Rugby.ro
Scris la 26 Ian. 2007

Emil Pirtoc, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost in ultimele saptamani intr-un turneu prin tara, vizitand majoritatea echipelor din Divizia Nationala BRD, si nu numai. Pornit de la necesitatea de a explica noile reglementari in gramada ale IRB, acest turneu a devenit pana la urma un veritabil curs de arbitraj oferit formatiilor de catre seful “fluierasilor”. Concluziile sale: “Jucatorii au inca mari lacune de regulament. Nu se stie cu precizie cand incepe sau cand se termina tusa, cand este sau nu avantaj, cand nu exista avantaj, care este relatia dintre placat si placheor, etc. Am vazut insa si ce nu le place echipelor fata de activitatea arbitrilor, iar la stagiul nostru de pregatire din martie voi incerca sa le elimin”, ne-a explicat Emil Pirtoc. Aveti mai jos o radiografie a fiecarei echipe pe care sefiul CCA a vizitat-o.
Timisoara – o echipa care nu a avut un efectiv complet, cu lipsuri mari la cunoasterea regulamentului. Am apreciat insa modul in care s-au angrenat la discutii, fiind vizibila dorinta de a-si completa cunostintele. Am parcurs cu cei prezenti reguamentul de la A la Z, constantandu-se mari deficiente de regulament la placat-placheor, gramada spontana – mol si in margine.
Arad – o prezenta foarte buna, lipsind decat jucatorii de lot. Doua ore de discutii benefice, din punct de vedere al cunoasterii regulamntului de care jucatori. Am eliminat multe situatii confuze, prin exemplificari, insa am constatat si aici ca sunt destui jucatori care au mari lipsuri in ceea ce priveste regulamentul de joc. Este “bine”, daca se poate spune asa, ca si-au dat si ei seama de acest lucru si am sperante ca au inteles sa citeasca mult mai atent acest regulament, pentru ca este in folosul lor. Principala nedumerire era jocul la sol, unde, prin exemplificari, am ajuns la un numitor comun.
Oradea – o echipa mica, dar o echipa. Am parcurs intreg regulamentul si sper sa inteleaga faptul ca trebuie sa-si imbunatateasca rapid cunostintele despre regulament.
Baia Mare – O echipa serioasa, cu intreg lotul prezent la aceasta intalnire. A fost o intalnire interactiva, cu multe intrebari din partea jucatorilor, dar s-a constat si aici lipsa cunoastererii regulamentului. Dupa discutiile avute, si-au dat seama de acest lucru si au fost de acord cu faptul ca, daca vor cunoaste mai bine regulamentul, vor face mai putine greseli si vor lua mai putine puncte si eliminari.
Suceava – de apreciat mobilizarea intregului lot, precum si prezenta la discutii a arbitrului Valeriu Lazar. Aici au existat atat discutii teoretice pe teme de regulament, cat si exercitii pe terenul de joc. Concluzia: trebuie sa-si mai imbunatateasca ceea ce cunosc despre regulament
Iasi – prezenta buna la discutii, inclusiv toti arbitri din Iasi; Gabriela Balan, Emanuel Gorodea, Claudiu Clapon si Mihai Stuparu. Am convenit ca, la fiecare antrenament al echipei, unul dintre arbitrii ieseni sa participe efectiv, pentru a impartasi jucatorilor din cunostintele lor. Pe langa necunoasterea regulamentului, aici am insistat si pe disciplina in joc, deoarece s-a constatat ca, in anul 2006, Iasiul a fost o echipa cu multe cartonase galbene si rosii, campioana eliminarilor.
Barlad – prezenta insuficienta din punct de vedere numeric si valoric a lotului de jucatori la discutii, insa de apreciat faptul ca au participat multi juniori, alaturi de arbitrul Ionel Tinu. S-au constatat si aici mari neajunsuri in ceea ce priveste cunoasterea regulamentului de joc. Am incredere insa ca prin munca antrenorilor Ciprian Popa si Ioan Harnagea se vor remedia aceste probleme. In ceea ce-i priveste pe arbitri, un mare castig este dorinta fiului antrenorului Harnagea de a deveni arbitru.
Callatis Mangalia – de salutat prezenta jucatorilor la discutii. Am convenit cu conducatorii echipei sa puna accent pe regulament, la fiecare sedinta de pregatire.
Farul Constanta – prezenta masiva la intalnire, discutii pertinente si benefice, speram, pentru echipa constanteana. Cu siguranta si-au dat seama de faptul ca, necunoscand regulamentul, greselile sunt enorm de multe, oportunitatile de joc mult mai reduse si in destule situatii nu pot profita pe teren pentru ca nu cunosc regulamentul. Au participat si arbitri constanteni, Dragos Ionescu, Gheorghe Zainea si Cosmin Popescu, alaturi de Florin Constantin, membru in Biroul Federal, precum si Aurelian Arghir, directorul executiv al clubului. Cu totii au salutat aceasta initiativa a CCA, de a incerca sa fie cat mai aproape de realitatile regulamentului de joc. Acest lucru va duce in final la cat mai putine greseli pe terenul de joc si, mai ales, la cat mai putine eliminari, alaturi de o relatie normala intre jucatori-antrenori si arbitri.
- tot aici, a avut loc si o intalnire cu antrenori clubului de copii Cleopatra, cu care am analizat situatiile fierbinti ale jocului si am convenit ce se poate si ce nu se poate face in diferite momente ale jocului.
Dinamo – prezenta 99% la discutie. Au participat arbitri Gabriel Seitan, Razvan Vasiliu si Robert Diaconescu, care dupa sedinta au arbitrat si un joc al acestei formatii. S-au semnalat si aici mari lacune de cunoastere a regulamentului, dar o dorinta unanima de a se repara aceste probleme. Au participat activ la discutii in special jucatorii angrenati in loturile nationale, s-au pus intrebari, s-au lamurit situatii referitoare la margine, gramada spontana, placat si placheor. Ca si peste tot, si aici procentajul necunoscatorilor il depaseste pe cel al cunoscatorilor. Acest lucru i-a determinat chiar pe conducatorii dinamovisti sa ceara cat mai des arbitri la jocurile scoala, ori chiar in stagiile de pregatire.
Urmeaza sa fie vizitate si Steaua Bucuresti, Olimpia, precum si Stiinta Petrosani.
CCA tine sa precizeze ca este deschisa oricarei solicitari din partea cluburilor, si recomanda ca jocurile de pregatire sau chiar antrenamente sa fie conduse de catre arbitri specializati.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Articole similare

