All Blacks castiga greu la Durban
Scris la 25 Iun. 2007

  Noua Zeelanda a invins Africa de Sud, 26-21, la Durban, gratie celor doua eseuri marcate de McCaw si Rokocoko in ultimele 12 minute ale partidei.
„Compresorul”All Black in cautarea turatiei ideale
Dificila, foarte dificila aceasta victorie obtinuta de Noua Zeelanda pe ABSA Stadium din Durban! Nu stiu daca maniera in care neo-zeelandezii au invins sambata a mai temperat entuziasmul infocatilor suporterii neo-zeelandezi care il si vad pe Ritchie McCaw ridicand deasupra capului, pe Stade de France, trofeul Cupei Mondiale, cert este ca partida de la Durban a aratat ca All Blacks nu sunt de neanvins. Daca este o intamplare sau o temporara scadere de forma, aceasta ramane de vazut.
A fost un meci darz, intens, desfasurat sub semnul unui teribil angajament fizic, dar care nu s-a apropiat nicio clipa de stralucirea testelor de referinta dintre aceste doua mari natiuni rugbystice. Prima repriza a fost presarata cu neobisnuit de multe greseli elementare, mai ales de partea neo-zeelandezilor care au fost nevoiti sa absoarba presiunea ofensiva exercitata de sud-africani. Calitatea executiei procedeelor tehnice nu a fost la inaltime, „compresorul” All Black parand a fi inca in cautarea „turatiei” ideale.
Neo-zeelandezii au invins, este adevarat, dar nu se poate spune ca au dominat partida.
Timp de 68 de minute s-au lovit de o formidabila defensiva sud-africana care, ca si in meciul precedent cu Australia, a avut o comportare excelenta. Caderea fizica, brusca, a sud-africanilor din ultimele 15 minute le-a ingaduit oaspetilor sa marcheze, prin Ritchie McCaw si Joe Rokocoko, doua eseuri cruciale care au intors rezultatul de la 12-21 la 26-21, hotarand, astfel, soarta meciului.
Este posibil ca superioritatea fizica a neo-zeelandezilor din ultimul sfert de ora al partidei sa fie rodul strategiei lui Graham Henry care, dupa testele din toamna trecuta, si-a odihnit jucatorii cateva luni bune scutindu-i de participarea la mai mult de jumatate din meciurile turneului Super 14. Cursa lui Rodney So’oialo, superba de altfel, care a slalomat 50 de metri printr-o aparare sud-africana sleita de puteri si care a dus la eseul lui McCaw din minutul 68, ar fi avut, probabil, mult mai putine sanse de reusita in prima repriza cand Matfield, Burger si ceilalti „Boks” erau proaspeti din punct de vedere fizic.
Dar aceasta nu este vina oaspetilor, iar oboseala gazdelor nu trebuie sa stirbeasca cu nimic din meritele victoriei Noii Zeelande. Desi performanta lor nu s-a ridicat, dupa parerea mea, la nivelul obisnuit, All Blacks au revenit spectaculos de la 12-21, luptand cu tenacitate si obtinand un succes care, la un moment dat, parea compromis.
Partida de la Durban a aratat ca drumul pana la obtinerea titlului mondial este foarte lung si foarte dificil chiar si pentru o echipa de talia Noii Zeelande. Testul de pe ABSA Stadium a aratat, de asemenea, ca All Blacks nu sunt invincibili. Evolutia de ieri a fost destul de departe de spectaculoasele cavalcade ale invincibilei „Armade” care, in ultimii trei ani, a „parjolit” stadioanele Europei rugbystice.
Linia a doua All Blacks: un potential punct slab?
vDe asemenea, testul de la Durban a scos in evidenta, in opinia mea, cateva aspecte nebisnuite pentru o selectionata All Blacks si care ar putea provoca o usoara ingrijorare in tabara neo-zeelandeza:
In primul rand, in mod suprinzator, All Blacks nu au dovedit acel control, aproape absolut, in aglomerari, control care constituie unul dintre punctele forte ale rugby-ului neo-zeelandez. Ei au pierdut cateva baloane importante in jocul la sol, iar McCaw, desi a evoluat bine, a fost eclipsat, dupa parerea mea, de Schalk Burger care a jucat exceptional.
In al doilea rand, au fost faze in care purtatorul de balon s-a trezit izolat in mijlocul aparatorilor sud-africani, neavand cui sa paseze si cedand, astfel, balonul adversarilor. Apoi, All Blacks au comis greseli elementare, fortati, probabil, si de o extraordinar de agresiva aparare sud-africana. Kelleher (min 23), Sivivatu (min 24), Woodcock (min 62) au comis „inainte” in faze favorabile; Kelleher (min. 60) a gresit pasa dupa o tusa castigata la 10 metri de butul sud-african ratand o ocazie excelenta de a crea o faza de eseu; ca sa nu mai vorbim de imensa greseala a lui Aaron Mauger care, pasand din cadere, i-a oferit balonul lui Butch James, acesta sprintand nestingherit pana in but, marcand eseul care, transformat fiind, a dus scorul la 18-9 pentru Africa de Sud.
In al treilea rand, linia a doua a Noii Zeelande incepe sa se contureze ca un potential punct slab al unei gramezi, altfel puternice. Troy Flavell si Greg Rawlinson au devenit titulari ca urmare a accidentarilor lui James Eaton, James Ryan, Ali Williams si a absentei lui Chris Jack. Aceasta nu inseamna ca jucatorii #5 si #6 (Ross Filipo fiind #7) ai All Blacks nu sunt jucatori de valoare, dar niciunul dintre ei nu a parut capabil sa faca diferenta in duelul direct cu Bakkies Botha si Victor Matfield. Poate ca asta va veni cu timpul, dar, pentru moment, linia a doua a Noii Zeelande, in alcatuirea Flavell-Rawlinson sau Flavell-Filipo, pare a se afla, ca valoare, sub nivelul perechilor Matfield-Botha si Sharpe-Vickerman. Asteptata revenire, la Cupa Mondiala, a perechii Jack-Williams va intari considerabil gramada All Blacks, dar absentele lui Eaton si Ryan pot influenta comportarea gramezii intr-un turneu de asemenea anvergura.
