Tara Galilor: Grand Slam!
De Redactia Rugby , 17 Mar. 2008
Galezii au meritat sa castige aceasta editie a Turneului dovedindu-se cea mai echilibrata si constanta echipa dintre toate participantele. Succesul este cu atat mai dulce cu cat ei au realizat si „The Grand Slam”, cel de-al zecelea din istoria rugby-ului galez!
Meciul cu Franta nu a fost deloc usor, iar scorul de 29-12 este, intr-o oarecare masura, inselator. Francezii au dominat, in general, prima repriza, dar apararea galeza a functionat excelent. De fapt, principala explicatie a victoriei galezilor si a esecului francezilor, o constituie, dupa parerea mea, ireprosabila organizare defensiva a formatiei antrenate de Warren Gatland si Shaun Edwards, acesta din urma fiind responsabil cu pregatirea apararii.
Chiar si atunci cand francezii au dominat posesia balonului, chiar si atunci cand galezii au evoluat in 14 jucatori - Gavin Henson fiind eliminat pentru placaj periculos - oaspetii nu au reusit sa creeze nicio fisura in zidul defensiv al „Dragonilor”. Mai mult decat atat, Nallet si colegii sai nu au fost capabili sa creeze nicio faza „Made in France” care sa ameninte butul gazdelor! Linia treia Jonathan Thomas-Ryan Jones-Martyn Williams si perechea de centri Henson-Shanklin au evoluat foarte, foarte bine in defensiva, blocand toate culoarele de atac ale oaspetilor. Pe masura scurgerii minutelor, neputinta francezilor de a „sparge” zidul defensiv advers se amplifica, in timp ce galezii castigau incredere in propriile forte.
Traille, Clerc, Jauzion, Floch, Heymans au cautat, tot meciul, celebrul „french flair”, dar, din pacate pentru ei, nu au reusit sa il gaseasca. Si pentru a sublinia evolutia excelenta a defensivei galeze, este demn de remarcat faptul ca in cele cinci meciuri disputate, echipa lui Gatland si Edwards auprimit doar doua eseuri!
O alta explicatie a esecului oaspetilor a constituit-o mediocritatea jocului de picior al lui David Skrela. Mijlocasul la deschidere al „Cocosilor” a avut, probabil, una dintre cele mai slabe evolutii ale sale in echipa nationala. In timp ce James Hook ( si mai apoi Stephen Jones) a etalat un joc de picior precis, „uvertura” „Tricolorilor” a jucat slab, afectand evolutia de ansamblu a formatiei sale.
In cele din urma, echilibrul partidei s-a frant in minutul 59 cand, in urma unei greseli a lui Jauzion, Shane Williams a reusit o „contra”, a urmarit balonul culcandu-l in but in pofida plonjonului disperat al fundasului Floch. Acest eseu, transformat de Stephen Jones, a dus scorul la 16-9 si a consemnat caderea oaspetilor si desprinderea decisiva a gazdelor. In minutul 65, gramada galeza si-a umilit rivala reusind sa impinga formidabil si sa castige balonul pe introducerea adversarilor intr-o pozitie extrem de favorabila pentru oaspeti, la mai putin de 15 metri de butul gazdelor. Iar in minutul 75, aripa Mark Jones a reusit o cursa senzationala de aproape 80 de metri, fiind placat chiar in fata liniei butului. Galezii, insa, si-au continuat presiunea si Martyn Williams a inscris cel de-al doilea eseu pecetluind victoria Tarii Galilor, 29-12.
Acest succes reprezinta o mare izbanda atat pentru jucatorii condusi de Ryan Jones cat si pentru noul lor antrenor, neo-zeelandezul Warren Gatland. „The Grand Slam” reprezinta un debut absolut triumfator pentru Gatland care este sustinut acum de intreaga natiune „velsa”. Cine se gandea in urma cu doar cinci luni, cand Tara Galilor era eliminata de Fiji in Cupa Mondiala, ca Ryan Jones si ai sai vor reusi cel de-al zecelea Mare Slem din istoria rugby-ului galez!
Care este meritul lui Gatland in obtinerea acestei performante neasteptate chiar de suporterii galezi? Nu este usor de raspuns, dar un lucru merita remarcat: Gatland a reusit sa conduca spre victorie o echipa formata din aproape aceeasi jucatori care au participat la Cupa Mondiala. El s-a bazat, in principal, pe jucatorii de la Ospreys, conferind, astfel, coeziunea care, poate, lipsea echipei. Exista, probabil, si alte aspecte importante si ma gandesc la cele legate de pregatirea de ansamblu a editiei 2008 a Turneului, de tactica folosita in fiecare meci disputat, de organizarea defensiva, aspecte la reusita carora Warren Gatland si Shaun Edwards si-au adus, fara indoiala, o contributie substantiala.
Eu, insa, as vrea sa scot in evidenta un aspect care se refera, in particular, la selectia a doi jucatori: Mike Phillips si Lee Byrne. Titularizarile lui Phillips, pe postul de mijlocas la gramada, si, respectiv, a lui Byrne pe postul de fundas, mi s-au parut a fi avut un impact major asupra prestatiei de ansamblu a echipei Tarii Galilor.
