Victor Gutu Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti
Victor Gutu este un inginer constructor desavarsit ca formatiune profesionala, fiind activ si acum, desi se apropie de implinirea unui veac. Victor Gutu are capacitate fizica si mentala iesita din comun, fiind in activitate. El lucreaza la proiecte de specalitate, dar in acelasi timp redacteaza lucrari stiintifice pe domeniul sau de preocupare. In plus, este nelipsit de la sedintele saptamanale ale Asociatiei Internationalilor de Rugby, unde se deapana, probabil, cele mai frumoase povesti.
Mai jos am preluat un articol semnat de airugby.ro, care descrie amanuntit cariera sportiva si profesionala a lui Victor Gutu, caruia ii uram viata lunga si plina de impliniri, pe toate planurile.
S-a născut în localitatea Sfântu Gheorghe, judeÈ›ul Covasna, la data de 14.07.1923.
Este de profesie inginer, absolvind Cum Laude, în 1947, Politehnica din BucureÈ™ti – Facultatea de ConstrucÈ›ii. Din anul 1975 deÈ›ine titlul de doctor inginer al Institutului Politehnic Gheorghe Asachi din IaÈ™i. A lucrat în producÈ›ie în cadrul Institutului de Proiectare a OraÈ™elor È™i Amenajarea Teritoriului (54 de ani), devenind È™eful Departamentului de Lucrări InginereÈ™ti. În paralel a fost profesor asociat la Institutul de ConstrucÈ›ii BucureÈ™ti, Catedra de Drumuri (38 de ani cumul).
Remarcabil polisportiv, a practicat atletismul (5 ani) È™i a jucat rugby (30 de ani), hochei pe gheață (20 de ani) È™i polo (10 ani). IniÈ›ierea în sport È™i-a făcut-o la Clubul Universitatea Cluj, unde a excelat în alergările de semifond È™i cros. Tot la Cluj a câÈ™tigat titlul de campion È™colar la hochei pe gheață (cu liceul Gheorghe BariÈ›iu) în anii 1938 È™i 1939. Refugiat la BucureÈ™ti în 1940, practică, în continuare, atletismul la cluburile Stadiul Român È™i Victoria, joacă hochei È™i câÈ™tigă, din nou, titlul de campion È™colar cu liceul Gheorghe Lazăr în 1941, iar în 1942 iese vicecampion pe capitală. Mai obÈ›ine un titlu de campion al Școlilor Militare „în plin război” cu Politehnica în 1944 (Cupa col. Bengescu). A jucat hochei pentru cluburile Politehnica, Universitatea BucureÈ™ti, Spartac Bere Rahova, Tarom, Rezervele de Muncă È™i Victoria. În timpul verilor 1941 – 1948 a fost jucător de polo la cluburile Liga Navală Română È™i Telefoane BucureÈ™ti.
Marea sa pasiune a fost însă rugbyul, unde, în perioada 1940 – 1970, a evoluat la cluburile studenÈ›eÈ™ti sau sindicale Tenis Club Român, Politehnica, Viforul Dacia, C.A.M., Constructorul, Progresul FinanÈ›e Bănci, Petrol – Chimie (cu care promovează în Divizia A în 1961, învingând Farul ConstanÈ›a), Olimpia, Proiectantul È™i Arhitectura. În aceste cluburi a fost pregătit de antrenori renumiÈ›i, precum Nelu Popa, Gusti Fanella, Theodor Krantz, Cornel Munteanu, Ștefan Bârsan, Vică Ioniță È™i Nicolae Pădureanu, realizând o serie de performanÈ›e, precum: vice-campion È™colar cu Liceul Gheorghe Lazăr în 1941, campion universitar cu Politehnica în 1946 È™i campion naÈ›ional la Categoria Onoare cu Tenis Club Român în 1942. În 1947 a fost titular al SelecÈ›ionatei OraÈ™ului BucureÈ™ti (în meciul cu SelecÈ›ionata OraÈ™ului Praga), avându-i drept antrenori pe Ion Buzoianu È™i Gheorghe Fântâneanu.
În 1962 a înfiinÈ›at în cadrul Institutului de Proiectare a OraÈ™elor È™i Amenajarea Teritoriului prima echipă de old boys din România, A. S. Proiectantul. Echipa avea o componență de excepÈ›ie, majoritatea fiind ingineri, arhitecÈ›i, geologi, profesori È™i doctori, foÈ™ti componenÈ›i ai loturilor naÈ›ionale, precum: fraÈ›ii Pappia, G. Petrescu, E. Suchianu, E. Patrichi, Al. Caligari, D. Manoileanu, S. MehedinÈ›i, Al Oprea, M. Gabrielescu, N. Frățilă, I. Tănase, L. Constantinescu, P. Popovăț, T. Moarcăș, G. Beju, G. Sava, A. Niculescu, N. Belcia, E. HaÈ›ieganu, E. Èšigănescu È™i alÈ›ii. Echipa a jucat 6 ani în Divizia B, având ca obiectiv ocuparea locurilor 2 sau 3 (în nici un caz locul 1!) Postul pe care s-a specializat în rugby Victor H. GuÈ›u a fost cel de linia a III-a, flanker. În anii 1969 È™i 1970 a jucat la echipa Arhitectura, avându-l ca antrenor pe profesorul Nicolae Pădureanu. După acest ultim interval Victor H. GuÈ›u a pus capăt activității sale competiÈ›ionale la vârsta de 48 de ani.
În ziua de 15.12.1986, la aniversarea de 70 de ani a echipei Sportul StudenÈ›esc, echipele de old boys care s-au confruntat au avut drept căpitani pe Victor H. GuÈ›u (65 de ani) È™i Marin Cristea (fost preÈ™edinte al F.R.R., ministru È™i deputat).
Ducând o viață activa, cumpătată si sportiva, Victor H. GuÈ›u a ajuns la vârsta de 90 de ani cu multiple satisfacÈ›ii, inclusiv pe plan social (are doi copii, ingineri È™i sportivi), si suficiente resurse pentru următorii ani de viață. Este asociat unic la firma S.C. MOBILPROIECT S.R.L., participând nemijlocit la elaborarea unor importante proiecte realizate de firma sa.
La fel de activ este È™i în domeniul rugbyului, „patronând”, ca decan de vârstă, Clubul Seniorilor. Pentru întreaga sa activitate sportivă, Victor H. GuÈ›u este prezent în paginile Enciclopediei EducaÈ›iei Fizice È™i Sportului din România.
La împlinirea frumoasei vârste de 90 de ani, AsociaÈ›ia InternaÈ›ionalilor de Rugby din România îi doreÈ™te o viață lungă, plină de succese, bucurii È™i împliniri.
Articole similare
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Victorii clare pentru CSM Știința Baia Mare și Steaua București
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Rapid și Steaua au deplasări dificile la Baia Mare, respectiv la Gura Humorului
FRANTA / PRO D2 / ETAPA A 5-A: Adrian Moțoc a marcat un eseu pentru Biarritz în meciul victorios cu Grenoble
THE RUGBY CHAMPIONSHIP 2024: Springboks au învins Argentina și au câștigat trofeul pentru a 5-a oară
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.