Cupa Mondiala - Africa de Sud-Argentina: „Ar fi fost prea frumos”...
De Redactia Rugby , 15 Oct. 2007

Imi permit sa imprumut titlul splendidei carti scrisa de inegalabilul Ioan Chirila – va mai amintiti aventura lui Ilie Nastase si Ion Tiriac in Cupa Davis? - pentru a caracteriza finalul „tango”-ului argentinian in actuala editie a Cupei Mondiale. Fara a juca senzational, Africa de Sud a invins Argentina, 37-13, si s-a calificat in finala Cupei Mondiale. „Pumele” nu au mai repetat excelentele evolutii din meciurile precedente, dar parasesc competitia cu capul sus, in aplauzele Planetei Ovale.
Ar fi fost prea frumos ca Argentina sa fi ajuns in finala Cupei Mondiale...
Dupa superba evolutie a „Pumelor” in meciurile grupei D, dupa formidabila lupta a „razboinicilor” din Tonga, dupa sclipitoare demonstratie a fijienilor, marturisesc ca am sperat ca „revolutia” natiunilor „mici” va continua si in aceasta semifinala Argentina-Africa de Sud. Am dorit victoria sud-americanilor si am sperat ca aventura „Pumelor” sa continue dincolo de semifinale si sa zguduie, din temelii, edificiul rugby-ului mondial.
Nu a fost sa fie.
Selectionata Africii de Sud, exponenta unui joc foarte pragmatic, a stiut, mai bine decat Argentina, cum sa castige acest meci. Sud-africanii au fost departe de a fi reusit un meci exceptional, dar au jucat exact asa cum trebuia pentru a castiga. O eficienta uluitoare in a profita de orice greseala a adversarilor lor si o defensiva care a rezistat asaltului argentinian.
Iar, tusa! Eh bine, jocul lor in tuse a fost magnific! Nu cred ca se poate spune ca aceasta selectionata „Springboks” isi va lasa amprenta in istoria rugby-ului mondial. Este o echipa solida, robusta, cu un joc bine organizat, cu un sprinter de clasa pe aripa stanga (l-am numit pe Bryan Habana), dar fara sclipiri. In ciuda lipsei de stralucire, echipa antrenata de Jake White va ramane in amintirea iubitorilor rugby-ului prin exceptionala valoare a jocului in tuse.
Sud-africanii au demonstrat, in jocul in margine, o autoritate absolut formidabila. Niciuna dintre marile lor rivale, Noua Zeelanda, Franta, Anglia, Australia, nu a aratat o asemenea superioritate intr-un anumit sector al jocului, precum Africa de Sud, in tuse.
Victor Matfield este, de departe, cel mai bun „prinzator” al lumii si, cred eu, unul dintre cei mai valorosi „prinzatori” din istoria rugby-ului. Victor Matfield si Bakkies Botha alcatuiesc cea mai valoroasa linia a doua din lume, autoritatea lor in tuse fiind absolut impresionanta.
Superioritatea covarsitoare demonstrata in tuse, aproape meci de meci, a contrabalansat potentialele lipsuri din celelalte sectoare ale jocului. Maxima eficienta in tuse are o influenta directa si, de multe ori, decisiva, in ceea ce priveste controlul posesiei balonului.
Si in acest meci cu Argentina, evolutia exceptionala a lui Victor Matfield si Bakkies Botha a conferit incredere intregii echipe in momentele cand gramada sud-africana se clatina sub presiunea adversarei sale. Dupa parerea mea, pana la accidentarea lui Martin Scelzo (min. 34), linia intai Roncero-Ledesma-Scelzo si-a dominat, clar, adversara directa. Gratie efortului pilierilor - Roncero si Scelzo i-au „torturat” pe van der Linde si du Randt - inaintarea argentiniana a dominat gramezile ordonate.
In meciul cu Argentina, sud-africanii s-au aratat a fi vulnerabili, iar evolutia destul de modesta a gramezii in fata „Pumelor” este un semnal de alarma pentru Jake White in perspectiva finalei cu Anglia. Infrangerea cu 0-36, de acum cateva saptamani, este departe, foarte departe. De atunci, gramada engleza a jucat din ce in ce mai bine, in timp ce inaintarea sud-africana a inceput sa se clatine.
Pana la infruntarea cu Anglia, insa, sa laudam performanta selectionatei Africii de Sud de a se fi calificat in finala Cupei Mondiale. Jake White a reusit sa puna pe picioare o echipa cu un stil de joc, nu spectaculos, dar foarte, foarte, pragmatic, realist si eficient.
In ceea ce priveste Argentina, motivul principal al infrangerii il constituie numarul mare al greselilor elementare. Din pacate, responsabili pentru multe dintre aceste greseli au fost vedetele echipei: Pichot, Hernandez, Contepomi, Longo, Ledesma.
Din nefericire pentru argentinienii si pentru toti suporterii lor, semifinala cu Africa de Sud a fost cel mai slab meci al „fratilor de sange” Agustin Pichot si Juan Martin Hernandez. Joc ezitant, pase nesigure si gresite, joc de picior imprecis, acestea au fost caracteristicile evolutiei „generalului” Pichot si „magicianului” Hernandez.
Cand liderii echipei comit erori elementare, atunci constructia si organizarea jocului sufera foarte mult. Si, dupa cum a declarat Marcelo Loffreda, la sfarsitul meciului, Argentina „a platit scump pentru greselile facute”.
Fara a diminua cu nimic meritele echipei sud-africane, sa notam faptul ca toate cele patru eseuri au fost generate de greseli comise de argentinieni. La primul eseu, pasa lui Felipe Contepomi a fost interceptata de Fourie du Preez. Cel de-al doilea, inscris de Bryan Habana, in urma unei lovituri de urmarire si recuperari a balonului, superbe amandoua, a avut la origina o greseala al lui Longo, care, izolat fiind, a pierdut balonul din brate, Burger lansandu-si linia de treisferturi. La al treilea eseu, marcat de Rossouw, Juan Martin Hernandez a balbait pasa dificila a lui Pichot, oferind balonul adversarilor. La cel de-al patrulea eseu, pasa lui Hernandez a fost interceptata de „sprinter”-ul Habana.
Pacat, mare pacata pentru Argentina! Cu toate ca au pierdut, „Pumele” au scris o pagina memorabila in istoria Cupei Mondiale.
Imaginea lui Agustin Pichot si Juan Martin Hernandez, plangand unul pe umarul celuilalt, va dainui in memoria rugbystica ca o imagine a unui vis destramat, o imagine a tristetii si dezamagirii Argentinei. Miscatoare imaginea acestor doi mari, foarte mari jucatori, care au condus echipa tarii lor in cea mai frumoasa aventura din istoria Cupei Mondiale. O aventura care a imbogatit si infrumusetat rugby-ul !
Eugen Cionga - Toronto
Articole similare

