Scurta incursiune in istoria arbitrajului
De Redactia Rugby , 07 Feb. 2008
Fostul arbitru Florian Dudu a realizat pentru dumneavoastra o “Scurta incursiune in istoria arbitrajului”. Acest material va constitui prefata unei carti dedicate arbitrajului care va aparea luna viitoare si care va face cu siguranta deliciul iubitorilor de rugby de la noi din tara.
Rugbyul s-a nascut in randul intelectualilor englezi ai anului 1823 dintr-o pornire fireasca de protest si nevoia de a sparge si innoi regulile invechite si absurde ale unui joc in care se foloseau numai picioarele.
In una din zilele trimestrului doi din acel an, elevul William Webb Ellis pe terenul de joc “Big Side” (Curtea mare a liceului), “cu un superb dispret pentru regulile fotbalului atunci in vigoare lua balonul in maini si alerga inainte, dand nastere uneia din caracteristicile esentiale si distinctive ale jocului de rugby”, cum este atestat pe un zid de caramida rosie ale Colegiului din Rugby.
Primul joc consemnat de un cronicar sportiv voluntar a fost cel care a opus echipa selectionata a Colegiului din Rugby “restului” elevilor care numarau dublul jucatorilor selectionatei. Meciul s-a desfasurat in formatii de 60 contra 120 in anul 1835 pe acelasi “Big Side”.
In timp s-au facut unele progrese si numarul jucatorilor s-a redus la 20 de fiecare echipa (in anul 1846) , din care 15 erau inaintasi, care duceau greul jocului. Dupa anul 1871, incepand cu jocul Scotia-Anglia, numarul jucatorilor s-a redus la 15, din care 8 erau inaintasi, numar care a ramas pana in zilele noastre.
Din rarele documente ale timpului respectiv reiese ca la inceput numai capitanii echipelor indeplineau atributiile de arbitri, aceasta si datorita neunificarii regulilor de joc.
Acestia stabileau inaintea inceperii meciului modalitatea de interpretare si aplicare a regulilor jocului, deoarece fiecare club avea reguli proprii.
Prima definire scrisa a regulilor de joc este consemnata in anul 1846, cand elevii de la Colegiul din Rugby au elaborat un regulament, cuprinzand un numar de 37 articole.
Interesant de stiut ca regulamentul avea multe prevederi care astazi ni se par destul de curioase, ca de exemplu:
- la art. 19 se prevedea ca “nici un jucator nu are voie sa se urce pe bara transversala pentru a impiedica trecerea balonului in tentativa de tinta a adversarilor”,
- la art. 32 era stipulat ca “toate jocurile sunt declarate nule dupa 5 zile sau dupa trei zile daca nu s-a marcat nici o incercare”.
In anul 1863 rugbyului s-a desprins definitiv de jocul de fotbal.
Daca la inceput, dupa cum am aratat, capitanii echipelor erau arbitrii jocului, ulterior au aparut doi arbitri desemnati de cei doi capitani de echipa. Pare destul de curios acum ca deciziile acestora erau valabile numai daca erau de acord si capitanii echipelor.
Se poate spune ca abia in 1860 apare, oarecum oficial, titlul de “judecator”, cu sarcini nu prea bine definite, cate doi la fiecare joc.
De asemenea, este consemnat ca primul judecator international a aparut in 1871 la meciul Scotia-Anglia, joc castigat de Scotia cu scorul de 2-1.
Pana in anul 1871 la incercare, intrarea cu balonul in terenul de tinta, nu se acordau puncte, ci numai dreptul de a executa o tentativa de tinta (transformarea ei aducea un punct echipei respective).
La sfarsitul jocului, daca partida se termina la un un scor egal pentru trei intrari cu balonul in terenul de tinta, la care nu se marcasera puncte prin tentativele de tinta acordate, acestea erau luate in calcul in stabilirea scorului final (1 punct pentru fiecare intrare in terenul de tinta).
O data cu infiintarea R.F.U. se precizeaza din nou ca numai capitanii de echipa sunt singurii judecatori ai meciului.
In anul 1884, jocul Scotia-Anglia se disputa sub conducerea unui arbitru desemnat de organizatori (fara judecatori).
De abia in anul urmator, 1885, R.F.U stabileste, ca lege, ca toate jocurile sa fie conduse de un arbitru si doi judecatori de tuse.
Tot in acest an, 1885, s-a introdus si fluierul pe care il foloseste arbitrul.
In anul 1890, dupa aparitia “International Rugby Football Board” , autoritatea suprema a rugbyului, acest joc paseste in epoca moderna, stabilindu-se regulile de practicare a jocului, protocolul partidelor, importanta si autoritatea arbitrilor.
In anul 1895 are loc despartirea rugbyului in 13 de cel in 15 si aparitia primelor reguli de joc pentru cel in 13.