06 Iun. 2016
Nigel Owens record de meciuri internationale
Celebrul arbitru galez Nigel Owens (foto) va dobori un record in materie, cu ocazia jocului la care a fost delegat in data de 11 iunie. Owens va conduce meciul de debut din cadrul Pacific Nations, la...

27 Mai 2016
Craig Joubert la meciul 100 in Super Rugby
Celebrul arbitru sud-african Craig Joubert (foto) va oficia la meciul cu numarul 100 al carierei sale, in Super Rugby, competitia elitelor, din Emisfera Sudica. ?Joubert a fost desemnat sa conduca un...

11 Mai 2016
Extraordinar! Marius Mitrea delegat la finala Cupei Challenge
Comisia de arbitri din cadrul EPRC a stabilit brigazile care vor oficia la finalele Cupei Campionilor Europeni, respectiv Cupei Challenge, care vor avea loc la finele acestei saptamani la Lyon, in...

19 Ian. 2010
Niciun arbitru roman la Mondialul de Juniori
Selectionata de Juniori a Romaniei merge in luna mai, 18-30, la Mondialul de Juniori, divizia secunda, pentru a incerca sa promoveze in prima liga, dupa ce acest drept i-a fost refuzat la editia...
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te la newsletterul Rugby.ro si primeste ultimele noutati pe email.

10 Aug. 2017
Agenda iubitorului de rugby

10 Aug. 2017
Dinamo cu 14 noutati

08 Aug. 2017
Start in campionatul national de rugby 7

06 Aug. 2017
Timisoara Saracens spre San Mames

06 Aug. 2017
Crusaders al optulea titlu in Super Rugby