Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Ultimele noutati si stiri din rugby, atat din Romania, cat si din strainatate. Pe langa articolele zilnice, gasesti pe rugby.ro un program al meciurilor care se disputa la noi, dar si in tarile cu rugby avansat (Franta, Marea Britanie, Italia, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda), precum si al partidelor care sunt transmise la TV.
Youtube Facebook RSS Rugby.ro Email

CUPA MONDIALĂ 2023 / ROMÂNIA: Eșecurile de la competiția seniorilor au fost anunțate de cele suferite la U18 și U20

CUPA MONDIALĂ 2023 / ROMÂNIA: Eșecurile de la competiția seniorilor au fost anunțate de cele suferite la U18 și U20
Pentru echipa de rugby seniori a României Cupa Mondială s-a încheiat. Iar bilanțul este unui dezamăgitor. Au fost pierdute toate meciurile... Și încă la diferențe record în fața echipelor Irlandei (8-82), Africii de Sud (0-76), Scoției (0-84) și Tonga (24-45). S-a știut că România va suferi din plin în „Grupa Morții”, însă s-a sperat într-o evoluție mult mai bună și într-o limitare a proporțiile eșecurilor în fața celor 3 echipe din Top 5 mondial. Iar Stejarii nu au reușit decât în ultimul meci să joace la un nivel mai bun și să înscrie 3 încercări, care s-au alăturat celei din debutul partidei cu Irlanda. Altfel, componenții echipei de seniori au confirmat faptul că rezultatele negative înregistrate de reprezentativele de juniori, în ultimii ani, n-au fost întâmplătoare. Și cum eșecurile suferite în fața unor formații precum Portugalia, Rusia, Țările de Jos, Spania, Belgia, Germania, Cehia și Georgia s-au multiplicat la U18 și U20, înseamnă că nici la seniori România nu va mai porni ca mare favorită în fața acestor națiuni. Așa cum s-a întâmplat în deceniile trecute. 

Din 1990 încoace au fost două-trei generații care au strălucit cu adevărat la nivelul rugby-ului mondial juvenil. Primele au fost în 1995 și 1996, când s-au luptat pentru podium la Campionatul Mondial de juniori. 


102
puncte a încasat România U18, anul trecut, în meciul cu Spania, fără să înscrie vreunul...

La București, în 1995, România s-a clasat pe locul 5, însă fără să piardă vreun meci pe teren. La acea ediție, echipa Romaniei, din care au făcut parte, printre alții, Petru Bălan și Alin Petrache, a făcut doar un egal, 27-27 cu Franța, după ce la pauză a fost condusă cu 20-0. După disputa cu Țara Galilor (22-15), în miez de noapte, la Comsia de Disciplină, Ivan a fost găsit vinovat de un gest nesportiv (într-o aglomerare, și-a mușcat un adversar despre care a spus mai apoi că îl… mușcase și pe el), gest neobservat de arbitru. Astfel ca naționala noastră a pierdut la masa verde o întâlnire câștigată… Așa că Stejareii n-au intrat în lupta pentru titlu, ci au evoluat pentru locurile 5-6, depășind Scoția.

Un an mai tarziu, echipa pregatită de Alexandru Achim și Gheorghe Dragomirescu, cu Neluțu Iacob în postura de antrenor federal și cu Gheorghe Huștiu în aceea de manager, a fost foarte aproape să dispute finala. Sau, dacă îmi amintesc de o declarație mai veche a lui Robert Antonin, care a pregătit echipa de juniori a Franței și în 1995, la București, când a fost campioană, și în 1996, la Brescia, „ar fi meritat să câștige titlul mondial”. România n-a cucerit titlul și n-a jucat nici finala. Victorioasă în meciurile din grupă cu Taiwan (51-0) și cu Italia (27-5), naționala noastră de juniori a disputat semifinala cu Țara Galilor. Și a condus cu 17-14 până spre final de meci, când a beneficiat de o penalitate. Cu toate că distanța față de buturi era mare, s-a decis să se execute în loc să se trimita în margine, cu repunerea noastră, ceea ce ar fi făcut sa treacă timpul… Iar balonul trimis de Gabriel Brezoianu nu și-a atins ținta, căzând în fața „H”-urilor adverse. Galezii au recuperat și, după câteva pase, în care s-a spus, la acea vreme, că au comis și un „înainte”, britanicii au marcat un eseu transformat. Așa că România s-a înclinat (17-21) și a disputat meciul pentru locurile 3-4, impunându-se clar (32-6) în fața Scoției și cucerind astfel medalia de bronz la Campionatul Mondial.

