Cupa Mondiala 2007: La rascruce de vanturi
De Redactia Rugby , 06 Sep. 2007

Fara doar si poate, aceasta editie a Cupei Mondiale are o importanta deosebita, covarsitoare, as spune, in ceea ce priveste viitorul rugby-ului pe plan international. Mai mult decat editiile anterioare, cel de-al saselea „summit” mondial se desfasoara intr-un moment de rascruce al sportului cu balonul oval.
Profesionismul a determinat schimbari radicale ale structurilor rugbystice, interne si internationale, conducand la introducerea unei noi ordini mondiale. Efectele acestei transformari bruste si brutale, care s-a petrecut in 1995, au fost profunde, resimtindu-se, din plin, si in anul de gratie 2007. „Seismul” de acum 12 ani a lasat urme adanci, producand schimbari ale „reliefului” Planetei Ovale.
In primul rand, natiunile bogate si deja puternice, au devenit si mai puternice, in timp ce natiunile „mici” si sarace, care, in anumite perioade ale rugby-ului amator, puteau lupta de la egal la egal cu „marile puteri”, lipsite fiind de forta financiara, au inceput sa se scufunde in mediocritate. Drept urmare, diferenta de valoare dintre esalonul de elita si grupul natiunilor „mici” s-a adancit intr-o asemenea masura incat meciurile-test au devenit absolut irelevante. „Caderea” pe tobogan a continuat, iar natiunile „mici” s-au trezit invartindu-se intr-un cerc vicios: nu puteau intalni formatiile „mari” din cauza decalajului valoric, dar nu puteau progresa deoarece nu mai aveau ocazia de a juca cu echipele puternice.
In al doilea rand, aparitia profesionismului a avut o influenta semnificativa asupra rolului echipelor de club. Dintr-o data, cluburile, in special cele din Europa, au devenit foarte puternice, rivalizand cu Federatiile care pana in acel moment detineau un control absolut asupra destinului rugby-ului in tarile respective. Profesionismul a oferit cluburilor o capacitate financiara care a contrabalansat puterea Federatiilor. Cluburile (ma refer, in special, la cele franceze si engleze), care platesc salariile jucatorilor si ii tin „legati” prin contract, au inceput sa controleze calendarul international intrand, deseori, in conflict cu propriile Federatii din cauza refuzului de a pune jucatorii internationali la dispozitia echipelor nationale.
In al treilea rand, profesionismul a declansat o veritabila migratie a jucatorilor de valoare, in special, dinspre Emisfera Sudica catre cea Nordica. Cluburile europene, mult mai bogate decat Federatiile si selectionatele provinciale din Sud, platesc salarii foarte mari – pentru nivelul rugby-ului – atragand pe cei mai buni jucatori din Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda. Acest fenomen este deja ingrijorator si migratia valorilor poate avea un impact periculos asupra dezvoltarii rugby-ului european. De ce? Pentru ca angajarea de catre cluburile europene a jucatorilor din Sud conduce la micsorarea sanselor tinerilor jucatori englezi, francezi, galezi, irlandezi de a putea progresa in cadrul cluburilor lor. In asemenea conditii, exista posibilitatea ca echipele nationale sa constate ca anumite posturi nu sunt acoperite de jucatori de valoare.
Efectul este invers in Emisfera Sudica, deoarece plecarea vedetelor reprezinta o sansa apreciabila acordata tinerilor jucatori. Desigur, pe termen scurt, migratia superstarurilor poate constitui o problema si in Sud, conducand la micsorarea interesului publicului si al retelelor de televiziune. Dar, per ansamblu, „transhumanta” valorilor avantajeaza mai mult Sudul decat Nordul.
In al patrulea rand, actuala editie va insemna o confirmare sau o contestare a formulei de disputare a Cupei Mondiale. Daca primele trei editii, 1987, 1991 si 1995, au reunit la start 16 echipe, editiile urmatoare,1999, 2003, si 2007, au inclus si includ 20 de formatii. Marirea numarului echipelor participante a fost facuta cu bune intentii, dar diferenta de valoare care s-a manifestat si se va manifesta, probabil, si la aceasta editie, va obliga forul rugbystic suprem – in speta International Rugby Board – sa ia o decizie care va reduce numarul participantelor de la 20 la 16. Am tot respectul pentru curajoasa selectionata a Portugaliei, dar, daca scorul meciului Noua Zeelanda-Portugalia va depasi 100 de puncte, atunci legitimitatea actualei formule de disputare a turneului va deveni extrem de vulnerabila. Exista, deci, pericolul ca rugby-ul mondial sa se transforme, incet-incet, intr-un club de elita, deschis doar natiunilor majore si inchis natiunilor „mici”.
De aceea, avand in vedere motivele enumerate mai sus, mi se pare ca actuala editie a Cupei Mondiale este foarte importanta in ceea ce priveste riposta micilor natiunilor. Desigur, imi doresc ca aceasta Cupa Mondiala sa fie o reusita deplina din punctul de vedere al calitatii meciurilor. Doresc, ca si toti ceilalti suporteri ai rugby-ului, sa asistam la partide echilibrate, incrancenate, darze, care sa exprime frumusetea sportului pe care il iubim atat.
Marturisesc, insa, ca ceea ce imi doresc cel mai mult de la aceasta Cupa Mondiala este sa asistam la o „revolutie” a echipelor mici care sa zguduie temeliile rugby-ului mondial. Sigur, poate ca este mai mult un vis decat o dorinta. Nici Romania, nici Portugalia, nici Japonia, nici Georgia, nici Fiji, nici Tonga, nici Canada, nici Namibia, nu vor fi, probabil, capabile sa conduca si sa desavarseasca o asemenea „revolutie”. Speranta nu trebuie sa moara si imi doresc ca aceste echipe sa aiba o evolutie de ansamblu care sa dovedeasca ca poseda resursele necesare, nu doar de a supravietui, ci, si de a progresa.
Echipa care este capabila sa realizeze mult mai mult decat de a „deranja” o echipa mare intr-un singur meci, echipa care poate intruchipa speranta natiunilor „mici” de a clatina ierarhia mondiala, este Argentina. Pentru a reusi aceasta, este nevoie ca Los Pumas sa aiba o evolutie exceptionala, nu doar intr-un singur meci, ci, intr-o serie de meciuri succesive, aratandu-se capabila sa ingenuncheze pe unele dintre favoritele turneului. Daca Argentina va reusi o asemenea performanta de exceptie, ajungand cat mai sus (oh, ce frumos ar fi ca Argentina sa ajunga in semifinale!), atunci Cupa Mondiala 2007 va constitui un succes.
Eugen Cionga - Toronto
Articole similare

