Neozeelandezii transferati de Farul dau teste pentru nationala Romaniei
De Redactia Rugby , 31 Iul. 2008
De maine, 1 august, Romania incepe pregatirile pentru cel mai important turneu din ultima vreme: trei partide in Noua Zeelanda, una in Samoa si o alta in Fiji. Echipa noastra va juca aceste meciuri intre 6 si 26 septembrie, insa antrenamentele debuteaza cu o luna mai devreme, tocmai pentru a pune la punct si cele mai mici detalii. Antrenorii formatiei noastre au convocat 35 de jucatori intr-un lot largit in care se gasesc, surprinzator, si cei doi neozeelandezi si samoanul transferati recent de Farul. Ei sunt eligibili pentru formatia noastra fiindca nu au jucat pana acum la nici o alta reprezentativa, dar deocamdata se afla doar intr-o perioada de testare in ceea ce priveste selectionata Romaniei. Daca vor confirma acestia au sanse mari sa evolueze mai intai pentru Stejarii Bucuresti in Challenge Cup, cu primul meci peste doar doua luni la Bucuresti. O alta importanta noutate este prezenta antrenorului neozeelandez Rolston Murray, cel care se ocupa de treisferturile celebrei echipe Highlanders, din Super 14. El va sta timp de o luna alaturi de nationala Romaniei pentru a-I pregati pe jucatorii nostri.
“Stejarii” incep pregatirile pentru turneul din Noua Zeelanda, Samoa si Fiji. Maine, 1 august, este programata reunirea lotului nostru la sediul FRR, ora 16:00, iar apoi intreaga echipa intra in cantonament la Izvorani. De aici se va pleca la Piatra Arsa pentru pregatire fizica dupa care se merge in Noua Zeelanda, pe 1 septembrie.
Stafful tehnic al echipei noastre, antrenorul Marin Mot, directorul de rugby Ellis Meachen, secundul Alexandru Marin si preparatorul fizic Steve McDowall, a convocat 35 de jucatori pentru acest stagiu de pregatire, dintre care vor face deplasarea in turneul din Emisfera Sudica doar 30. Ei au la dispozitie o luna intreaga pentru a se antrena si pentru a convinge ca merita sa mearga in acest turneu, totul debutand cu o serie de teste fizice, menite sa arate la ce nivel se gasesc in acest moment. Tot pentru pregatirea fizica se gaseste in program si un stagiu pe munte, la Piatra Arsa.
In lotul de 35 de jucatori se afla rugbysti de la 8 echipe din tara, Dinamo, Steaua, Farul, Baia Mare, Olimpia, Iasi, CFR Brasov si RC Brasov, plus o formatie din Franta, Grenoble. De aici va veni veteranul Florin Corodeanu. Printre convocati regasim numele obisnuite ale primei noastre reprezentative, Mersoiu, Calafeteanu, Ciuntu, Zebega, Dumbrava, Dascalu, Fercu, Vlaicu, etc, insa si nume noi precum Dumitru, Navrea, Lemnaru ori Grigore. Ca de obicei media de varsta este sub 26 de ani.
Marea surpriza a acestei convocari este prezenta pe lista a celor trei jucatori recent transferati de Farul Constanta din Noua Zeelanda si Samoa: linia a treia Zane Winsdale mijlocasul la deschidere Ben Aiona (ambii din NZ), respectiv aripa Jeff Lapana Makapelu (originar din Samoa dar neozeelandez prin adoptie). Este clar ca sosirea lor in tara nu a fost intamplatoare si ca sunt sanse ca ei sa fie naturalizati pentru a putea evolua in prima noastra reprezentativa. Deocamdata insa ei vor fi testati de stafful tehnic si, daca vor confirma, au mari sanse sa evolueze pentru selectionata Stejarii Bucuresti in Challenge Cup, competitie care debuteaza pe 12 octombrie, la Bucuresti cu meciul impotriva lui Bourgoin. In conditiile in care are un angajament cu aceasta formatie si este inscris in lot in timp util orice jucator poate apara culorile acestei formatii pentru Romania, dovada ca tot aici il vom vedea foarte probabil evoluand si pe Florin Corodeanu.