Din lotul folosit la acea ediție a CM au făcut parte jucători valoroși, unii care au apărat mai apoi și culorile reprezentativei de seniori. Pot fi amintiți Sorin Socol, care a fost declarat și cel mai bun jucător al turneului, Alexandru Manta, Florin Corodeanu, Cristian Mocanu, Cosmin Cioriciu, Andrei Bătrân, Gabriel Brezoianu, Dumitru Marian, Petre Mitu, Ionuț Tofan, Vasile Butuc, Marian Damaschin sau Marian Ezaru.

Următoarea generație de valoare a apărut după un deceniu. În 2005, la Campionatul Mondial din Africa de Sud, România a ocupat locul 7 după ce a învins cu 21-13 Argentina. Aceasta fiind și singura victorie a unei naționale de rugby de la noi în fața sud-americanilor. 

La acea competiție, România U19 a mai înregistrat următoarele rezultate: 15-5 cu Japonia U19, 0-62 cu Noua Zeelandă, 7-8 cu Scoția U19 și 17-36 cu Franța U19.  
    
În meciul cu Argentina, cel pentru locurile 7-8, România a aliniat următorul XV de start: 15. Florin Vlaicu - 14. Claudiu Dumitru, 13. Ovidiu Dumbravă, 12. Cătălin Fercu (capitan), 11. Dorin Manole – 10. Răzvan Borș, 9. Ciprian Caplescu – 7. Marius Badea, 8. Viorel Lucaci, 6. Ion Adrian - 5. Mihai Macovei, 4. Gabriel Tomescu – 3. Mihăiță Lazăr, 2. Andrei Lupei, 1. Florin Maxim. Iar rezerve au fost: 17. Valentin Pasol, 18. Sorin Mihailă, 19. fără (după accidentarea lui Valentin Popârlan), 20. Laurențiu Melinte, 21. Daniel Bejan, 22. nu mai exista (dupa accidentarea lui Pasciuc), 23. Ștefan Ciuntu, 24. Sergiu Spătaru, 25. Valentin Busuioc, 26. Adrian Matei.

Așadar, citind aceste nume le observați imediat pe cele ale unor jucători pe care s-a sprijinit mai apoi și naționala de seniori.

Ei bine, din 2005 n-au mai apărut asemenea generații de vârf. Au mai fost jucători de calitate, talentați, însă câte unul, doi pe generație.

Iar în ultimii ani, România a pierdut frecvent meciurile disputate la Campionatul European U18 și U20.  

Eșecuri suferite de echipele de rugby ale României la nivel de juniori:
U20 (sub 20 de ani)

2017: România U20 - Portugalia 16-21 (CE U20 București)
2017: România U20 - Rusia U20 5-33 (CE U20 București)
2018: România U20 - Țările de Jos U20 38-40 (CE U20 Coimbra)
2019: România U20 - Țările de Jos U20 7-8 (CE U20 Coimbra)
2019: România U20 - Spania U20 18-48 (CE U20 Coimbra)
2019: România U20 - Noua Aquitania U20 15-24 (CE U20 Coimbra)
2020: România U20 - Rusia U20 26-29 (CE U20 Coimbra)
2022: România U20 - Belgia U20 6-18 (CE U20 Lisabona)

U18 (sub 18 ani)
2010: România U18 - Georgia U18 7-25 (CE U18 Italia)
2010: România U18 - Germania U18 0-44 (CE U18 Italia)
2010: România U18 - Rusia U18 12-34 (CE U18 Italia)
2011: România U18 - Scoția U18 3-65 (CE U18 Franța)
2011: România U18 - Belgia U18 6-19 (CE U18 Franța)
2011: România U18 - Rusia U18 3-11 (CE U18 Franța)
2012: România U18 - Georgia U18 6-27 (CE U18 Spania)
2012: România U18 - Portugalia U18 3-27 (CE U18 Spania)
2012: România U18 - Belgia U18 3-7 (CE U18 Spania)
2013: România U18 - Rusia U18 25-42 (CE U18 Franța)
2014: România U18 - Spania U18 15-17 (CE U18 Polonia)
2015: România U18 - Belgia U18 3-10 (CE U18 Franța)
2015: România U18 - Germania U18 10-11 (CE U18 Franța)
2016: România U18 - Georgia U18 10-49 (CE U18 Portugalia)
2016: România U18 - Germania U18 11-23 (CE U18 Portugalia)
2016: România U18 - Rusia U18 0-12 (CE U18 Portugalia)
2017: România U18 - Rusia U18 14-27 (CE U18 Franța)
2018: România U18 - Franța U18 8-67 (CE U18 Polonia)
2018: România U18 - Rusia U18 7-33 (CE U18 Polonia)
2019: România U18 - Rusia U18 11-13 (CE U18 Kaliningrad)
2019: România U18 - Germania U18 13-17 (CE U18 Kaliningrad)
2019: România U18 - Țările de Jos U18 12-29 (CE U18 Kaliningrad)
2021: România U18 - Spania U18 8-45 (CE U18 Kaliningrad)
2021: România U18 - Țările de Jos U18 0-34 (CE U18 Kaliningrad)
2022: România U18 - Spania U18 0-102 (CE U18 Tbilisi)
2022: România U18 - Germania U18 17-27 (CE U18 Tbilisi)
2022: România U18 - Cehia U18 8-10 (CE U18 Tbilisi)