In anul 1898 se acorda arbitrului atributiile de a decide el singur, fara a fi obligat sa tina seama de semnalizarile celor doi judecatori. Cu toate acestea nu putea opri jocul decat la cererea unuia din cei 2 capitani de echipa.
In scurt timp, acest drept a fost suspendat si arbitrul a ramas singurul decizionar pe terenul de rugby.
Evolutia jocului a fost urmarita si dirijata de regulament, asigurandu-se in permanenta, neincetat necesitatile esentiale ale rugbyului: nepericulozitatea, cursivitatea, eficacitatea si, ca o implinire a acestora, spectaculozitatea si frumusetea jocului.
Pe parcursul timpului, pana in momentul de fata, regulamentul a suferit modificari esentiale si de substanta, in scopul cresterii spectaculozitatii acestui sport, favorizand fazele de atac si cursivitatea lui, ca si protejarea integritatii corporale a jucatorilor.
Este demn de mentionat ca initiatorul jocurilor olimpice moderne, baronul Pierre de Coubertin, a fost si arbitru, conducand la centru finala primului campionat de rugby al Frantei din anul 1891 dintre Racing Club de France si Stade Francais.
In Romania, in anii primului deceniu al secolului XX, cativa studenti introsi din Franta unde isi facusera studiile, au adus cu ei si placerea de a juca rugby, avand in vedere ca facusera parte din echipele studentesti sau ale oraselor in care isi terminasera studiile.
Inceputurile acestui joc la noi se situeaza cam prin anul 1909. Oficial, Federatia Societatilor de Sport din Romania consemneaza ca data de aparitie a rugbyului in tara noastra anul 1913.
De mentionat ca abia in anul 1915 se elaboreaza primul regulament al jocului si se introduc foile de arbitraj. In acest an finala campionatului se rejoaca deoarece unul din sportivii care au luat parte la finala era luptator profesionist. In analele vremii se consemneaza ca arbitrul meciului rejucat a fost Mircea Iconomu, unul dintre cei mai buni arbitri romani.
In documentele existente primii arbitri internationali romani sunt consemnati in anul 1938.
Prima scoala de arbitri de rugby mentionata pentru prima data intr-un document oficial s-a deschis pe data de 23.01.1949. Cursurile au fost programate pe durata a 49 ore (ore de predare si seminarii) si au fost sustinute de unii dintre cei mai buni arbitri din perioada respectiva, E. Sfetescu si I. Anastasiade. Cu aceasta ocazie este subliniat si faptul ca au fost predate si cunostinte de prim ajutor de catre doctorul F. Dumitrescu.
Sedintele au fost tinute in sala din str. Batistei nr. 4, la acestea fiind obligati sa se prezinte si arbitrii deja existenti.
In perioada anilor ’50 – ’60 jucatorii din prima divizie, care aveau terminata scoala de arbitri, puteau arbitra meciuri din aceeasi categorie.
Mentionam ca putinele documente ale vremii gasite, ca si informatiile din publicatiile momentului, au referiri sarace cu privire la aparitia si activitatea arbitrilor, in special in privinta perioadei dinaintea celui de al 2-lea razboi mondial.
Articole similare
14 Sep. 2024
RUGBY EUROPE SUPER CUP 2024: Vremea rea pune sub semnul întrebării și meciul pe care Lupii îl vor juca în Cehia
Selecționata Romanian Wolves a ajuns la Praga, acolo unde ar urma să dispute primul meci din ediția 2024 a Rugby Europe Super Cup, cu Bohemia Rugby Warriors. Vremea din Cehia, însă, pune sub...
14 Sep. 2024
ROMÂNIA / DNR 2024: Grivița sărbătorește 60 de ani de la triumful în Cupa Campionilor Europeni
Club cu o istorie îndelungată, RC Grivița București va aniversa, mâine (duminică, 15 septembrie), pe Parcul Copilului, împlinirea a 60 de ani de la câștigarea Cupei...
13 Sep. 2024
RUGBY EUROPE SUPER CUP 2024: Stejarii încep pregătirea pentru preliminariile Cupei Mondiale 2027 cu un meci în Cehia
Circa cinci luni au mai rămas până la startul ediției 2025 a Rugby Europe Championship, competiție care va conta și pentru calificarea la Cupa Mondială din 2027. Iar pentru mulți dintre...
13 Sep. 2024
RUGBY EUROPE SUPER CUP 2024: Lupii României s-au antrenat la Cotroceni, pe stadionul inagurat în 1939 de Tennis Club Român
„Arcul de Triumf” pare să fie un stadion pe care echipele de rugby pătrund din ce în ce mai greu. Recent, copiii participanți la un turneu de mini-rugby (Trofeul...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.