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA B: Africa de Sud mizează pe înaintare în disputa cu Irlanda, iar victoria îi poate asigura un loc în sferturile de finală
Incluse printre favoritele la câștigarea titlului mondial, alături de Franța și Noua Zeelandă, echipele Africii de Sud și Irlandei se înfruntă în această seară...

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA C: Egale în meci direct, Georgia și Portugalia și-au diminuat șansele la locul 3
Pentru a 3-a oară în cele 21 de meciuri directe, echipele de rugby ale Georgiei și Portugaliei au terminat la egalitate! S-a întâmplat astăzi (sâmbătă, 23 septembrie), la...

23 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA D: Cu origini românești, Theo Dan a înscris două eseuri pentru Anglia în meciul cu Chile
În timp ce echipa de rugby a României nu are nicio șansă să se califice în sferturile de finală ale ediției 2023 a Cupei Mondiale, un jucător cu origini în țara noastră...

22 Sep. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA A / FRA - NAM 96-0: „Cocoșii” au înregistrat cel mai categoric succes al lor în istoria acestei competiții
Cu 14 încercări marcate, echipa de rugby seniori a Franței a câștigat cu 96-0 (54-0) meciul cu Namibia, vineri, 21 septembrie, la Marsilia. Confruntarea a contat pentru Grupa B de la...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.