In al patrulea rand, Daniel Carter a avut parte de o zi slaba, etaland un surprinzator de imprecis joc de picior ( a si ratat trei lovituri de pedeapsa) evoluand fara inspiratia si fantezia cu care ne-a obisnuit. Sa nu uitam insa ca si mari jucatori au dreptul de a trece prin pasagere crize de forma. Pe de alta parte, merita sa subliniem faptul ca, iata, All Blacks au castigat un meci foarte dificil in conditiile in care vedeta echipei a avut o zi slaba.
Pregatirea fizica – un factor decisiv al victoriei
Revenind la ultimul sfert de ora al partidei, sa consemnam faptul ca diferenta, in plan fizic, a devenit pregnanta in momentul in care Graham Henry a introdus rezervele. Mealamu a intrat pe teren mai devreme, in minutul 52, dar ceilalti au fost introdusi in ultimele 15 minute ale partidei: Filipo (min.64), McAlister (min.66), Weepu (min. 70), MacDonald (min. 70). Si Jake White a efectuat schimbari, dar introducerea lui Wannenburg, CJ van der Linde, Steyn, Muller, Olivier si du Plessis nu a avut acelasi efect benefic in tabara sud-africana. In plus, cand inaintarea All Blacks a inceput sa domine gramezile ordonate, White a fost nevoit sa il reintroduca in teren, in locul lui BJ Botha, pe veteranul Os du Randt care fusese inlocuit in minutul 53.
Prin urmare, Noua Zeelanda a castigat, dar evolutia echipei antrenate de Graham Henry nu s-a ridicat, dupa parerea mea, la nivelul asteptat de la o selectionata All Blacks. Este adevarat, meciul de la Durban a constituit primul test serios al sezonului pentru All Blacks. Cele trei partide disputate anterior, doua cu Franta si una cu o foarte curajoasa, dar limitata, selectionata a Canadei, nu au fost relevante avand in vedere fragilitatea formatiei franceze, lipsita de jucatorii de baza, si evidenta diferenta de valoare care exista intre rugby-ul neo-zeelandez si cel canadian.
Africa de Sud i-a incomodat, in mod vadit, pe neo-zeelandezi prin energia ofensiva si agresivitatea apararii. Ca si in meciul cu Australia, gazdele au etalat o exceptionala organizare defensiva care a blocat actiunile ofensive ale oaspetilor. Schalk Burger a fost, din nou, liderul gramezii, conducand sarjele inaintarii si placand absolut fantastic. Tusa a functionat, din nou, foarte bine, iar Victor Matfield se inscrie, fara indoiala, in galeria celor mai mari „prinzatori” din istoria rugby-ului.
Linia intai, insa, nu a avut o dupa amiaza usoara in fata rivalei sale si nu sunt convins ca, dupa evolutia sa de la Durban, „ veteranul” Os du Randt va ramane un titular de baza la meciurile Cupei Mondiale.
In privinta perechii de mijlocasi, cred ca Ruan Piennar este o solutie buna pentru postul de mijlocas la gramada si va fi interesant de urmarit duelul sau cu Fourie du Preez pentru titularizare. In schimb, Butch James ramane un semn de intrebare si este trist faptul ca Africa de Sud nu poate gasi un „dirijor” de clasa care sa puna in valoare potentialul ofensiv al perechii de centri Jean de Villers-Jacque Fourie si al aripei Bryan Habana.
In fine, inclestarea de pe ABSA Stadium, in care nici Noua Zeelanda si nici Africa de Sud nu au stralucit, este un semn incurajator pentru echipele europene. Trofeul W.W. Ellis nu este deja castigat de natiunile Sudului, iar Franta si Irlanda, in primul rand (mai putin, Anglia) au sperante ca se pot masura de la egal la egal cu rivalele Emisferei Sudice.
Africa de Sud – Noua Zeelanda 21-26 (11-6)
Arbitru: Alain Rolland (Irlanda)
Judecatori de margine: Wayne Barnes (Anglia), Simon McDowell (Irlanda)
Arbitru TV: Hugh Watkins (Tara Galilor)
Au marcat: Burger, 1e, James, 1e, Montgomery, 1t, 2lp, Pienaar, 1lp, respectiv McCaw, 1e, Rokocoko, 1e, Carter, 2t, 3lp, Mauger, 1dg
Cartonas galben: Pedrie Wannenburg (54)
Africa de Sud: 15 Percy Montgomery - 14 Ashwin Willemse, 13 Jaque Fourie, 12 Jean de Villiers, 11 JP Pietersen - 10 Butch James, 9 Ruan Pienaar - 8 Bob Skinstad, 7 Danie Rossouw, 6 Schalk Burger - 5 Victor Matfield (c), 4 Bakkies Botha - 3 BJ Botha, 2 Gary Botha, 1 Os du Randt.
Rezerve: 16 Bismarck du Plessis, 17 CJ van der Linde, 18 Johann Muller, 19 Pedrie Wannenburg, 20 Michael Claassens, 21 Wynand Olivier, 22 Frans Steyn.
Noua Zeelanda: 15 Mils Muliaina - 14 Joe Rokocoko, 13 Isaia Toeava, 12 Aaron Mauger, 11 Sitiveni Sivivat - 10 Dan Carter, 9 Byron Kelleher - 8 Rodney So'oialo, 7 Richie McCaw, 6 Jerry Collins - 5 Greg Rawlinson, 4 Troy Flavell - 3 Carl Hayman, 2 Anton Oliver, 1 Tony Woodcock
Rezerve: 16 Kevin Mealamu, 17 Neemia Tialata, 18 Ross Filipo, 19 Chris Masoe, 20 Piri Weepu, 21 Luke McAlister, 22 Leon McDonald.
Clasament
1. Africa de Sud 2 1 0 1 43-45 1pbonus 5puncte
2. Noua Zeelanda 1 1 0 1 26-21 0pb 4p
3. Australia 1 0 0 1 19-22 1pb 1p
Etapa viitoare - Sambata - 30 iunie
Australia – Nou Zeelanda
Eugen Cionga - Toronto
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Articole similare

