cu Namibia, vineri, 21 septembrie, la Marsilia. Confruntarea a contat pentru Grupa B de la...

22 Sep. 2023
ROMÂNIA / LNR 2023: Rapid și Dinamo se înfruntă pe Olimpia, Bucovina Suceava și-a amânat meciul
Campionatul Național de rugby seniori programează o nouă rundă mâine (sâmbătă, 23 septembrie). Iar cel mai interesant meci se va disputa la București, de la 12.45, între Rapid...

21 Sep. 2023
CLASAMENT MONDIAL: România se află pe 19 la rugby și pe 47 la fotbal
Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) a dat publicității, astăzi (joi, 21 septembrie), clasamentul mondial al echipelor reprezentative. Echipa pregătită de Edi Iordănescu...

19 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / STATISTICĂ: Cât de „tânără” este echipa României comparativ cu celelalte...
La fiecare întâlnire cu presa de la Cupa Mondială, antrenorul Eugen Apjok și căpitanul Cristi Chirică au subliniat că „echipa României este una tânără” și...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.