Palmares CE/CM de junior
CE de juniori (U19) – organizat de FIRA

1969 (in Spania): 1. Franta, 2. Maroc, 3. ROMANIA, 4. Italia
1970 (in Franta): 1. Franta, 2. Spania, 3. Italia, 4. Maroc
1971 (in Maroc): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. Spania
1972 (in Italia): 1. ROMANIA, 2. Spania, 3. Franta, 4. Cehoslovacia
1973 (in Romania): 1. ROMANIA, 2. Franta, 3. Spania, 4. Italia
1974 (in Germania): 1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1975 (in Spania): 1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1976 (in Franta): 1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1977 (in Olanda): 1. Franta, 2. Italia, 3. Portugalia, 4. URSS
1978 (in Italia): 1. Franta, 2. Italia, 3. URSS, 4. Portugalia
1979 (in Portugalia): 1. Franta, 2. URSS, 3. Italia, 4. Spania
1980 (in Tunisia): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. URSS
1981 (in Spania): 1. Franta, 2. Spania, 3. Italia, 4. Romania
1982 (in Elveția): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. URSS
1983 (in Maroc): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. Germania
1984 (in Polonia): 1. Italia, 2. Franta, 3. Spania, 4. Germania
1985 (in Belgia): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. URSS
1986 (in Romania): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. URSS
1987 (in Germania): 1. Argentina, 2. Franta, 3. URSS, 4. Italia
1988 (in Iugoslavia): 1. Franta, 2. URSS, 3. Italia, 4. Romania
1989 (in Portugalia): 1. Argentina, 2. URSS, 3. Franta, 4. Italia
1990 (in Italia): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. URSS
1991 (in Franta): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. URSS
1992 (in Spania): 1. Franta, 2. Argentina, 3. Italia, 4. Spania
1993 (in Franta): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. Polonia
1994 (in Franta): 1. Africa de Sud, 2. Italia, 3. Franta, 4. Argentina

 CM de juniori (U19) – organizat de FIRA
1995 (in Romania): 1. Franta, 2. Argentina, 3. Africa de Sud, 4. Italia
1996 (in Italia): 1. Argentina, 2. Tara Galilor, 3. ROMANIA, 4. Scotia
1997 (in Argentina): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Tara Galilor, 4. Irlanda
1998 (in Franta): 1. Irlanda, 2. Franta, 3. Argentina, 4. Canada
1999 (in Tara Galilor): 1. Noua Zeelanda, 2. Tara Galilor, 3. Africa de Sud, 4. Irlanda
2000 (in Franta): 1. Franta, 2. Australia, 3. Noua Zeelanda, 4. Tara Galilor
2001 (in Chile): 1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Australia, 4. Tara Galilor

 Numar titluri/alte finale disputate

1.Franta 19/11
2. Argentina 7/2
3. Noua Zeelanda 5/3
4. Africa de Sud 3/1
5. ROMANIA 2/3
6. Italia 1/9
7. Australia 1/1
8. Irlanda 1/0
9-10. Spania 0/3
9-10. URSS 0/3
11. Tara Galilor 0/2
12. Maroc 0/1

CM de juniori (U19) – organizat de IRB
2002 (in Italie): 1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Africa de Sud, 4. Argentina
2003 (in Franta): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Franta, 4. Argentina
2004 (in Africa de Sud): 1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Africa de Sud, 4. Anglia
2005 (in Africa de Sud): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Australia, 4. Anglia
2006 (in Emiratele Arabe Unite): 1. Australia, 2. Noua Zeelanda, 3. Anglia, 4. Franta
2007 (in Irlanda): 1. Noua Zeelanda, 2. Africa de Sud, 3. Australia 4. Tara Galilor

