Victorie emotionanta dedicata lui Foley
De Redactia Rugby , 22 Oct. 2016

Intregul stadion a fost pavoazat cu tricouri si steaguri rosii, spectacolul cromatic fiind si el un elogiu pentru fostul capitan al echipei Munster, castigatoare a HeineKen Cup in 2005-2006, cu Axel in teren. Inainte de fluierul de start s-a tinut un moment de reculegere in memoria lui Anthony Foley, asa cum s-a intamplat sau se va intampla la toate partidele din etapa a doua a cupelor europene.
Jocul a inceput cu o patrundere magistrala a lui Bleyendaal, uvertura gazdelor rezistand la un placaj foarfeca, pentru o miscare continua care a adus deschiderea de scor. Bleyendaal a transformat, dupa care scotienii au redus din handicap la lovitura de pedeapsa a lui Finn Russel.
In minutul 13, centrul sud-african Taute, recent transferat de la Western Province, a gasit bresa in apararea adversa si, avand adancimea necesara, a fost implacabil pana la eseu. Bleyendaal a transformat si a dus tabela la 14-3.
In minutul 19, aripa gazdelor Earls a intervenit printr-un placaj sulita asupra talonerului advers, Brown, iar arbitrul francez Jerome Garces l-a eliminat direct, cu cartonas rosu, pe troacarul lui Munster. Desi in inferioritate numerica, amfitrionii nu au resimtit acest soc, astfel ca Bleyendaal a marit ecartul pe tabela de marcaj, dupa o lovitura de pedeapsa.
Liniile dinapoi de la Munster au produs al treilea eseu in minutul 29, cand sprintul pe aripa al fundasului Zebo, exact pe partea unde era om lipsa, a adus un eseu la colt, transformat cu acuratete de catre Bleyendaal.
Dupa pauza, Munster si-a asigurat bonusul ofensiv in urma unei serii de gramezi ordonate in 5-ul advers, excelent conduse de inchizatorul CJ Stander. Cavalerii fluierului au penalizat antijocul repetat, iar nerespectarea unghiului de impingere, la a treia gramada consecutiva, a condus, logic, la eseul de penalizare transformat de uvertura neozeelandeza. Superb a fost si efortul celorlalti inaintasi, in special remarcandu-se capitanul O Mahony sau Donnacha Ryan, mohicanul prezent in formula lui Munster castigatoare a Heineken Cup in 2008. De asemenea, talonerul Niall Scannel a demonstrat din plin ce rol are acest post in rugby-ul modern, atat in momentele fixe, cat si in jocul deschis.
Scotienii au avut apoi un interval bun, in care au dat semnalul unui reviriment care a insemnat ceva mai mult decat eseul de onoare. MacArthur si Bennett au inscris doua incercari frumoase, ambele transformate de Hogg.
Pe final, o noua combinatie pe treisferturi l-a pus in valoare centrul interior Rory Scannel, autorul unui eseu la colt, transformat de Keatley.
Scor final 38-17, omul meciului fiind declarat Bleyendaal. Capitanul echipei de juniori All Blacks, campioana mondiala in 2010, l-a dominat din toate punctele de vedere, la debutul sau in cupele europene, pe omologul Russell, avand si procentaj maxim la tentativele de tinta.
Victoria i-a fost dedicata Anthony Foley, antrenorul care a muncit pana in ultima clipa a vietii, pentru ca Munster sa joace asa cum a facut-o azi. Important de semnalat, in succesul contra lui Glasgow, dar nu numai, filonul local care face din Munster o echipa foarte puternica, bazata in special pe jucatori din Limerick si Cork. De altfel, chiar Anthony Foley era nascut in Limerick, orasul unde se afla stadionul principal, tot acolo el fiind inhumat in aceasta saptamana.
Deocamdata, postul de antrenor principal la Munster nu a fost atribuit nimanui, directorul de rugby Rassie Erasmus conducand staff-ul tehnic in compunerea caruia intra 15 specialisti.
Articole similare

02 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / ROMÂNIA: Teama de a raporta înfrângeri sau de ce nu s-a dezvoltat cu adevărat rugby-ul în țara noastră
Firește că înfrângerile suferite de România la Cupa Mondială de rugby ne dor foarte tare. Și mă refer la cei care iubim acest sport. Vina pentru ele e împărțită...

01 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ / STATISTICĂ: România a ajuns la 5 eșecuri la peste 70 puncte diferență, dintre care 3 doar la această ediție
La cele 10 ediții ale Rugby World Cup s-au consemnat și diferențe astronomice în meciurile disputate. Primul record s-a înregistrat în 1995, când Noua Zeelandă a...

01 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ / STATISTICĂ: România a ajuns la 3 meciuri fără punct marcat, dintre care două sunt la rând!
România a devenit sâmbâtă, 30 septembrie 2023, a doua formație participantă la Rugby World Cup care n-a izbutit să înscrie în două meciuri la rând. La două...

01 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / STATISTICĂ: Fără precedent... România a înregistrat 5 eșecuri-record la rând!
Fără îndoială că echipa de rugby seniori a României se află în cea mai neagră perioadă din istoria sa. Nici măcar înfrângerea din 2001, cu Anglia (0-134), n-a...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.