Pentru ca jucatorii neozeelandezi si cel samoan sa poata evolua in prima reprezentativa a Romaniei ei trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate impuse de IRB. In cazul lor (dat fiind ca nu au evoluat pentru alte echipe nationale) se poate aplica Regula 8, paragraful 8.1 punctul c, care spune “un jucator poate evolua pentru o echipa nationala dupa ce a incheiat 3 ani consecutivi de rezidenta in respectiva tara”. Asta inseamna ca, daca vor fi alesi sa evolueze pentru Romania, ar fi eligibili in august 2011, adica inainte de Cupa Mondiala din Noua Zeelanda.
Naturalizarea unor jucatori de alta nationalitate pentru a juca in echipa nationala a Romaniei de rugby ar fi o premiera pentru sportul oval de la noi din tara. Pana acum nici un jucator nascut in alta tara nu a fost naturalizat pentru a juca rugby pentru Romania, situatia fiind o premiera chiar si pentru alte sporturi de echipa de la noi din tara. Pana la infaptuirea acestui lucru mai sunt insa multi pasi de parcurs, iar totul incepe cu reunirea lotului de maine si, mai ales, cu testele fizice pe care le vor da jucatorii nostri in ziua urmatoare.
“In campionatul Romaniei au inceput sa vina jucatori straini la cluburile care doresc sa faca performanta si daca acestia sunt eligibili pentru echipa nationala nu trebuie sa ratam ocazia de a incerca sa ii folosim. Au facut si mai fac acest lucru si alte formatii puternice din lume. Daca merita sa joace pentru Romania o pot face, mai ales ca astfel putem ridica si nivelul jucatorilor interni. Important este ca cei de la cluburi sa aduca in tara jucatori care pot fi eligibili pentru Romania sau Stejarii Bucuresti si nu jucatori care evolueaza deja la alte nationale. Iar Farul a facut acest lucru. Inca nu stim daca cei trei jucatori vor juca sau nu pentru Romania sau Stejarii Bucuresti dar ne vom da seama dupa perioada de teste ce vine”, ne-a spus Ellis Meachen, directorul de rugby al Romaniei.
Convocarea celor trei “straini” la lotul Romaniei nu este insa singura noutate interesante din sanul echipei noastre. In acest stagiu de pregatire care incepe maine va fi alaturi de “stejari” si un antrenor al unei echipe celebre din Noua Zeelanda. Murry Rolston, antrenorul de treisferturi al lui Highlanders, formatie din Super 14, va sta impreuna cu “stejarii” vreme de o luna si ii va antrena pe acestia la fel ca in Super 14. Astfel, in acest moment in stafful echipei noastre sunt trei neozeelandezi: Ellis Meachen, Steve McDowall si Murry Rolston.
Turneul Romaniie in Emisfera Sudica debuteaza pe 1 septembrie, cand delegatia noastra pleaca in Noua Zeelanda si are primul sau meci pe 6 septembrie. Adversara din aceasta partida inaugurala este Marist, o regiune rugbystica neozeelandeza care are echipe extrem de puternice la nivel de juniori si seniori. La 3 zile distanta avem al doilea meci din Noua Zeelanda cu Auckland Development, echipa uneia dintre cele mai celebre provincii rugystice din aceasta tara. Ultima partida din Noua Zeelanda va fi pe 13 septembrie cu Waikato, o alta provincie foarte cunoscuta in rugbyul neozeelandez, echipa care in ultimii ani a invins nationale precum cele ale Italiei, Canadei ori Scotiei. Dupa cele trei partide in Noua Zeelanda, Romania se muta in Samoa, unde jucam cu echipa gazda pe 20 septembrie. Ultimul meci al Turneului Sudic are loc in Fiji, pe 26 septembrie.