29 Ian. 2015
Castigatorii Turneului celor 6 Natiuni, vor cuceri un trofeu nou la finala din 21 Martie.
Noul trofeu este desenat si realizat de catre unul dintre cei mai mari bijutieri in argint, Thomas Lyte. Acesta este doar al doilea model de trofeu , din 1883 pana astazi, dedicat celui mai mare...

07 Nov. 2014
Weekend plin de rugby: Meciurile test in care echipele isi testeaza angrenajul pentru Cupa Mondiala.
Sambata, 8 noiembrie, Noua Zeelanda va testa forta Angliei pe Twickenham. Tot atunci, Fiji incearca sa obtina prima victorie din 8 incercari, iar Philipe Saint-Andre stie ca nu isi poate permite asta...

25 Oct. 2013
Cronica etapei a 6-a din Aviva Premiership
O noua etapa interesanta se va desfasura in acest weekend in Aviva Premiership. Balul il va deschide Bath, in aceasta seara jucand contra celor de la Gloucester, urmanda ca duminica, in incheiere sa...

19 Oct. 2013
Rugby-ul din Romania prea scump pentru televiuziunile noastre
"Lupii Bucuresti" joaca astazi cea de-a doua partida din grupele Amlin Challenge Cup 2013 si spre dezamagirea fanilor din Romania, nici aceasta partida nu va fi transmisa la TV.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.

10 Aug. 2017
Agenda iubitorului de rugby

10 Aug. 2017
Dinamo cu 14 noutati

08 Aug. 2017
Start in campionatul national de rugby 7

06 Aug. 2017
Timisoara Saracens spre San Mames

06 Aug. 2017
Crusaders al optulea titlu in Super Rugby