Numar titluri/alte finale disputate
1. Noua Zeelanda 3/3
2. Africa de Sud 2/1
3. Australia 1/0
4. Franta 0/2

CM de juniori (U20) – organizat de IRB
(competitia s-a organizat in locul CM U19 si CM U21)
2008 (in Tara Galilor): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Tara Galilor
2009 (in Japonia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Australia
2010 (in Argentina): 1. Noua Zeelanda, 2. Australia, 3. Africa de Sud, 4. Anglia
2011 (in Italia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Australia, 4.Franta
2012 (in Africa de Sud): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Tara Galilor, 4. Argentina
2013 (in Franta): 1. Anglia, 2. Tara Galilor, 3. Africa de Sud, 4. Noua Zeelanda
2014 (in Noua Zeelanda): 1. Anglia, 2. Africa de Sud, 3. Noua Zeelanda, 4. Irlanda
2015 (in Italia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Franta
2016 (in Anglia): 1. Anglia, 2. Irlanda, 3. Argentina, 4. Africa de Sud
2017 (în Georgia): 1. Noua Zeelandă, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Franța
2018 (în Franța): 1. Franța, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Noua Zeelandă
2019 (în Argentina): 1. Franța, 2. Australia, 3. Africa de Sud, 4. Argentina
2020 (în Italia): nu s-a disputat din cauza pandemiei
2021: nu s-a disputat din cauza pandemiei
2022: nu s-a disputat din cauza pandemiei
2023 (în Africa de Sud): 1. Franța, 2. Irlanda, 3. Africa de Sud, 4. Anglia

Numar titluri/alte finale disputate
1. Noua Zeelanda 6/1
2. Anglia 3/6
3. Franța 3/0
4. Africa de Sud 1/1
5. Australia 0/2
6. Irlanda 0/2
7. Tara Galilor 0/1

Articole similare

ROMÂNIA / LRK 2024 / ETAPA A 5-A: Steaua și Baia Mare se înfruntă în Ghencea într-un meci de tradiție
17 Mai 2024

ROMÂNIA / LRK 2024 / ETAPA A 5-A: Steaua și Baia Mare se înfruntă în Ghencea într-un meci de tradiție

Mari rivale, Steaua și CSM Știința Baia Mare se vor înfrunta mâine (sâmbătă, 18 mai), de la ora 14.30, în Ghencea, într-un meci contând pentru runda cu...
REGULI DE JOC / EXPERIMENT: Cartonașul roșu pentru 20 de minute va fi testat la vară
14 Mai 2024

REGULI DE JOC / EXPERIMENT: Cartonașul roșu pentru 20 de minute va fi testat la vară

Consiliul World Rugby a adoptat recent unele modificări ale regulilor de joc, toate având statut experimental. Acestea vor fi utilizate la Campionatul Mondial U20 (sub 20 de ani) și la Pacific...
ROMÂNIA / INFRASTRUCTURĂ: Ce ar scrie Ioan Chirilă, astăzi, despre situația de la „Arcul de Triumf”?
13 Mai 2024

ROMÂNIA / INFRASTRUCTURĂ: Ce ar scrie Ioan Chirilă, astăzi, despre situația de la „Arcul de Triumf”?

Paradoxal, deși a devenit cunoscut publicului de la noi în special pentru articolele și cărțile pe care le-a scris despre fotbal, Ioan Chirilă a fost un veritabil ziarist sportiv. Adică un...
STADIONUL „ARCUL DE TRIUMF” / ISTORIE: Fiul „Nababului” este cel care a donat sportului terenul de „La Șosea”
13 Mai 2024

STADIONUL „ARCUL DE TRIUMF” / ISTORIE: Fiul „Nababului” este cel care a donat sportului terenul de „La Șosea”

O altă poveste interesantă legată de terenul unde se află acum stadionul „Arcul de Triumf” este cea a lui Grigore Gheorghe Cantacuzino (1873-1930). Fiu al lui Gheorghe Grigore...
Newsletter GRATUIT

Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Lasa un comentariu



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


[*] Toate campurile sunt obligatorii.
[**] Codul HTML nu este permis.
Sondaj

Cine va câștiga titlul de campioană a Romaniei in 2024?

CS Dinamo Bucuresti
CSM Stiinta Baia Mare
SCM USV Timisoara
CSA Steaua Bucuresti
CS „U” ELBI Cluj
CS Rapid Bucuresti