Aveti mai jos programul Romaniei si lotul echipei noastre pentru stagiul de pregatire care incepe maine.
TURNEUL ROMANIEI IN EMISFERA SUDICA
- 1-29 septembrie
6 septembrie: New Zealand Marist - Romania
9 septembrie: Auckland Development - Romania
13 septembrie: Waikato Development - Romania
20 septembrie: Samoa A - Romania
27 septembrie: Fiji A - Romania
Programul de pregatire
1 august – Reunire
1-10 august – Cantonament la Izvorani
11-18 agust – Stagiu la Piatra Arsa
18–25 august – Cantonament la Izvorani
25-29 august– zile libere
1 septembrie – plecarea spre Noua Zeelanda
LOTUL ROMANIEI
Dinamo: Constantin Dumitru (pilier), Florin Tasca (taloner), Valentin Popirlan (linia a II-a), Costica Mersoiu (linia a III-a), Valentin Ivan (mijlocas la gramada), Valentin Calafeteanu (mijlocas la gramada), Csaba Gal (centru), Adrian Barbuliceanu (centru), Gheorghita Bigiu (aripa), Stefan Ciuntu (aripa)
Steaua: Radu Basalau (pilier), Nicolae Nere (pilier), Bogdan Zebega (taloner), Alexandru Grigore (linia a III-a), Ionut Dimofte (mijlocas la deschidere), Danut Dumbrava (fundas), Catalin Dascalu (centru), Ionel Cazan (centru), Catalin Fercu (aripa), Florin Vlaicu (fundas), Daniel Nainer (fundas)
Farul Constanta: Daniel Bejan (taloner), Daniel Carpo (linia a III-a), Bogdan Petreanu (linia a II-a), Zane Winsdale (linia II-a), Ben Aiona (mijlocas deschidere/fundas), Jeff Lapana Makapelu (aripa).
Baia Mare: Andrei Radoi (taloner), Valentin Ursache (linia a II-a), Mihai Macovei (Linia a III-a)
Olimpia: Florin Surugiu (mijlocas la gramada)
Iasi: Mihaita Lazar (pilier)
CFR Brasov: Gabriel Navrea (pilier)
RC Brasov: Madalin Lemnaru (aripa)
Grenoble (Franta): Florin Corodeanu (linia a II-a)
Director de rugby: Ellis Meachen. Antrenor: Marin Mot. Antrenor secund: Alexandru Marin. Preparator fizic: Steve McDowall. Consultant: Murry Rolston. Manager: Radu Constantin. Medic: Laura Bara
Articole similare
05 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Victorii clare pentru CSM Știința Baia Mare și Steaua București
Favoritele s-au impus fără probleme în prima rundă din faza grupelor ediției 2024 a Cupei României la rugby seniori. La Gura Humorului, într-un meci care a contat pentru Grupa A,...
04 Oct. 2024
CUPA ROMÂNIEI 2024 / FAZA GRUPELOR / ETAPA 1: Rapid și Steaua au deplasări dificile la Baia Mare, respectiv la Gura Humorului
Și ediția din acest an a Cupei României la rugby seniori a adunat la start un număr extrem de mic de echipe. Mai precis, șapte. Și dintre acestea șase se vor lupta în prima fază,...
03 Oct. 2024
FRANTA / PRO D2 / ETAPA A 5-A: Adrian Moțoc a marcat un eseu pentru Biarritz în meciul victorios cu Grenoble
Vești bune din Franța. Titular în echipa lui Biarritz Olympique, Adrian Moțoc a marcat un eseu în partida pe care fosta formație a lui Petru Balan a câștigat-o (35-15) cu...
29 Sep. 2024
THE RUGBY CHAMPIONSHIP 2024: Springboks au învins Argentina și au câștigat trofeul pentru a 5-a oară
Africa de Sud a confirmat că rămâne cea mai valoroasă echipă de rugby din lume. La un an după triumful în finala Cupei Mondiale, Springboks au câștigat ediția 2024 a The Rugby...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.