Evoluand o lunga perioada in umbra lui Dwayne Peel, Mike Phillips nu s-a bucurat de increderea fostilor antrenorii galezi, fiind, mai tot timpul, rezerva. Gatland a apreciat, probabil, calitatile „demi”-ului de la Ospreys, agresivitatea, dinamismul si forta fizica (1,90 m, 103 Kg) oferindu-i acestuia sansa de a juca titular. Dupa cum s-a vazut, Phillips nu i-a inselat increderea.
La randul sau, Lee Byrne s-a desprins din umbra lui Gareth Thomas si Kevin Morgan, impunandu-se ca titular indiscutabil in acest Turneu. Foarte sigur la loviturile inalte, excelent in lansarea contraatacurilor, Byrne a fost, in opinia mea, revelatia echipei Tarii Galilor si a intergului Turneu, avand acum sansa de a pune stapanire pe postul de fundas al „Dragonilor”.
In mod firesc, o bucurie imensa a inundat vaile galeze, tinuturile „velse” aflandu-se in al noulea cer. Cu toata bucuria, insa, Warren Gatland, Ryan Jones si jucatorii Marelui Slem trebuie sa ramana cu picioarele pe pamant. Victoria este frumoasa, dar ea trebuie sa fie apreciata intr-o maniera echilibrata. Ceea ce este important este ca rugby-ul galez sa arate ca este capabil sa foloseasca acest superb succes ca o temelie pe care sa construiasca un viitor solid. Sa nu uitam ca, dupa Marele Slem castigat in 2005 a urmat o perioada de declin care a culminat cu evolutia deceptionanta de la Cupa Mondiala.
Izbanda este stralucitoare, dar ea trebuie apreciata cu realism in conditiile specifice editiei 2008 a Turneului celor VI Natiuni. Nu vreau sa stirbesc cu absolut nimic meritul galezilor – repet, ei au demonstrat ca sunt cea mai buna echipa a Europei in acest moment – dar trebuie tinut cont si de conjunctura in care echipa condusa de Ryan Jones a obtinut acest succes. Franta a avut o echipa tanara, in plina reconstructie, care nu si-a gasit nicio clipa reperele fundamentale; Anglia a prezentat o formatie cu o gramada foarte solida, dar, in ansamblu, a etalat un joc fara stralucire, uneori chiar mediocru; Irlanda s-a aratat o echipa in continua scadere, confirmand caderea de la Cupa Mondiala; Scotia, o echipa foarte curajoasa, dar fragila si care se zbate, de multa vreme, intr-o criza valorica din care nu se poate desprinde; Italia, o formatie care a progresat, dar nu intr-atat incat sa reprezinte o reala amenintare pentru „marile puteri” europene.
Repet, nu vreau sa rapesc nimic din gloria acestui splendid succes galez, incerc doar sa subliniez ideea necesitatii aprecierii cu echilibru si realism a acestei performante. Victoria echipei lui Gatland este foarte importanta deoarece se petrece intr-un moment in care rugby-ul european este dominat, cu autoritate, de Franta si Anglia. Rugby-ul european si cel mondial au nevoie de o echipa galeza puternica, capabila sa reanavie gloria anilor ‚70, si care sa conteste suprematia franco-engleza.
De aceea, este extrem de important ca Tara Galilor sa stie cum sa exploateze triumful de astazi pentru a construi marile victorii de maine.
Eugen Cionga - Toronto
"AICI PUTETI VEDEA CUM S-AU BUCURAT GALEZII PENTRU CASTIGAREA TROFEULUI"
Articole similare
05 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Victorii clare pentru CSM Știința Baia Mare și Steaua București
Favoritele s-au impus fără probleme în prima rundă din faza grupelor ediției 2024 a Cupei României la rugby seniori. La Gura Humorului, într-un meci care a contat pentru Grupa A,...
04 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Rapid și Steaua au deplasări dificile la Baia Mare, respectiv la Gura Humorului
Și ediția din acest an a Cupei României la rugby seniori a adunat la start un număr extrem de mic de echipe. Mai precis, șapte. Și dintre acestea șase se vor lupta în prima fază,...
03 Oct. 2024
FRANTA / PRO D2 / ETAPA A 5-A: Adrian Moțoc a marcat un eseu pentru Biarritz în meciul victorios cu Grenoble
Vești bune din Franța. Titular în echipa lui Biarritz Olympique, Adrian Moțoc a marcat un eseu în partida pe care fosta formație a lui Petru Balan a câștigat-o (35-15) cu...
29 Sep. 2024
THE RUGBY CHAMPIONSHIP 2024: Springboks au învins Argentina și au câștigat trofeul pentru a 5-a oară
Africa de Sud a confirmat că rămâne cea mai valoroasă echipă de rugby din lume. La un an după triumful în finala Cupei Mondiale, Springboks au câștigat ediția 2024 a The Rugby...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.