02 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / ROMÂNIA: Teama de a raporta înfrângeri sau de ce nu s-a dezvoltat cu adevărat rugby-ul în țara noastră
Firește că înfrângerile suferite de România la Cupa Mondială de rugby ne dor foarte tare. Și mă refer la cei care iubim acest sport. Vina pentru ele e împărțită...

02 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ 2023 / GRUPA B / AFS - TON: Următoare adversară a României, echipa din Pacificul de Sud a marcat 3 încercări campionilor mondiali!
Întărită cu câțiva jucători care în trecut au evoluat pentru Noua Zeelandă și Australia, echipa de rugby a Insulelor Tonga a dat o replică puternică Africii de Sud, în...

02 Oct. 2023
ROMÂNIA / LNR 2023: Baia Mare a câștigat cu 102-0 pe terenul din Bârlad!
Încă un meci încheiat cu un rezultat care indică prapastia existentă între echipele din Liga Națională de Rugby seniori... Campioană a României, CSM Știința Baia Mare a...

01 Oct. 2023
CUPA MONDIALĂ / STATISTICĂ: România a ajuns la 5 eșecuri la peste 70 puncte diferență, dintre care 3 doar la această ediție
La cele 10 ediții ale Rugby World Cup s-au consemnat și diferențe astronomice în meciurile disputate. Primul record s-a înregistrat în 1995, când Noua Zeelandă a...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.